logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne działanie HDD po wymianie na SSD, Win 10

zappka 15 Paź 2020 18:35 285 2
REKLAMA
  • #1 18979672
    zappka
    Poziom 1  
    Witam zacznę od tego że w laptopie mam dwa dyski HDD jeden systemowy drugi jako magazyn danych. Postanowiłem systemowy wymienić na SSD. Sklonowałem cały dysk z Windowsem na nowy SSD. Wszystko przebiegło pomyślnie. Po ponownym włączeniu laptopa (już działającego na SSD) system nie widzi drugiego dysku HDD który był nie ruszany (służył jako magazyn danych) cały czas był podłączony do SATA. BIOS widzi że dwa sloty są zajęte i wykrywa oba dyski. Próbowałem też coś zrobić w zakładce zarządzanie dyskami ale tam też nie widać HDD podłączonego do SATA, widoczny dopiero po podłączeniu przez USB. Ku mojemu zdziwieniu HDD po podłączeniu przez odpowiedni kabel do portu USB działa normalnie, wszystkie znajdujące się na nim pliki są nienaruszone i można z niego korzystać. Inny HDD również działa na takiej samej zasadzie. Natomiast gdy podłączyłem w drugi slot dysk SSD z innego komputera (oba sloty SATA zajęte) dyski działają normalnie. Czy może być taka sytuacja, że muszą być zainstalowane dyski takie same w obu slotach SATA dwa SSD albo dwa HDD? Proszę o pomoc albo wyjaśnienie tej sytuacji.
  • REKLAMA
  • #2 18979720
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    zappka napisał:
    Czy może być taka sytuacja, że muszą być zainstalowane dyski takie same w obu slotach SATA dwa SSD albo dwa HDD? Proszę o pomoc albo wyjaśnienie tej sytuacji.

Tak/Nie/Być może.
    I prosiłbym nie obruszać się na powyższą odpowiedź.Jest ona absolutnie poważna i pełnna w świetle przedstawionych przez Pana "informacji".
    W Pańskim poście brak danych dot. przede wszystkim, choć nie tylko, płyty głównej i informacji o dyskach (zwłaszcza SSD).

PS
    Gdyby nie wiedział Pan o jakie dane chodzi konkretnie, to proszę rzucić okiem do treści pkt 3.15 Regulaminu forum oraz zapoznać się z "zasadami działów komputerowych" - tam znajdzie Pan objaśnienia dot. sposobu opisu problemów.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #3 18982528
    lordofwolfs
    Poziom 6  
    Całkiem możliwe że laptop będzie działał na tej zasadzie ale tylko w raidzie. Do raidu, z tego co mi wiadomo, konieczne są te same typy dysku. Po podłączeniu system traktuje Twój dysk jako dysk zewnętrzny. Jednoznacznie, bez danych o których wspomniał Matuzalem, nie da się określić co takiego to spowodowało.
REKLAMA