logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hp envy 15 - SSD i HDD jak ustawić i zainstalować system

bikemax 17 Sty 2015 10:48 4827 4
REKLAMA
  • #1 14338816
    bikemax
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Witajcie
    Mam problem z którym się głowie od dwóch dni. Laptop to HP ENVY 15 15-j050ex, chciałem zainstalować dysk ssd. Przenieść system i programy na ssd a HDD zostawić jako dysk drugi tylko na dane.

W biosie chyba nie ma takiego ustawienia (dodałem screeny)
    1.przy systemie na HDD i podłączeniu ssd nie widzi tego drugiego. W biosie fizycznie widzi.
    2.po wyjęciu HDD I zainstalowaniu na ssd systemu. Laptop włącza się z ssd, ale po włożeniu z powrotem hdd ładuje się z hdd, a kiedy tego ostatniego sformatowalem wywala błąd efi error code 0xc000000f.
    3.przy włożeniu dwóch dysków sformatowanych, włączeniu instalatora Windows 8.1 z usb nie mogę wybrać dysku ssd do lokalizacji żeby zainstalować system. Wywala ze nie można stworzyć ani znaleźć partycji.

Chyba już każda kombinację próbowałem, co robię źle i jak to prawidłowo powinno się zrobić?

hp envy 15 - SSD i HDD jak ustawić i zainstalować system hp envy 15 - SSD i HDD jak ustawić i zainstalować system
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14338997
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6900
    Tam jest chyba ograniczenie do 128 Gb ssd mSata.
    i wysokość dysku 7mm

W tym laptopie (F11 - System Recovery)
    ... dysk msata z zainstalowanym dodatkowym dyskiem twardym będzie zawsze "disk1", a nie "disk0",
    - odpowiednio dysk twardy sata będzie ZAWSZE "disk0".
    Bootloader jest ustawiony zawsze na "disk:0"
    Aby zainstalować /skopiować istniejący system (z jednego na drugi)
    ! laptop musi być z podłączonymi DWOMA dyskami z dwoma dyskami od razu.
    Próby tylko z msata, system zainstalujesz i działa , ale gdy podłączasz drugi dysk SATA, system nie uruchamia się, ponieważ dysk msata z opcji"disk0" zamienia się w "disk1"

Flash USB dla UFI powinien byś sformatowany FAT32/ lub NFTS
    Dla UFI dyski powinny być widziane jako GPT, dla bez UFI w MBR.

.. aby zainstalować system (tutaj opis dla Win7) na msata z obsługą UEFI należy:
    1. Przygotować pamięci flash usb za pomocą programu....
    2. Zainstalować dwa dyski sata i w msata.
    3. W biosie ustaw bootowanie z pendrive
    *gdyby był problem z ustawieniem bootowania ....
    * czasem jest to problem w tym laptopie ,ale ... w Bios'ie pkt o USB3 : ustawiamy tryb "Auto", zapisać, przeładowanie - jeśli znowu nie uruchamia się to wracamy do tego pkt. .... potem znowu to samo zapisać,uruchomić ... powinno być ok

4. W instalatorze windows " usuń dyski jak w sata "disk0" jak i w msata "disk1".
    5. Następnie w tym samym oknie instalatora windows ,
    - na dysku sata, który jako "disk0" tworzymy, instalator stworzy od razu ? (4) partycje , z których 3 są potrzebne dla WIN z UEFI,
    * ponieważ bez EUFI zostaną utworzone 2partycje,
    z których jedna jest dla systemu.
    To właśnie w momencie tworzenia dysku, instalator windows koduje dysk jako GPT dla UEFI ( i odpowiednio MBR bez UEFI).
    6. Do dysku msata też tworzymy podobnie dysk, zostanie utworzony jeden dysk, i to będzie przekształcone w GPT * jeśli UEFI.
    7.Ustawiamy WIN na jedyny dysk msata który jest jako "disk1". (widziany jako C w systemie)
    W zainstalowanej wer. Win będzie widziany HDD dysk sata, "disk0" będzie jako "D"

.....

http://www.youtube.com/watch?v=7RLvHGciImY

Tam jest/ był problem z ustanowieniem WIN.8.1
    -drivery NV tylko ze strony Vidii
  • REKLAMA
  • #3 14339112
    bikemax
    Poziom 13  
    Czyli rozumiem że mam włączyć instalator Windows 8.1 z pendrive. Usunąć wszystkie partycje z dysku hdd slote 0 i ssd slote 1 i stworzyć je na nowo a następnie na nowo utworzonej partycji dysku ssd z slote 1 zainstalować windowsa i wszystko powinno być ok ?
  • REKLAMA
  • #4 14339200
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6900
    raczej tak.
    Podobno niektórym udaje się instalacja prosto z użyciem win 8.1 prof with msdn
    (robi podobno obraz ultraiso z .iso) i trzeba wybrać : ssd i po przełądowaniu jest opcja z którego dysku wybrać start ? (ssd będzie miał nazwę ? , stary HDD miał nazwę ?
    reszta jak pisałem
  • #5 14339519
    bikemax
    Poziom 13  
    Udało się! Dwa dni, pomoc Microsoftu i serwisu hp nic nie wniosła a kolega @lisek pomógł :)

Co się jeszcze okazało zrobiłem pierwszy raz tak jak napisałeś ale po starcie systemu nie widział jednej z partycji dysku hdd, widział partycje recorvery z hdd ale drugiej już nie.

Próbowałem jeszcze kilka razy i okazuje się istotna jest kolejność tworzenia partycji?!

Najpierw trzeba podzielić dysk hdd i sformatować jego nowe partycje bo inaczej ich nie widzi!? Pierwszy podział na partycje tworzy tak jak kolega napisał 3 partycje pomocnicze systemowe. Dopiero później podzielilem dysk ssd, który podzielił się na główna i jedną systemową. Dopiero wtedy można było zainstalować windowsa na partycji na ssd a podczas bootowania systemu uruchamia się bez problemów z ssd i widzi wszystkie dyski i partycje.

Nie wiem, dziwi mnie to ale próbowałem chyba z 4 razy i tylko przy takiej kolejności działa to tak jak powinno być.
REKLAMA