logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows na SSD w laptopie HP Notebook Seria 15 - błąd Brak urządzenia rozruchowego

Luksz2020 15 Paź 2020 21:20 666 6
REKLAMA
  • #1 18980070
    Luksz2020
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Witam , zamontowałam dysk ssd, na USB mam system Windows do instalacji. Laptop niw startuje winda, brak urządzenia rozruchowego . Co powinien zaznaczyć w biosie oprócz tego co zrobiłem .
    Zaznaczam ze wcześniej przed wymianą dysku musiałam odpalić laptopa z cd/ DVD zmieniłem to w biosie ponieważ menager rozruchu nie odpalał bo stary HDD był uszkodzonym wiec odpaliłem c cd/ DVD zgrałem sobie kopie zapasową na klucz. Teraz zamontowałam dysk ssd i nie mogę zainstalować winda bo powiadamia mnie iż brak urządzenia rozruchowego . Proszę o pomoc Instalacja Windows na SSD w laptopie HP Notebook Seria 15 - błąd Brak urządzenia rozruchowego Instalacja Windows na SSD w laptopie HP Notebook Seria 15 - błąd Brak urządzenia rozruchowego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18980156
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Luksz2020 napisał:
    Co powinien zaznaczyć w biosie oprócz tego co zrobiłem

To zależy w jaki sposób został stworzony bootowalny pendrive.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18980253
    Luksz2020
    Poziom 4  
    miecho18 napisał:
    Luksz2020 napisał:
    Co powinien zaznaczyć w biosie oprócz tego co zrobiłem

To zależy w jaki sposób został stworzony bootowalny pendrive.

Podłączyłem go do laptopa i zrobiłem kopie systemu z narzędzi windowsa do kopi zapasowej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18980264
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Kopia kopią, ale czy utworzyłeś również dysk naprawy systemu? Bez tego nie przywrócisz systemu z kopii.
    https://www.poradykomputerowe.pl/bezpieczenst...przywracanie-kopii-zapasowej-w-windows-7.html
    Ewentualnie utwórz bootowalnego pendrive z obrazem systemu programem Rufus, zainstaluj czysty system i wtedy spróbuj przywrócić z kopii. Schemat partycjonowania ustaw na GPT, a Docelowy system ustaw na UEFI (bez CSM).
    Obraz ISO systemu pobierzesz tu: https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows7 po uprzednim wpisaniu klucza systemu.
  • #7 18980430
    Luksz2020
    Poziom 4  
    Właśnie instaluje windę , zrobiłem nośnik instalacyjny z Microsoft z narzędzi , nie milem czy mi się zdawało tylko czy kopiował 2 razy . No ale instaluje . Wiec Ok . Dzięki bardzo

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował dysk SSD w laptopie HP Notebook Seria 15 i napotkał problem z brakiem urządzenia rozruchowego podczas próby instalacji systemu Windows z bootowalnego pendrive'a. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić sposób utworzenia nośnika instalacyjnego oraz upewnić się, że system został poprawnie skopiowany. Użytkownik został również poinformowany o konieczności utworzenia dysku naprawy systemu oraz o ustawieniach BIOS, takich jak schemat partycjonowania na GPT i ustawienie systemu docelowego na UEFI. Po wykonaniu tych kroków użytkownik potwierdził, że rozpoczął instalację systemu Windows.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA