logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeLonghi ESAM 2600 - migające ikony, zimna woda z dyszy, problem z ogrzewaniem

hudyzg 13 Paź 2020 18:17 639 6
REKLAMA
  • #1 18975595
    hudyzg
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam,

Mam pytanie.... Mam ekspress DeLonghi ESAM 2600 i po włączeniu tegoż ekspresu migają mi ikony: małej i dużej kawy oraz ikona płukania.

Gdy tylko otworzę zawór pary to wylatuje zimna woda z dyszy i co mnie ciekawi nie leci jednym strumieniem tylko seriami uderzeń... ale nadal zimna woda. Choćbym 2 pojemniki z wodą zużył na ten zabieg to nic się nie zmienia.... Gdzie szukać przyczyny?
    Co mogę zrobić, żeby jasno zdiagnozować co w w/w ekspresie zawodzi i trzeba wymienić?
    Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 18975760
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1790
    Maszyna moze chce przeprowadzic plukanie a co moze byc przyczyna
    Plywak w zbiorniku na wode
    Przeplywomiez
    Czujni zbiornika na wode
  • REKLAMA
  • #3 18975783
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 401
    Urządzenie należy odpowietrzyć dopiero uruchomi się podgrzewanie. Należy znaleźć przyczynę dlaczego nie chce się odpowietrzyć.. Może być coś przytkane np przepływomierz lub coś dalej. Proszę odpiąć wąż za przepływką i wtedy uruchomić odpowietrzanie i sprawdzić czy coś się zmieni.... To tak na szybko..
  • #4 18975827
    hudyzg
    Poziom 7  
    robsons10 napisał:
    Urządzenie należy odpowietrzyć dopiero uruchomi się podgrzewanie. Należy znaleźć przyczynę dlaczego nie chce się odpowietrzyć.. Może być coś przytkane np przepływomierz lub coś dalej. Proszę odpiąć wąż za przepływką i wtedy uruchomić odpowietrzanie i sprawdzić czy coś się zmieni.... To tak na szybko..

A dokładniej to, który to wąż?
  • REKLAMA
  • #5 18975905
    robsons10
    Poziom 23  
    Chodziło mi o odpięcie węża za pompą wody. Wtedy sprawdzisz czy się odpowietrzy. Jeśli tak to problem gdzieś dalej jeśli nie to problem między zbiornikiem a pompą.
  • REKLAMA
  • #6 18975983
    hudyzg
    Poziom 7  
    Odpiszę tak jak potrafię. Odłączyłem oba węże za pompą (oczywiście po kolei) ale nie było "żadnego syku" odpowietrzającego.
    Na odłączonym cienkim wężyku widzę, że woda przez pompę przechodzi. nie wiem co ma za zadanie ten "grubszy wężyk" ale po jego odłączeniu żadnej różnicy nie zauważyłem, oprócz tego, że przez niego nie przechodzi totalnie nic.....
  • #7 18976053
    robsons10
    Poziom 23  
    Proponuję oddać sprzęt do serwisu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem DeLonghi ESAM 2600, gdzie po włączeniu migają ikony kawy i płukania, a z dyszy parowej wypływa zimna woda w formie serii uderzeń. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną mogą być zablokowane elementy, takie jak przepływomierz lub czujnik zbiornika na wodę. Zaleca się odpowietrzenie urządzenia poprzez odłączenie węża za pompą wody, co może pomóc w diagnozowaniu problemu. W przypadku braku poprawy, sugerowane jest oddanie sprzętu do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA