logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłe zwiększenie obrotów wentylatorów, czarny ekran w grach na PC z GTX 1060, MSI z370, i5-8400

Paeral 11 Paź 2020 01:42 651 8
REKLAMA
  • #1 18970496
    Paeral
    Poziom 1  
    Witam mam następujący problem.
    Podczas grania zdarzy się, że nagle komputer zwiększy obroty wentylatorów na max., pojawi się czarny ekran a komputer nie reaguje na żadną z komendę i trzeba go ręcznie restartować. Nie wiem od czego to zależy ponieważ zdarza się to najczęściej w kilku tytułach : The Forest, Euro Truck Simulator, Raft, Horizon Zero Dawn. Problem ten męczy mnie od ponad miesiąca i nie mam pojęcia co jest przyczyną.
    System- Windows 10
    Karta graficzna- ASUS Geforce GTX 1060
    Płyta główna- MSI z370-apro
    Zasilacz-SilentiumPC 600W Vero L2 Bronze
    Procesor- Intel i5-8400 2.80 GHz
    Ram- HyperX 16GB
    Dysk twardy- WD 1TB 7200obr. 32MB BLACK
  • REKLAMA
  • #2 18970505
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Pokaż SMART dysku z CDI => https://osdn.net/projects/crystaldiskinfo/downloads/70096/CrystalDiskInfo7_8_3.exe/

Daj screena z HWiNFO z zakładki "sensor" po 10 minutach grania => http://www.hwinfo.com/download.php

Wykonaj test pamięci RAM bootowalnym Memtest'em => http://www.memtest.org/#downiso
    Każdą kość pamięci testuj z osobna po 3 przejścia programu.
  • REKLAMA
  • #3 18970582
    Boryc2014
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    Ja bym wyczyścił komputer i założył nowe pasty termoprzewodzace i zobaczył czy będzie poprawa.
  • REKLAMA
  • #4 18970905
    qwqW32
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    patrzyłeś do środka czy komputer nie jest zatkany kurzem?
  • #5 18970976
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Mnie to wygląda na zasilacz Takie zachowanie segueruje zadziałanie na przykład odcięcie zasilania w wyniku zadziałania SCP. Miałem dokładnie to samo kiedy przypadkiem wylałem wodę na obudowę i zalała się karta graficzna... Proponuję porozpinać wszystkie wtyczki, sprawdzić stan styków/oczyścić w razie potrzeby i powpinać jeszcze raz dokładnie wszystkie dociskając. Jak to nic nie da to podmień zasilacz i wtedy będziemy się martwić... Przeczyścić komputer nie zaszkodzi, ponieważ nie wiem czy wentylatory idą na sto procent, ale wiem że ciemność stać się może jak zadziała zabezpieczenie termiczne na grafice. Karta też ma takie zabezpieczenie jak CPU że jak osiągnie zadaną temp. to się wyłącza.

Dodano po 1 [minuty]:

RADU23 napisał:
    Wykonaj test pamięci RAM bootowalnym Memtest'em => http://www.memtest.org/#downiso
    Każdą kość pamięci testuj z osobna po 3 przejścia programu.

Jak już to prędzej pamięć wymienić na inną. Memtest nie zawsze się sprawdza i było to już wałkowane wiele razy a Ty dalej swoje... Poza tym jaki sens męczyć kompa kilka h, skoro można np. w 15 minut ogarnąć drugą kość, wpiąć i od ręki spr. czy pomogło...
  • REKLAMA
  • #6 18974247
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Piotr160292 napisał:
    Jak już to prędzej pamięć wymienić na inną. Memtest nie zawsze się sprawdza i było to już wałkowane wiele razy a Ty dalej swoje... Poza tym jaki sens męczyć kompa kilka h, skoro można np. w 15 minut ogarnąć drugą kość, wpiąć i od ręki spr. czy pomogło...

Pewnie, najprościej wymienić komputer.
    Forum nie służy temu by polecać wymianę (bo tak jest szybciej i prościej) a w pierwszej kolejności diagnozować programami które do tego służą.
    Wymiana jest ostatecznością, gdy któryś z podzespołów powoduje problem.
    Więc porady typu "wymień" bez jakiejkolwiek wstępnej diagnozy, proszę zachować dla siebie.
  • #7 18974259
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Tylko jak widzisz te twoje sposoby są nieskuteczne - radzę zweryfikować swoją strategię. Myślisz że mechanicy w ASO jak naprawiają samochody? Też podpinają się pod OBD i jak program nic nie pokaże to podkładają dotard aż auto zacznie pracować prawidłowo i tyle. Widziszm różnica między nami jest taka, ze Ty diagnozujesz, a ja skutecznie naprawiam.... :)
  • #8 18975099
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 337
    1. Wymiana pas na CPU oraz na GPU
    2. Zaktualizowanie sterowników oraz Windows
    3. Podaj smart dysku oraz Wykonaj test pamięci Memtest
  • #9 18975165
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Magic_moon napisał:
    3. Podaj smart dysku oraz Wykonaj test pamięci Memtest

Jedna z większych głupot jaką można zrobić - strata czasu... Jak nie wierzysz to sobie przeszukaj Elektrodę pod kątem mojego nicku na frazę bsod... Było już kilka tematów gdzie memtest przepuścił uwalone ramy i po fizycznej podmianie komputer doznał o dziwo uzdrowienia. Świeży przykład tego masz nawet tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3734101.html , tak więc bardzo Cię proszę - nie rozprzestrzeniaj bzdur bo potem ludzie to łykają i potem rwią włosy z głowy że nie mogą komputera naprawić... Wiadomo - w laptopach nie ma wyboru jak RAM jest wlutowany, bo kto się będzie bawił w BGA biorąc pod uwagę jak czasochłonny to jest proces i jest to mocny stres termiczny dla płyty, ale uważam że w stacjonarach nie ma co się szczypać i lepiej podmienić... Poza tym nie sądzę że to RAM... Owszem - może być tak że komputer działa i nagle cyk - ciemność widzę od RAM, bo miałem taki przypadek, ale wtedy było tak że BIOS zasygnalizował beep code'm uszkodzenie RAM, tak więc raczej myślę że jakby to był ram to by zapikał że jest uszkodzony, ale wiadomo - wysiłek żaden, więc można spróbować i podstawić i zobaczyć co to da, bo faktem jest że komputery czasami potrafią się zachowywać nieprzewidywalnie przy niektórych usterkach...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który podczas grania nagle zwiększa obroty wentylatorów, a ekran staje się czarny, co wymusza ręczny restart. Problemy występują w grach takich jak The Forest, Euro Truck Simulator, Raft i Horizon Zero Dawn. Użytkownik posiada system Windows 10, kartę graficzną ASUS Geforce GTX 1060, płytę główną MSI z370-apro, procesor Intel i5-8400, 16 GB RAM HyperX oraz dysk twardy WD 1TB. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, w tym sprawdzenie SMART dysku, test pamięci RAM, czyszczenie komputera, wymiana past termoprzewodzących oraz sprawdzenie zasilacza, który może być przyczyną problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA