logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana żarówek halogenowych 10W 12V na LEDowe z barwą zimną i ściemniaczem

rybak84 08 Paź 2020 13:18 2409 58
Najlepsze odpowiedzi

Jak wymienić halogenowe żarówki G4 12V 10W na zimnobiałe LED-y i zachować ściemniacz w lampach stojących?

Tak, ale przy obecnym układzie zasilania/ściemniania do halogenów LED-y mogą nie działać poprawnie, więc najpewniejsze rozwiązanie to kupić ściemnialne G4 12V w barwie zimnej i dobrać do nich zasilacz/ściemniacz LED, a nie liczyć na stary transformator halogenowy [#18965596] [#18965306] [#18967112] Jeśli chcesz zostawić regulację jasności, praktyka z wątku pokazuje, że najlepiej sprawdzają się LED-y bez przetwornicy, opisane jako 12V AC/DC i ściemnialne; jeden z użytkowników testował takie żarówki i świeciły normalnie zarówno z 12V AC, jak i DC, z płynną regulacją mniej więcej od 7,5 V do 12 V [#18967060] W Twoim przypadku warto zacząć od zakupu 1–2 sztuk i sprawdzić je na miejscu, bo stare zasilacze mogą wymagać minimalnego obciążenia i nie wystartować przy małej mocy LED-ów [#18965596] [#18967112] Jeśli okaże się, że obecny ściemniacz nie współpracuje, sugerowano wymianę na zewnętrzny zasilacz 12V DC oraz osobny ściemniacz LED 12V, co jest prostsze niż przerabianie halogenowego układu [#18965416] [#18965884]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 18963546
    rybak84
    Poziom 5  
    Ocena: 18
    Witam!
    Posiadam w domu trzy lampy stojące łącznie z 14stoma żarówkami halogenowymi 10W 12V. Wszystkie te lampy posiadają wbudowany ściemniacz na kablu.
    Chciałbym wymienić na żarówki ledowe o barwie zimnej. Ale ciężko idzie mi znalezienie jakieś alternatywy dla tych halogenów.
    Czy ktoś może natrafił na takie ?
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Proszę kontynuować zapytania odnośnie tematu w jednym miejscu - posty scaliłem.
    3.1.12. Nie wysyłaj wielu jednakowych tematów na forum, użytkownicy nie będą wiedzieć, gdzie mają odpowiadać.

• REKLAMA
  • #2 18963995
    ojciec
    Poziom 34  
    Ocena: 209
    Pokaż ten ściemniacz najlepiej od środka; z tym ściemniaczem to prawdopodobnie nie będą działy LEDy
  • REKLAMA
  • #5 18964632
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3789
    O dopuszczeniu do stosowania tych żarówek decyduje homologacja. Określa ona i standaryzuje wszystkie typowe parametry, w tym także także typ emitowanego światła. W przypadku żarówek halogenowych, emitowane jest światło białe o temperaturze ok. 3500K.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18964634
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Takie manewry robią barwiąc bańkę. Więc nie jest to niemożliwe.

Dodano po 1 [minuty]:

Mobali napisał:
    O dopuszczeniu do stosowania tych żarówek decyduje homologacja
    Jaka kurcze homologacja? Jak chce sobie poświecić po biurku lampką z G4, to muszę mieć homologację?
  • #7 18964659
    Mobali
    Poziom 43  
    janek_wro napisał:
    Jaka kurcze homologacja?
    Mój błąd, przepraszam. Mnóstwo tematów tego typu, więc z rozpędu sądziłem, że chcesz sobie do autka wsadzić "zimny halogen" ;-)

Do lampki biurkowej eksperymenty wsadzać jak najbardziej wolno. Niestety, bardzo trudno będzie zmusić żarówkę halogenową zbliżoną do temp. 3500K żeby świeciła z temperaturą ponad 5000K. Oczywiście można barwić bańkę w kierunku niebieskim, ale nie tędy droga. W ten sposób jedynie odfiltrujesz część strumienia świetlnego, natomiast halogen nadal będzie emitował to, do czego został stworzony. Po prostu "zobaczysz mniej światła".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18964693
    rybak84
    Poziom 5  
    Panowie szukam takich do lamp stojących w mieszkaniu. Mają one ściemniacz i LED-y na 99% do nich nie podejdą.
    Inne żarówki LED w domu są z barwą zimną.
    I tylko te halogeny drażnią bo dają żółte światło. Gryzie się mi to jedno z drugim. Stąd szukam.
  • #9 18964701
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Mobali napisał:
    W ten sposób jedynie odfiltrujesz część strumienia świetlnego, natomiast halogen nadal będzie emitował to, do czego został stworzony. Po prostu "zobaczysz mniej światła".
    No i przecież o to chodzi. Patrz np oświetlenie sceniczne reflektory PAR z wymiennymi filtrami.

Dodano po 2 [minuty]:

rybak84 napisał:
    Panowie szukam takich do lamp stojących w mieszkaniu. Mają one ściemniacz i ledy na 99% do nich nie podejdą.
    Musiałbyś przezbroić lampy na zasilacz LED ze ściemnianiem. O ile fizycznie się zmieści.
    Dobranie "zafarbowanej" żarówki halogenowej może być trudne, tak aby się nie odróżniała od stadka okolicznych LEDow.
  • REKLAMA
  • #11 18964788
    Mobali
    Poziom 43  
    Farbowanie we własnym zakresie raczej. Na samej żarówce efekt może być nietrwały ze względu na temperaturę pracy halogenów. Pozostaje więc barwić klosz (jeśli jest) czy odbłyśnik. Generalnie jak celujesz w barwę LED, to lepiej użyć źródła światła w postaci LED. Bo chyba łatwiej wymienić ściemniacz niż bawić się w farbowanie metodą prób i błędów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18964852
    rybak84
    Poziom 5  
    Mobali napisał:
    Farbowanie we własnym zakresie raczej. Na samej żarówce efekt może być nietrwały ze względu na temperaturę pracy halogenów. Pozostaje więc barwić klosz (jeśli jest) czy odbłyśnik. Generalnie jak celujesz w barwę LED, to lepiej użyć źródła światła w postaci LED. Bo chyba łatwiej wymienić ściemniacz niż bawić się w farbowanie metodą prób i błędów.

Rozumiem. Czy wymiana ściemniacza jest skomplikowana czy to tylko ewentualnie wymontowanie starego i montaż nowego ?
    Jak tak to na jaki ? Czy dalej na 12 czy na 230 ?

Dodano po 11 [godziny] 35 [minuty]:

Wymiana żarówek halogenowych 10W 12V na LEDowe z barwą zimną i ściemniaczem Wymiana żarówek halogenowych 10W 12V na LEDowe z barwą zimną i ściemniaczem Wymiana żarówek halogenowych 10W 12V na LEDowe z barwą zimną i ściemniaczem

Teraz mam takie w lampach.
  • #14 18965297
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 18965306
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    rybak84 napisał:
    Ale ciężko idzie mi znalezienie jakieś alternatywy dla tych halogenów.

