logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Makro do importu wielu plików PDF do Excela - poszukiwane

BlooQ 13 Paź 2020 14:58 1410 6
REKLAMA
  • #1 18975220
    BlooQ
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Cześć,

Czy ktoś pisał kiedyś makro importujące kilka plików PDF do arkusza excel i chciałby się tym kodem podzielić ?
  • REKLAMA
  • #2 18975717
    clubs
    Poziom 38  
    Ocena: 406
    BlooQ napisał:
    makro importujące kilka plików PDF

Z tymi pdf-ami nie jest tak hop, lepiej użyj programu typu "finereader" i pdf-y zapisuj do excela.
  • REKLAMA
  • #3 18976546
    BlooQ
    Poziom 7  
    Hej, Dzięki za odpowiedź.

Zdaje sobie z tego sprawę jednak widzę że jest to możliwe.

Znalazłem taki film na yt jeszcze nie testowałem

https://www.youtube.com/watch?v=JW9i9GnQAZQ

Program który zaproponowałeś jest niestety płatny, może ktoś zna co darmowego ?
  • REKLAMA
  • #4 18976578
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 916
    Cytat:

Kod podany w linku jest prosty i przejrzysty.
    Przepisz go i masz gotowe rozwiązanie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18977263
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    BlooQ napisał:
    importujące kilka plików PDF :?: do arkusza excel

Jeśli chodzi Ci o import danych z "tekstowych" plików PDF do Excela to IMHO najprostszym i najtańszym :D sposobem jest wykorzystanie możliwości programu Adobe Reader - zapisz plik jako tekst :idea:
    Uzyskujesz plik txt - jak na zrzucie
    Makro do importu wielu plików PDF do Excela - poszukiwane2020-10...png (14.99 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    a potem w zależności od potrzeb łatwo można importować za pomocą VBA wszystkie wiersze tekstu do odpowiednich komórek tabeli w Excelu :spoko:
    Stosuję tą metodę od dawna do importu do Excela bieżących danych z wyciągów bankowych w PDF :D .
    Kod VBA zależy od plików źródłowych i od układu tabeli Excela więc udostępnienie mojego kodu niewiele Ci pomoże :cry:
  • #6 18977503
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Generalnie ze wszech mia
    clubs napisał:
    Z tymi pdf-ami nie jest tak hop,

generalnie należy unikać rozbioru PDF i postarać się poszukać innej drogi. Format PDF jest przeznaczony TYLKO do estetycznego i powtarzalnego drukowania - wszystkie inne role w ogóle nie mają priorytetu
    a) banki jak się rzekło, maja wyciągi w postaci csv i innych stabilnych formatach, niektóre będące branżową normą. Działa to bez pudła, bez liczenia spacji itd
    b) zaczepić się w chwili, gdzie/kiedy PDF powstają, czasem trzeba wykonać telefon do jakiś IT-manów w firmie, opiekuna u dostawcy itd.
    Bardzo często taki format informacji jest dostępny, tylko nie jest dawany standardowemu użytkownikowi (bo się przestraszy np XMLa)
  • #7 18981949
    mmarshand
    Poziom 2  
    BlooQ napisał:
    Hej, Dzięki za odpowiedź.

Zdaje sobie z tego sprawę jednak widzę że jest to możliwe.

https://www.youtube.com/watch?v=JW9i9GnQAZQ

Program który zaproponowałeś jest niestety płatny, może ktoś zna co darmowego ?

Hej. Tu jest odpowiedź. Wszystko jasno i klarownie. Niestety nie jest to panaceum..., ale zawsze coś...
    https://www.pk-anexcelexpert.com/pdf-to-excel-converter-in-excel-vba/

Pzdr, Adam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują o możliwościach importu wielu plików PDF do Excela za pomocą makr. Zasugerowano użycie programu FineReader do konwersji PDF na format Excel, jednak jest to płatne rozwiązanie. Alternatywnie, proponowane są metody wykorzystujące Adobe Reader do zapisu plików PDF jako tekst, co umożliwia późniejszy import danych do Excela za pomocą VBA. Wskazano również, że wiele instytucji, takich jak banki, oferuje dane w formatach bardziej przyjaznych do importu, jak CSV. Użytkownicy dzielą się linkami do tutoriali i narzędzi, które mogą pomóc w konwersji PDF do Excela.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA