Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Import kilku plików pdf to xls

BlooQ 13 Oct 2020 14:58 615 6
    BlooQ
    Level 7  
    Cześć,

Czy ktoś pisał kiedyś makro importujące kilka plików PDF do arkusza excel i chciałby się tym kodem podzielić ?
    clubs
    Level 37  
    BlooQ wrote:
    makro importujące kilka plików PDF

Z tymi pdf-ami nie jest tak hop, lepiej użyj programu typu "finereader" i pdf-y zapisuj do excela.
    BlooQ
    Level 7  
    Hej, Dzięki za odpowiedź.

Zdaje sobie z tego sprawę jednak widzę że jest to możliwe.

Znalazłem taki film na yt jeszcze nie testowałem

https://www.youtube.com/watch?v=JW9i9GnQAZQ

Program który zaproponowałeś jest niestety płatny, może ktoś zna co darmowego ?
    PRL
    Level 40  
    Quote:

Kod podany w linku jest prosty i przejrzysty.
    Przepisz go i masz gotowe rozwiązanie.
    Prot
    Level 38  
    BlooQ wrote:
    importujące kilka plików PDF :?: do arkusza excel

Jeśli chodzi Ci o import danych z "tekstowych" plików PDF do Excela to IMHO najprostszym i najtańszym :D sposobem jest wykorzystanie możliwości programu Adobe Reader - zapisz plik jako tekst :idea:
    Uzyskujesz plik txt - jak na zrzucie
    Import kilku plików pdf to xls2020-10...png Download (14.99 kB)
    a potem w zależności od potrzeb łatwo można importować za pomocą VBA wszystkie wiersze tekstu do odpowiednich komórek tabeli w Excelu :spoko:
    Stosuję tą metodę od dawna do importu do Excela bieżących danych z wyciągów bankowych w PDF :D .
    Kod VBA zależy od plików źródłowych i od układu tabeli Excela więc udostępnienie mojego kodu niewiele Ci pomoże :cry:
    JacekCz
    Level 39  
    Generalnie ze wszech mia
    clubs wrote:
    Z tymi pdf-ami nie jest tak hop,

generalnie należy unikać rozbioru PDF i postarać się poszukać innej drogi. Format PDF jest przeznaczony TYLKO do estetycznego i powtarzalnego drukowania - wszystkie inne role w ogóle nie mają priorytetu
    a) banki jak się rzekło, maja wyciągi w postaci csv i innych stabilnych formatach, niektóre będące branżową normą. Działa to bez pudła, bez liczenia spacji itd
    b) zaczepić się w chwili, gdzie/kiedy PDF powstają, czasem trzeba wykonać telefon do jakiś IT-manów w firmie, opiekuna u dostawcy itd.
    Bardzo często taki format informacji jest dostępny, tylko nie jest dawany standardowemu użytkownikowi (bo się przestraszy np XMLa)
    mmarshand
    Level 2  
    BlooQ wrote:
    Hej, Dzięki za odpowiedź.

Zdaje sobie z tego sprawę jednak widzę że jest to możliwe.

https://www.youtube.com/watch?v=JW9i9GnQAZQ

Program który zaproponowałeś jest niestety płatny, może ktoś zna co darmowego ?

Hej. Tu jest odpowiedź. Wszystko jasno i klarownie. Niestety nie jest to panaceum..., ale zawsze coś...
    https://www.pk-anexcelexpert.com/pdf-to-excel-converter-in-excel-vba/

Pzdr, Adam.