logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja kotła Kospel EKCO.LN3 - zasobnik + wodne ogrzewanie podłogowe

rasbakindan 13 Paź 2020 09:47 7206 4
REKLAMA
  • #1 19441634
    rasbakindan
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Dzień dobry,

potrzebuję pomocy w znalezieniu odpowiednich ustawień dla mojego kotła, zbliża się pierwsza zima a nie jestem do końca przekonany czy ustawienia są poprawne (chodzi głównie o ogrzewanie podgłogowe, ciepła woda działa jak należy i nie brakuje temperatury). Mój piec to elektryczny Kospel EKCO.LN3 z zewętrznym zasobnikiem o pojemności chyba 100 litrów, do tego jest wodne ogrzewanie podłogowe w 6 obwodach sterowanych 5 sterownikami. Powierzchnia ogrzewana to około 70m2 i jest to jedyne źródło ciepła. Dom jest bardzo dobrze ocieplony - 50cm styropianu z każdej strony i wyposażony w rekuperator z odzyskiem ciepła (Thesslagreen). Szukałem już informacji w internecie - bezskutecznie, instrukcja kotła również nie tłumaczy jak dobrać parametry i za co konkretnie one odpowiadają a ja niestety jestem laikiem w temacie. Dodam że piec został wstępnie skonfigurowany przez montera natomiast później zostały przeze mnie rzywrócone ustawienia fabrycznie (to długa historia dlaczego)

Moje aktualne ustawienia:
    Temp zasilania CO [C] = 50
    Temp zasobinka:
    Ekonomiczna [C] = 45
    Komfort [C] = 50
    CO
    Temp zasilania MAX [C] = 85
    Temp zasilania MAN [C] = 50
    Zasobnik
    Temp zasilania [C] = 85

będę wdzięczny za podpowiedź jakie parametry będą optymalne w moim przypkadku (albo chociaż poprawne jako pubkt wyjścia)
  • REKLAMA
  • #2 19441648
    rasbakindan
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Po zimie doszedłem do wniosku że zasilanie CO ustawione na 50 stopni to za dużo (podłoga nagrzewała się bardzo szybko i potem stygła więc cały cykl był dość "szarpany"), zmieniłem też ustawienia eko/komfort na odrobinę chłodniejsza wodę się dalej poruszam się w tym temacie trochę po omacku i nie mogę znaleźć w internecie żadnych konkretnych informacji odnośnie tego czym się kierować żeby zoptymalizować te ustawienia.. może ktoś chociaż rozjaśni czym się różnią poniższe parametry i jaka jest między nimi zależność?

CO
    Temp zasilania MAX [C] = 85
    Temp zasilania MAN [C] = 50
    Zasobnik
    Temp zasilania [C] = 85

Pytanie bonusowe: piec jest 2/4/6 kw i w tym momencie jest ustawiony na 4.. jakie są korzyści/wady przełączenia go na 2/6 oprócz oczywiście zmian w poborze energii? Czy jest to jakoś uzależnione od wielkości zasobnika na przykład?
  • REKLAMA
  • #3 20103625
    dawidlaczak24
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Cześć, czy już może doszedłeś do tego jak najlepiej ustawić swój piec ? Masz specjalna strefę prądu czy normalnie g11 ? Właśnie zostałem właścicielem podobnego domu i chciałem się zoorientowac w temacie grzania w tzw. Strefach taniego prądu. Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 20423347
    lukaszpawlak140
    Poziom 1  
    dawidlaczak24 napisał:
    Cześć, czy już może doszedłeś do tego jak najlepiej ustawić swój piec ? Masz specjalna strefę prądu czy normalnie g11 ? Właśnie zostałem właścicielem podobnego domu i chciałem się zoorientowac w temacie grzania w tzw. Strefach taniego prądu. Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam

Witam i jak z tymi ustawieniami ? U siebie zainstalowałem ten sam piec pierwszy sezon go używam może ktoś podpowie jak go ustawić w miarę oszczędnie ?? Dom 130m² parter poddasze u góry grzejniki na dole podłogówka dom ocieplony 25cn styropian strych ocieplony pianą pur 20cm dach dwuspadowy dom 7x14
  • #5 20467129
    Witek-P
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam kocioł elektryczny KOSPEL EKCO.LN3 w tej mocniejszej konfiguracji 12-24kw , moc modulowana(2-24KW). Piec pracuje z maksymalna mocą 12KW i to jest wystraczająco a nawet okazało się za dużo po zmianie docieplenia stropu. Wiem że ten sam piec jest sprzedawany w konfiguracji o mocy 4-8KW (wnętrz pieca to samo, ). Obecnie w moim piecu, w menu nie mogę ustawić mniejszej mocy niż 12KW. Prawdopodobnie da się to zrobić z poziomu menu serwisowego. Pytanie jaki tam jest kod. Ktoś wie jak się tam dostać i jak zmienić minimalną moc kotła ? Zależy mi na tym abym mógł mu ustawić maksymalną moc w zakresie 4-12KW. Chcę po testować bo być może nawet 8KW będzie wytraczające. A może nie trzeba nic zmieniać w menu serwisowym a tylko przepiąć kable przyłączeniowe na 1 faze i przełączyć przełącznik na płycie na 1 faze?

Konfiguracja kotła Kospel EKCO.LN3 - zasobnik + wodne ogrzewanie podłogowe Konfiguracja kotła Kospel EKCO.LN3 - zasobnik + wodne ogrzewanie podłogowe Konfiguracja kotła Kospel EKCO.LN3 - zasobnik + wodne ogrzewanie podłogowe
REKLAMA