logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RS50N3913BC - Irytujący nieregularny dzwięk

Nartus 09 Paź 2020 16:51 1071 6
REKLAMA
  • #1 18967937
    Nartus
    Poziom 2  
    Cześć!

Mam problem z lodówką Samsung RS50N3913BC - przez większość czasu wydaje z siebie irytujący, nieregularny i dosyć głośny dźwięk - https://drive.google.com/file/d/11hVJc0479QKmAE8d7wl_zXvU1UQV437I/view?usp=sharing. Lodówka wydaje ten dzwięk przez 50 minut, później jest cicho przez 20 minut, a później znów 50 minut głośno. Dźwięk nie ustaje przy otwarci drzwi. Jest lekko odchylona do tyłu, rozmrażanie (24h) nie pomogło. Co to może być? Potrzebuje jakoś serwis naprowadzić, bo narazie bez sukcesów.

Dzięki!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18968127
    Nartus
    Poziom 2  
    Jasne ;) wspomniałem o drzwiach bo słyszałem że wentylator powinien się zatrzymać przy ich otwarciu. Ciężko wskazać dokładne miejsce, dlatego zastanawiam się czy nie jest to związane z czynnikiem chłodniczym. Kompresor sobie buczy, ale jest to pomijalne przy dźwięku o który mi chodzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19291089
    hadash
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Też mam ten dźwięk. Nie jest bardzo głośny, ale dosyć irytujący czy też intrygujący i na jego tle praca kompresora, która powinna być przecież najbardziej znacząca jest pomijalna. Brzmi to trochę śmiesznie jak by ktoś siedział w środku nabierał oddech i bulgotał rurką w wodzie po czym znowu nabierał oddech i bulgotał, zupełnie jak córce, która chorując na astmę pulmonolog kazał robić takie ćwiczenia z dmuchaniem w rurkę.

Autentycznie słyszę tam jak by ktoś nabierał powietrza do tego dmuchania.
    Ktoś umie to wyjaśnić? U mnie RB34T672EBN lekko pochylona do tyłu
    Małe obcia..nie.wav (5.69 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #6 19292563
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Proszę wypoziomować lodówkę ponieważ śmigła wentylatora przy złym poziomie mogą przesunąć się z osią silnika i się obcierają o jakąś część stąd może być ten odgłos.
  • #7 19295439
    hadash
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Rzeczywiście to może być wentylator. Jak się przyłoży ucho do tylnej ścianki i posłucha pracy to podczas tego jakby bulgotania - jak to nazwałem wcześniej - słychać taki szum jakby łożysk ślizgowych. Jak wentylator się zatrzymuje to telepanie się kończy ale słychać jeszcze szum bo się jeszcze kręci aż do zatrzymania. Stąd to wrażenie oddechu.
    Wygląda tylko, że jeśli to jest wentylator to ma dziwnie szeroki ten PWM taki 15 sekundowy. Zauważyłem też, że jak jest większe obciążenie jak kompresor wskakuje na wyższe obroty to ten odgłos jest ciągły tj. wentylator pracuje bez przerwy.

Teraz co do pochylania. No wypoziomowałem jak mogłem tą lodówkę, ale ten odgłos nadal jest. Nawet jak ją pochylam podczas pracy delikatnie do przodu to nie mogę znaleźć takiego miejsca kiedy ten odgłos znika więc on chyba po prostu taki jest ten telepiący się wentylator. Pytanie czy to się nadaje na zgłoszenie reklamacyjne?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Samsung RS50N3913BC, która wydaje irytujący, nieregularny dźwięk przez 50 minut, a następnie milknie na 20 minut. Dźwięk nie ustaje przy otwarciu drzwi, a rozmrażanie nie przyniosło efektów. Użytkownicy sugerują, że dźwięk może pochodzić z wentylatora lub kompresora, a także zalecają sprawdzenie poziomowania lodówki oraz ewentualne dotykanie przez nią innych przedmiotów. Wskazano również na możliwość problemu z łożyskami wentylatora, co może powodować nieprzyjemne odgłosy. Użytkownik zastanawia się nad zgłoszeniem reklamacyjnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA