logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lampa LED Kanulx - jak dobrać alternatywny zasilacz?

testowy119 01 Gru 2024 15:03 546 8
  • #1 21327763
    testowy119
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam,
    mam lampę LED Kanlux DABA N LED SMD DL-22W (strona producenta)
    W lampie padł oryginalny zasilacz z czujnikiem ruchu (nie podejmuję się jego naprawy, płytka jest zbyt skomplikowana, wizualnie nic nie jest uszkodzone).
    Chcę założyć zwykły zasilacz i przerobić te oprawę na zwykły włącznik, ale mam problem wykorzystać pełną moc lampy.

Oryginalny zasilacz nie ma tabliczki znamionowej, a cała lampa wg producenta ma 22W.
    Zakupiłem uniwersalny zasilacz do LED 18-24W, 300mA, DC 54-96V. Wszystkie diody sprawne, lampa świeci, ale słabo. Zmierzone 27,7V * 0,25A = 7W potwierdza.

Przyjrzałem się dokładnie układowi LED - 100 szt, podzielonych na 10 szeregów, w każdym równolegle 10 diod. Dioda po rozmiarze 2835.
    Nie mam zasilacza laboratoryjnego, ale przy pomocy małej przetwornicy zmierzyłem jedną sekcję z 10 diodami.
    Dla 2,5V płynie prąd 0,03A i diody są podświetlone.
    Dla 3V płynie prąd 0,3A i diody lekko świecą się.
    Dla 3,3V płynie prąd 0,42A (1,4W na sekcję, ok. 14W w teorii cała lampa) i diody świecą akceptowalnie
    Dla 3,5V płynie prąd 0,57A (2W na sekcję, ok. 20W w teorii cała lampa) i diody świecą z dużą mocą

Chciałbym osiągnąć efekt jaki jest między 3,3V a 3,5V i wyciągnąć z tej lampy między 14W a 20W.
    Pomijając straty wychodzi, że powinienem dobrać zasilacz 33-35V do tej lampy, o prądzie około 420mA - 570mA. Takiego zasilacza na rynku lokalnym niestety nie znajduję.
    Na chińskim portalu znalazłem dwa: 20-24W 500mA 24-42V lub 20-24W 600mA 24-42V. Czy jeden z tych zasilaczy będzie odpowiedni? Nie chcę drugiej wtopy z zakupem zbyt słabego zasilacza i nie chcę też przesadzić w drugą stronę i przegrzać diod w lampie.
    Proszę o wsparcie w temacie.

Okrągła płytka LED z diodami ułożonymi w równoległe rzędy. Tabliczka znamionowa lampy Kanlux DABA N LED SMD DL-22W
    Dwie diody LED w lampie Kanlux DABA N LED SMD
  • #3 21327798
    testowy119
    Poziom 10  
    ladamaniac napisał:
    Nie wiem jaką średnicę posiada ta lampa

Lampa 30cm, PCB z diodami 22,5cm

ladamaniac napisał:
    może po prostu dałoby się zamontować moduł Kanluxa Mod V2? Link jest do modelu 12 wat, ale są też 19w.

Ciekawe rozwiązanie, potraktuję jako ostateczność. ModV2 19W ma 16,5cm, więc zmieściłby się, ale jest duży minus, wersja 19W występuje tylko w wersji 3000K, a wolę neutralne 4000K lub więcej.

W obudowie jest na tyle dużo miejsca, że chcę powalczyć z alternatywnym zasilaczem, wtedy strumień i barwa światła zostaną bez zmian, a w innych pomieszczeniach mam podobne oprawy i nie będzie się nic wyróżniało.
  • #4 21327803
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2065
    Kupowałem niedawno w lokalnym sklepie 19W 4000K nie dalej jak miesiąc temu. Mam takie dwa moduły jako oświetlenie przenośne w piwnicy. Rozumiem walkę, ale w razie czego jest alternatywa.

Widzę, że tu są:
    https://elektrycznie.pl/produkt/modv2-led-19w...Xuc0MbNjksfHUrFZ9uaogjubueBnNfrkaAmL6EALw_wcB
  • #5 21327816
    testowy119
    Poziom 10  
    >>21327803
    Masz rację, moje niedopatrzenie - przyjąłem oficjalny sklep producenta kanluxforhome.pl jako pewne źródło i nie ma tam takiej oprawy, ale w katalogu producenta jest kanlux.com jest.

Ale podtrzymuję - rozwiązanie ostateczne, bo obecne PCB z kloszem jest tutaj na zawiasie, tył lampy nie jest płaski i musiałbym trochę rzeźbić żeby to umieścić. Wykonalne, ale zasilacz umieścić łatwej. Nie mniej dzięki za podrzucenie inspiracji - wykorzystam to w innej lampie w domu :)
  • Pomocny post
    #7 21330153
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 543
    Ta oprawa wyposażona jest w zasilacz stałoprądowy LED o prądzie wyjsciowym 600 mA. Spadek napięcia na module LED wynosi ok. 30 V. Oczywiście powinien to być zasilacz SELV ze względu nieizolowane PCB modułu LED.

Do zasilenia tej matrycy LED możesz użyć np.:
    - Tridonic'a LC 24W 500-600MA FLEXC R ADV2,
    - Tridonic'a LC 25W 350-600MA FLEXC SC ADV,
    - Osram'a OT FIT 30/220…240/700 CS,
    - Bridgelux'a BXDR-PS-30BT-E107D-01-A,
    - Lifud'a LF-GIF028YZ.

Wszystkie one umożliwiają regulację prądu wyjściowego za pomocą dip-switch'y (a tym samym mocy oprawy) i są dostępne w tme.eu (Tridonic, Osram, Bridgelux) lub w msled.pl (Lifud). Pozostaje kwestia gabarytów.

To co proponuje @modziul jest tanie, ale potwornie sieje zakłóceniami i na bank nie jest to SELV. Poza tym jak przypuszczam wali solidnymi szpilkami w moduł LED przy cyklach łączeniowych.

Gdybyś potrzebował więcej informacji nt. tej oprawy oraz jej oryginalnego zasilacza to daj znać. Pomogę...

Ps 1. Ta oprawa LED została już niestety wycofana z oferty Kanlux'a (styczeń 2023).
    Ps 2. Strona internetowa www.kanlux24.eu nie jest stroną producenta ;)
  • #8 21346982
    testowy119
    Poziom 10  
    modziul napisał:

Udało mi się dorwać podobny do tego, za 12zł z przesyłką. Wolałem dla testów zaryzykować tańszym zasilaczem - mniej żal, a zawsze może się awaryjnie przydać. Tak prezentuje się zasilacz który do mnie dotarł z Chin. A parametry jakie uzyskałem po podpięciu: U=29,6V I=0,62A czyli P=18,35W na PCB z diodami. Akceptowalny dla mnie poziom światła - do tego dążyłem.
    Zasilacz LED marki MERLUM z parametrami technicznymi na etykiecie. Zbliżenie na wnętrze zasilacza z komponentami elektronicznymi. Zasilacz z otwartą obudową, ukazujący wnętrze z komponentami elektronicznymi.

Lab75 napisał:
    zasilacz stałoprądowy LED o prądzie wyjsciowym 600 mA. Spadek napięcia na module LED wynosi ok. 30 V. Oczywiście powinien to być zasilacz SELV ze względu nieizolowane PCB modułu LED.

Poczytałem, bo pojęcie SELV było mi obce i jak najbardziej docelowo będę szukał takiego zasilacza. Nie wiedziałem, że są takie zasilacze, które pozwalają na regulację prądu - prawdopodobnie zamówię taki lub podobny (szukam głównie na tym portalu, bo mam kupony z pracy i wysyłka jest tańsza :) )

@Lab75 chętnie jeśli masz czas dowiem się czegoś więcej odnośnie oryginalnego zasilacza. Poniżej wrzucam jego zdjęcia. Z dnia na dzień lampa przestała działać. Na wyjściu 0V. PCB wygląda ok, nie widzę żadnych wizualnie uszkodzonych elementów. Wokół tranzystora na środku PCB jest lekko odbarwione, ale to pewnie przez temperaturę pracy. Bliżej krawędzi w miejscu wlutu kondensatora są jakieś pozostałości wyglądające mi na topnik. Nie czułem się na tyle pewnie, żeby na wyrywki dokonywać pomiarów zasilacza podłączonego pod 230V (schematu nie znalazłem), ale jeśli trzeba mogę zmierzyć jakiś konkretny element lub wylutować i dokonać pomiarów na stole. Chętnie w ramach edukacji własnej spróbuję bardziej zrozumieć jego działanie, a może uda się go jednak naprawić?

Zbliżenie na okrągłą płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi. Zbliżenie na wewnętrzne elementy zasilacza, ukazujące różne komponenty elektroniczne na płytce drukowanej. Zbliżenie na zieloną płytkę PCB z widocznymi lutami i ścieżkami obwodów. Biały okrągły zasilacz z etykietą i otworami wentylacyjnymi na białym tle.
  • #9 21751744
    testowy119
    Poziom 10  
    Listwa z LED sprawdzona po kilku miesiącach z ciekawości na zasilaczu laboratoryjnym znajomego.

Przy zasilaniu CC 600mA napięcie ok. 29,4V, więc moc 17,6W (podobnie jak na zakupionym zamienniku zasilacza).
    Przy zasilaniu CC 750mA napięcie 29,9V, moc 22,4W i te parametry są najbardziej zbliżone do danych fabrycznych lampy i prawdopodobnie takie parametry miał oryginalny zasilacz. Ale różnicy w ilości światła między 600mA, a 750mA nie ma w sumie wielkiej.

Teoretyzowałem ze znajomym, że jeśli lampa ma znamionowo ma 22W, to każda ze 100 diod świeci z mocą ok. 0,22W. Nie mogą więc to być najsłabsze diody o prądzie max 60mA (0,22W : 0,06A = 3,6V < takie musiałoby być napięcie i odbiega od zalecanych 2,9-3,3V .
    W sprzedaży są też diody 2835 0,3W które tolerują do 100mA i takie prawdopodobnie są w tej lampie. Zrobiliśmy więc eksperyment: prąd CC 900mA, napięcie 30,5V, moc plafonu wyszła ok. 27,5W. Przy tych parametrach ten plafon daje ogrom światła, nagrzewa się trochę bardziej, ale nie są to krytyczne wartości (po godzinie PCB max 40 stopni).

Podsumowując - producent dla żywotności ograniczył się pewnie do 75mA na diodę, ale jeśli kolejnym razem szukałbym zasilacza do tego plafonu to wybrałbym stałoprądowy w zakresie 750-850mA i ok. 30V.
    Gdyby ktoś miał schematy oryginalnego zasilacza to dalej chętnie przygarnę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru alternatywnego zasilacza do lampy LED Kanlux DABA N LED SMD DL-22W, której oryginalny zasilacz z czujnikiem ruchu uległ uszkodzeniu. Autor planuje zastąpić go zwykłym zasilaczem i przerobić lampę na włącznik manualny, jednak napotyka trudności z uzyskaniem pełnej mocy 22W. Lampa zawiera 100 diod LED 2835, podzielonych na 10 szeregów po 10 diod równolegle. Zakupiony uniwersalny zasilacz 18-24W, 300mA, DC 54-96V zasila lampę z mocą około 7W, co jest niewystarczające. Wskazano, że oryginalny zasilacz jest stałoprądowy o prądzie wyjściowym około 600mA i napięciu około 30V, co daje moc zbliżoną do 22W. Zaproponowano użycie zasilaczy LED SELV z regulacją prądu, takich jak Tridonic LC 24W 500-600mA FLEXC R ADV2, Tridonic LC 25W 350-600mA FLEXC SC ADV, Osram OT FIT 30/220-240/700 CS, Bridgelux BXDR-PS-30BT-E107D-01-A oraz Lifud LF-GIF028YZ, dostępnych w sklepach tme.eu i msled.pl. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania zasilaczy SELV ze względu na nieizolowane PCB modułu LED. Autor testował tani zasilacz z Chin, który dostarczał około 18W przy 0,62A i 29,6V, co było akceptowalne, ale planuje zakup profesjonalnego zasilacza z regulacją prądu. Eksperymenty z prądem stałym 600mA i 750mA potwierdziły, że oryginalne parametry to około 22W przy 750mA i 30V. Przy prądzie 900mA moc wzrasta do około 27,5W, co daje znacznie większą jasność, ale zwiększa nagrzewanie lampy. Dyskusja zawiera także sugestie dotyczące modułów Kanlux Mod V2 jako alternatywy, jednak ich rozmiar i barwa światła (głównie 3000K) są ograniczeniem dla autora, który preferuje 4000K lub więcej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA