logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo T440p - Czarny ekran i brak reakcji touchpad/klaw

nicek84 10 Paź 2020 10:13 1218 7
REKLAMA
  • #1 18968896
    nicek84
    Poziom 9  
    Cześć,
    Mam nietypowy problem z laptopem T440p. W pewnym momencie wbudowany ekran zaczął gasnąć w trakcie pracy jak ruszyło się klapę. Później nasilało się to i właściwie działał tylko przy maksymalnym odchyleniu ekranu ale i tak lekki ruch powodował gaśnięcie ekranu. Po podłączeniu zewnętrznych monitorów działają one bez problemu. Jednak nawet jak działam na zewnętrznych monitorach to nie działa mi klawiatura wbudowana ani touchpad. Przy zewnętrznej klawiaturze i myszce wszystko działa jak należy.
    W opcjach grafiki też widzi tylko ekran zewnętrzny a wbudowanego nie. W menedżerze urządzeń widać kilka monitorów.
    Macie jakiś pomysł co może być przyczyną i gdzie szukać/co wymienić ?
  • REKLAMA
  • #2 18968918
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    Pierwszy problem to zapewne taśma gdzieś przetarta, do sprawdzenia taśma oraz gniazdo. I teraz problem nr 2 może być spowodowany jedynką, jeśli taśma była gdzieś przetarta i doszło do zwarcia uszkodzony może być kbc i dlatego brak touchpada i klawiatury, sprawdź czy jak wejdziesz do biosu działa klawiatura laptopa. Ale to tylko dywagacje, trzeba pomierzyć płytę.
  • REKLAMA
  • #3 18968972
    nicek84
    Poziom 9  
    cysiekw napisał:
    Pierwszy problem to zapewne taśma gdzieś przetarta, do sprawdzenia taśma oraz gniazdo.

Rozkręcałem go i wyciągałem taśmę z gniazda i wszystko wygląda idealnie. żadnych przetarć ani śladów po zwarciu.
    Resztę sprawdzę po południu jak będę miał dostęp do kompa.

Dodano po 8 [minuty]:

cysiekw napisał:
    uszkodzony może być kbc i dlatego brak touchpada i klawiatury,

A to nie jest tak, że w przypadku uszkodzenia KBC nie działałoby więcej funkcji ?
  • #4 18969044
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Odłącz taśmę matrycy od płyty głównej i baterię a następnie sprawdź czy touchpad i klawiatura nadal nie działają. Możliwe, że masz więcej niezależnych uszkodzeń lub laptop po zalaniu.
    W kwestii matrycy to raczej tasiemka - często nie ma żadnych widocznych uszkodzeń, a po rozebraniu są przetarte przewody.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18971010
    nicek84
    Poziom 9  
    cysiekw napisał:
    sprawdź czy jak wejdziesz do biosu działa klawiatura laptopa.

Po wejściu do BIOS-u klawiatura też nie działa. Nie wiem czy ma jakieś znaczenie że laptop jest w stacji dokującej, ale akurat nie mam kabla, żeby podłaczyć monitor zewnętrzny bezpośrednio pod laptop dlatego muszę to robić przez stację dokującą.

sk1977 napisał:
    W kwestii matrycy to raczej tasiemka - często nie ma żadnych widocznych uszkodzeń, a po rozebraniu są przetarte przewody.

Chyba nie zostaje mi nić innego niż zamówić tasiemkę i zobaczyć czy pomoże na problem z ekranem, a potem zajmę się problemem klawiatury.
    Dziwi mnie tylko dlaczego obie rzeczy na raz padły. Od tego czasu ( a było to rok temu) nic innego nie wysiadło ( używam od roku tego laptopa tylko w stacji dokującej), więc raczej nie jest to laptop po zalaniu ( po rozkręceniu też nie widać żeby coś korodowało).
  • REKLAMA
  • #6 18972990
    klapouszek4
    Poziom 18  
    Ocena: 51
    Rok to długo czekałeś. W taśmie matrycy idzie zasilanie do jej podświetlania 19V po za tym idą tam tez przewody sygnałowe 3,3V zdajesz sobie sprawę co się stanie jak dojdzie do przebicia? Sam widziałem wystrzelony rdzeń PCH po za tym wiele innych rzeczy można tak uszkodzić. zastanawia mnie tylko jak wszedłeś do tego biosu skoro klawiatura nie działa. A stacje odłącz, i mnie urządzeń teraz tym lepiej.
  • REKLAMA
  • #7 18973287
    nicek84
    Poziom 9  
    Dzięki za wszystkie rady. W środę przyjdzie nowa taśma to zobaczę czy pomoże na problem z ekranem. Jeszcze przeglądając części widziałem że są do kupienia zawiasy i tak się zastanawiam czy tam coś po prostu nie padło. Np. komputer nie rejestruje, że otwarto pokrywę i dlatego nie włącza monitora i/lub klawiatury i touchpada. Szukam jeszcze jakiś alternatyw zanim zacznę grzebać przy KBC. Np. ustawiłem w opcjach zasilania, żeby uśpił komputer po zamknięciu pokrywy, ale nie ma żadnej reakcji na zamknięcie.
  • #8 18980557
    nicek84
    Poziom 9  
    Witam ponownie. Zamontowałem nową taśmę na 100 % sprawna ale nic to nie dało. Ekran nadal czarny. Co do klawiatury to jeszcze mogę dodać że jak startuje komputer to podświetlenie klawiatury i wszystkie diody na przyciskach normalnie się włączają . Co myślicie o tym zawiasach i czujniku klapy ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo T440p, który objawia się czarnym ekranem oraz brakiem reakcji touchpada i klawiatury. Ekran gaśnie przy ruchu klapy, a zewnętrzne monitory działają poprawnie. Wstępne diagnozy sugerują uszkodzenie taśmy matrycy lub KBC. Po sprawdzeniu taśmy, która nie wykazuje uszkodzeń, użytkownik planuje wymianę taśmy oraz rozważenie problemu z zawiasami i czujnikiem klapy. Po wymianie taśmy problem z ekranem nadal występuje, a klawiatura działa tylko przy uruchamianiu. Użytkownik poszukuje dalszych wskazówek dotyczących diagnozy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA