logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeLonghi Esam2600 - Kontrolka pełnego zbiornika na fusy

hastla 03 Sie 2022 20:12 876 4
REKLAMA
  • #1 20128579
    hastla
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Ekspres do kawy DeLonghi Esam 2600
    Ekspres długo stał, ale działał. Postanowiłem go gruntownie wyczyścić, przesmarować i odkamienić. Po całym zabiegu silnik nie mieli kawy i sygnalizuje jakiś błąd. Identycznie dzieje się na ustawieniu zasypu z zewnątrz(łyżeczka).

Sam silnik po wyjęciu i podaniu napięcia działa poprawnie.

Czy ktoś mógłby pomóc?

Film z pokazanym problemem.
    https://vimeo.com/736248341
  • REKLAMA
  • #2 20128588
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    Myślę że źle go podłączyłeś, pomyliłeś przewody młynka, nie są w odpowiednich miejscach. Mogłeś też uszkodzić triaka. Prześledź układ zasilania młynka i sprawdź triak od młynka.
  • REKLAMA
  • #3 20128616
    hastla
    Poziom 12  
    Silnik jest prądu przemiennego, więc biegunowość raczej nie wchodzi w grę. Zastanawiam się właśnie, czy nie wpiąłem się jednym przewodem w źle miejsce.
    Wiesz może gdzie powininu być wpięte przewody silnika? Jedno pole to na pewno F7, drugi przewód idzie do listwy żółto zielonej, czy F1?

Dodano po 53 [minuty]:

Temat rozwiązany. Przez gapiostwo podłączyłem jedną stronę uzwojenia pod listwę uziemiająca zamiast punkt wysterowania silnika na płycie.
    Załączniki:
    • DeLonghi Esam2600 - Kontrolka pełnego zbiornika na fusy IMG_20220803_205853.jpg (5.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 20128800
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    hastla napisał:
    Silnik jest prądu przemiennego, więc biegunowość raczej nie wchodzi w grę. Zastanawiam się właśnie, czy nie wpiąłem się jednym przewodem w źle miejsce.
    Wiesz może gdzie powininu być wpięte przewody silnika? Jedno pole to na pewno F7, drugi przewód idzie do listwy żółto zielonej, czy F1?

Dodano po 53 [minuty]:

Temat rozwiązany. Przez gapiostwo podłączyłem jedną stronę uzwojenia pod listwę uziemiająca zamiast punkt wysterowania silnika na płycie.

90% byłem pewny że źle podłączyłeś, ale czasami można uszkodzić triaka od młynka. Dobrze że udało się tobie rozwiązać problem i że mogłem pomóc.
    Następnym razem rób sobie dokumentacje zdjęciową połączeń przed rozbiórką
  • #5 20128820
    hastla
    Poziom 12  
    Nie robiłem tego pierwszy raz, ale musiałem jeszcze zwracać uwagę na dziecko i się zakręciłem.
    Robię zdjęcia rzeczy które rozbierał po raz pierwszy, ale umysł jest zawodny jak widać.
    Pozdrawiam i dziękuję.
REKLAMA