logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik sterownika Viessmann Vitotrol 300 - kompatybilność z KM-BUS i sterownikami TECH

ArthBoh 13 Paź 2020 12:43 2052 3
REKLAMA
  • #1 18974945
    ArthBoh
    Poziom 5  
    Witajcie, mam prośbę o konsultację, posiadam sterownik Viessmann Vitotrol 300 – podłączany do pieca za pomocą przewodu dwużyłowego do sterownika głównego na piecu Viessmann, komunikacja wg instrukcji serwisowej na przewodach to KM-BUS. Sterownik teoretycznie i praktycznie sterował wszystkim zdalnie dla jednego obiegu grzewczego – grzejników oraz pozwala sterować temperaturą dzień, noc, temp wody, wakacjami itp. itd.

Niestety sterownik przestał działać i poszukuję sterownika innej firmy jako zamiennika.

Chciałbym sterować wyłącznie temperaturą w pomieszczeniu, bez żadnych dodatkowych opcji które to mogę nastawić na sterowniku bezpośrednio na piecu.

W chwili obecnej piec pokazuje brak komunikacji ze sterownikiem Vitotrol 300 i nie mam możliwości ustawienia temperatury dziennej grzania, gdyż sterownik główny odsyła mnie do zdalnego sterowania, czyli sterownik Vitotrol 300.

Czy któryś ze sterowników TECH lub innych jest kompatybilny z komunikacją KM-BUS używaną przez Viessmanna?

Prośba o informację zwrotną.
  • REKLAMA
  • #2 20852927
    ali*g
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Ekran z komunikatem o błędzie dotyczącym sterownika Viessmann, z błędem Loading Windows CE... invalid image.
    taki problem z tymi sterownikami
    odpowiedz serwis vissmann na problem ...żenująca
    cytuje :
    Dzień Dobry,
    w przedstawionym przypadku, konieczność jest zamówienia nowego modułu:
    7836779 - Vitotrol 300-RF, cena kat. netto 2.915,00 PLN
    Część dostępna na magazynie w Niemczech. Realizacja ok 2 tygodnie.
    pt., 8 gru 2023

pytanie : czy ktokolwiek "kasał"temat aktualizacji softu ?reinstalacji ? itp
  • REKLAMA
  • #3 21725424
    mateo-salvadore
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Mogę Ci powiedzieć, że chyba zrobiłem wszystko co się dało w domowym warsztacie z tym sterownikiem i nie ma jak się do niego dobrać... Port USB w urządzeniu (nie ten w podstawce) pozwala na rozpoznanie urządzenia w systemie jako: AT91 USB to Serial Converter (Port COM). Ze strony microchip[.]com można pobrać sterownik z programem SAM-BA. I najlepiej podłączyć USB z komputera do urządzenia a do podstawki podać napięcie z drugiego USB lub zasilacza, inaczej urządzenie wpada czasem w pętlę resetów, ale nawet jak się uruchamia i pozwala się rozpoznać w jako serial port to na jego wyjściu tego COMa nie pojawia się nic (ekran urządzenia jest wtedy biały)... Prawdopodobnie jest zablokowany output w firmware.
    Ogólnie to urządzenie dzieli płytę główną PCB50063534 z innym sterownikiem: Honeywell Evohome wireless thermostat, ale ten honeywell nie ma jednego układu: 40e12 nq264, który zdaje się być właśnie pamięcią NAND, gdzie prawdopodobnie jest ten nieszczęsny Windows CE. Jest to jednak chip BGA, więc dostanie się do niego też nie jest proste.
    Myślałem, o tym, że może jest tam jakiś Flash z tym całym U-Bootem ładującym system, ale nie zlokalizowałem go na PCB.

Zatem chyba nie pozostaje nam nic innego jak porzucić wszelką nadzieję... Nawet Viessmann nie umie tego naprawić, więc... chyba i nam się nie uda... :(
  • #4 21734124
    ali*g
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    DD
    tak jak opisujesz ..nawet serwis zmywa temat ..wątek do zamknięcia , aczkolwiek pozostaje z wysypanym sterownikiem pieca olej , wprawdzie na tą chwilę jako zastępcze żródło ogrzewania (steruję manualnie) ale sam koszt nowego wywala z kapci...dzięki
REKLAMA