Np. takie
    Natomiast nie wiem jak one będą współpracowały z Twoimi ściemniaczami.
    Najlepiej nabyć jedną i sprawdzić
    Można też poszukać w marketach budowlanych.
  • #16 18965416
    Mobali
    Poziom 43  
    Awyrdonyt napisał:
    Chyba jednak będzie koledze łatwiej kupić nowe ledówki o barwie światła zbliżonej do halogenów.
    Przecież autorowi zależy na dokładnie odwrotnym działaniu, czyli uzyskaniu ZIMNEJ barwy światła z lampy z halogenowym źródłem światła. Poczytaj proszę raz jeszcze zapytanie.
    Awyrdonyt napisał:
    Żółte lampy led są dostępne.
    Znów kulą w płot... Nie żółte lampy LED, ale "zimny halogen" jest potrzebny ;-)
    rybak84 napisał:
    Czy wymiana ściemniacza jest skomplikowana czy to tylko ewentualnie wymontowanie starego i montaż nowego ?
    Stopień trudności tej operacji zależy właściwie tylko i wyłącznie od tego, czy zdołasz dobrać ściemniacz, który będzie fizycznie pasował w istniejącą obudowę lampy. Wyzwaniem może się okazać szczelina potencjometru. No, ale tę akurat da się zaślepić. Wejdź po prostu na strony pewnego znanego serwisu aukcyjnego i sprawdź kilka ofert dedykowanych dla systemów LED. W opisach są zwykle podane wymiary, więc wystarczy sprawdzić.
    rybak84 napisał:
    Czy dalej na 12 czy na 230 ?
    Jeśli się nie mylę, to ze zdjęcia wynika, że masz na jednej płytce zasilacz tej lampy oraz układ ściemniacza. W tym wypadku chyba jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest więc montaż niskonapięciowego (12V) ściemniacza LED w istniejącej obudowie oraz zastosowanie zewnętrznego zasilacza (230V/12V). Koszt ściemniacza to kilka złotych, zasilacz też nie jest drogi. Pozostają do rozwiązania jeszcze dwa odcinki kabla, ewentualne gniazda i wtyki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #17 18965596
    ojciec
    Poziom 34  
    LEDy nie będą działać, nie można nawet ich zasilać z tego zasilacza przy ściemnieniu na 100%

Jeżeli nie potrzebna ściemniania, wymienić zasilacz na 12V DC.

Przy tych (z linku) może być też goły tradycyjny transformator 12V AC (11,7V), o mocy dostosowanej do tych LEDów
  • #18 18965629
    rybak84
    Poziom 5  
    ojciec napisał:
    LEDy nie będą działać, nie można nawet ich zasilać z tego zasilacza

No i wszystko jasne. Już bym przeżył te halogeny. Ale wszystko świeci na ciepło. Resztę mamy na zimno. I się to gryzie. Czemu nikt nie produkuje halogenów z zimną barwą.
    Bo przerabianie tego pewnie nie opłacalne.
  • #19 18965656
    kj1
    Specjalista elektryk
    ojciec napisał:

Opis na zasilaczu pokazuje 11,4V ~ max 60W. Ale być może wymaga on minimalnego obciążenia. I rzeczywiście 2W LEDa może być za mało. Poza tym trudno określić, czy ściemnianie byłoby liniowe i od "zera"

LEDy są 12V AC/DC

Ponieważ jednak tez zasilacz jest "na kablu", można poszukać takiego dedykowanego do LEDów i go wymienić.

Dodano po 1 [minuty]:

rybak84 napisał:
    Czemu nikt nie produkuje halogenów z zimną barwą.

To już jeden z kolegów Ci wyjaśniał w innym wątku.
  • #20 18965664
    ojciec
    Poziom 34  
    kj1 napisał:
    Opis na zasilaczu pokazuje 11,4V ~

Ale to nie jest 50Hz
  • #22 18965704
    ojciec
    Poziom 34  
    Czy chcesz ściemnianie czy nie bo to jest problem z LEDami takich w formie gotowych G4 jak np. z tego wyżej linka
  • #23 18965707
    kj1
    Specjalista elektryk
    ojciec napisał:
    Ale to nie jest 50Hz

No to co? Przecież LED i tak "zmienia" go na stały. Nie sądzę, żeby częstotliwość przetwornicy przekraczał możliwości diod prostowniczych. Ale, jak już pisałem, obciążenie (moc żarówki) może być za mała żeby przetwornica wystartowała.

rybak84 napisał:
    Czyli reasumując od czego najlepiej zacząć ?

Nabyć "zimną" LED i szukać odpowiedniego zasilacza/ściemniacza na 12V.
    Może być np zasilacz do gniazdka, a ściemniacz 12V "na kabel"
  • #24 18965714
    ojciec
    Poziom 34  
    kj1 napisał:
    No to co? Przecież LED i tak "zmienia" go na stały. Nie sądzę, żeby częstotliwość przetwornicy przekraczał możliwości diod prostowniczych

A jakie są wstawione diody, wiesz czy nie wiesz a piszesz, że będzie działać.
  • #25 18965763
    kj1
    Specjalista elektryk
    ojciec napisał:
    A jakie są wstawione diody, wiesz czy nie wiesz a piszesz, że będzie działać.

