Cześć, jakiś tydzień temu zacząłem zauważać typowe, jak na mój komputer, czynniki przypominające mi o przeczyszczeniu komputera i wymianie pasty na procku. Zwlekałem z tym przez kilka dni, aż do dziś. Zmagam się z niemożnością gry w Euro Truck Simulator 2, korzystam z launchera, który umożliwia grę w multiplayer. Gra tam kilka tysięcy osób i jest to zaufana możliwość łączenia się z innymi w grze. Jako że rok temu zakupiłem pada z Amazon, postanowiłem podłączyć go do komputera przez USB, bo nie posiadam adaptera Bluetooth. Pograłem jakieś 15 minut, gdy coś zaczęło się dziać. Zauważyłem gwałtowne ścinki, w co wchodził nawet dźwięk (taki robotyczny, po prostu występujący w czasie laga). Zacięło mi cały system z dwa razy, po czym komputer się wyłączył. Od tamtego momentu ledwo co mogłem go odpalić, bo znów działo się to samo, ale bez uruchamiania gry, jedynie Discord oraz Steam. Po około godzinie zmagań z sposobami z internetu postanowiłem wyczyścić komputer przez przedmuchanie go oraz zmienienie pasty. Dysk również wyczyściłem do zera przez tryb odzyskiwania w Windows, bo innej możliwości nie było. Zainstalowałem ten launcher, pozostawiając samą grę na dysku, który nie był czyszczony, jednak moje starania zdały się na nic. Po przegraniu 20–25 minut mój komputer wyłączył się bez dawania mi wcześniej znaków. Pojawiła się również sytuacja przy włączaniu komputera, że ekran pozostawał czarny i nic się nie wyświetlało. Musiałem restartować komputer przyciskiem power na obudowie do czasu, aż ten w końcu wyświetli obraz, jednak tym razem obyło się bez trybu awaryjnego, a jedyne, co zrobiłem, to wyciągnąłem kabel od zasilania i baterię na kilka minut, ponieważ kiedyś to wykonałem, by naprawić inny błąd w starym komputerze, co pozwoliło mi teraz na to, by chociaż włączyć komputer i napisać ten post.
Dodam jeszcze, że zanim wyczyściłem komputer, takie ścinki zdarzały się nawet przy włączaniu YouTube, co bardzo mnie dziwiło. Nie działo się to zawsze, ale co któreś odpalenie YouTube. Przeglądarka (wypróbowałem ich kilka) ścinała się tak, że mimo odczekania czasu, nie wracała do działania i konieczne było wyłączenie jej, a nieraz całego komputera.
Karta graficzna GTX 1060 6 GB
Procesor AMD Ryzen 5 3600
Płyta główna Tomahawk B450 Max
Zasilacz 600 W, jeśli będzie to potrzebne, mogę sprawdzić dokładną jego nazwę, o ile jest taka możliwość.
Korzystam z pada do PS5 DualSense
Dziękuję za zainteresowanie.
Dodam jeszcze, że zanim wyczyściłem komputer, takie ścinki zdarzały się nawet przy włączaniu YouTube, co bardzo mnie dziwiło. Nie działo się to zawsze, ale co któreś odpalenie YouTube. Przeglądarka (wypróbowałem ich kilka) ścinała się tak, że mimo odczekania czasu, nie wracała do działania i konieczne było wyłączenie jej, a nieraz całego komputera.
Karta graficzna GTX 1060 6 GB
Procesor AMD Ryzen 5 3600
Płyta główna Tomahawk B450 Max
Zasilacz 600 W, jeśli będzie to potrzebne, mogę sprawdzić dokładną jego nazwę, o ile jest taka możliwość.
Korzystam z pada do PS5 DualSense
Dziękuję za zainteresowanie.