Chłopie.
    Co to ma do rzeczy jakie są w tej żarówce diody. Ta żarówka ma dostać 12V, AC lub DC i ma działać. Jest ściemnialna, więc może dostać mniej - będzie słabiej świecić.
    Natomiast czy "będzie działać" z tym ściemniaczem nie wiem. Bo być może ten ściemniacz nie poda tych 12V. Bo do normalnej pracy może wymagać minimalnego obciążenia. A LED takiego obciążenia nie zapewni (Chyba, że podłączysz ich kilka (naście)). I piszę o tym wyraźnie od pierwszego mojego postu.
  • #26 18965798
    ojciec
    Poziom 34  
    kj1 napisał:
    Chłopie.

Panie nie zna się pan a dyskutuję w temacie jak tak się pisze

kj1 napisał:
    Co to ma do rzeczy jakie są w tej żarówce diody
  • #28 18965884
    ojciec
    Poziom 34  
    Zasilacz trzeba wymienić na ściemniany a takie zasilacze są przeważnie do zabudowy a nie taki jak ten do halogenów w jednej obudowie z potencjometrem.

Można też inaczej; zasilacz zewnętrzny wtyczkowy 12V + zewnętrzny ściemniacz
    Co takiego:
    Link

Te Ledy z linku najbardziej pasują do funkcji ściemniania, nie ma tam żadnej przetwornicy
  • #29 18965922
    JoteR
    Poziom 24  
    Ocena: 83
    kj1 napisał:
    ojciec napisał:

Opis na zasilaczu pokazuje 11,4V ~ max 60W. Ale być może wymaga on minimalnego obciążenia. I rzeczywiście 2W LEDa może być za mało.

W specyfikacji tego KFT-6022 napisano, że minimum to 20W, a max 60W. Nie ma tam zaś ani słowa o LED. Bezpieczniej przyjąć, że nie obsłuży, chociaż w trakcie tej dyskusji autor zapewne kupił już parę LED o sumarycznej mocy > 20W do testów i właśnie teraz je sprawdza. Nieprawdaż?
  • #30 18965941
    ojciec
    Poziom 34  
    Nie tylko o mocy minimalnej, o sposobie sterownia ściemnianiem ale ten zasilacz daje paręnaście kHz odkształconego napięcia AC na wyjściu.

Nigdzie nie napisano czy te konkretne LEDy mogą działać z transformatorem elektronicznym.
    99% Ledów jest opisana 50/60Hz, jeżeli mogą być zasilane tez z AC, bardzo rzadko opisuje się, że działają/sprawdzono/, że mogą działać z transformatorami elektronicznymi po halogenach.

Ne prawda też jest, że LEDy działają na AC. Sprzedawca zobaczył diody prostownicze napisał o AC; nawet na laminacie jak byk napisane jest DC12V

A, że działa na 12VAC/50Hz i widmo światła 100Hz

Chodzi tylko o typ diod prostowniczych, które nigdzie nie są podane i nie można odczytać ich ze zdjęć

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany żarówek halogenowych 10W 12V na LED-owe o zimnej barwie światła w lampach stojących z wbudowanym ściemniaczem. Użytkownicy zwracają uwagę na trudności w znalezieniu odpowiednich żarówek LED, które będą współpracować z istniejącymi ściemniaczami. Wskazano, że nie wszystkie LED-y są kompatybilne z ściemniaczami, a ich działanie może być uzależnione od typu zasilacza. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę ściemniacza na model dedykowany do LED-ów oraz testowanie różnych modeli żarówek LED, takich jak 2W, 3W i 6W, które mogą działać w istniejących lampach. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z zakupem i testowaniem żarówek, podkreślając znaczenie odpowiedniego doboru komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA