logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór włącznika 10A 230V do pompki paliwa 12V 250W - kryteria wyboru, moc czy prąd?

Oswald7 16 Paź 2020 11:48 1428 13
  • #1 18980841
    Oswald7
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Czy mogę zastosować włącznik 10A 230V do włączania pompki paliwa 12v 250W? i czym mam sie sugerować w takich przypadkach mocą czy prądem jaki ma obsłużyć włącznik?
  • #2 18980861
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Zdecydowanie nie. I to z kilku powodów.
    12V 250W to pobór prądu około 20A czyli w szczycie i podczas startu około 40 A. Standardowy wyłącznik kołyskowy na 230V 10 A najprawdopodobniej najpierw sklei sobie styki a następnie "spłynie" z powodu nagrzewania się styków i blaszki łącznika.
    Do takich celów są albo specjalne samochodowe wyłączniki kołyskowo-bębenkowe o specjalnej konstrukcji na duże prądy lub przekaźniki wysokoprądowe, mające styki np do 60A.
  • #3 18980865
    Lukisek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Oswald7 napisał:
    Czy mogę zastosować włącznik 10A 230V do włączania pompki paliwa 12v 250W? i czym mam sie sugerować w takich przypadkach mocą czy prądem jaki ma obsłużyć włącznik?

Wzór na moc:
    P = U*I => I = P/U => 250 W / 12 V = 20,8 A!

Twój wyłącznik rozłączy się przy poborze 10 amper w momencie, gdy pompka paliwa będzie pobierała prawie 21 amper. Rozumiem, że 250 wat, to jest maksymalna moc?

Nie ma problemu, żeby używać wyłączników 230 V dla obwodów 12 V.
  • #4 18980869
    irekr
    ... ale nie dla poboru prądu powyżej 20A.
  • #5 18980874
    Lukisek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    irekr napisał:
    ... ale nie dla poboru prądu powyżej 20A.

To prawda. Nie uwzględniłem. Dzięki.
  • #6 18980981
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Koledzy -jak już operujecie wytrzymałością 10A dla 230V AC, to dla napięcia 125VAC wytrzymałość wyłącznika wzrasta dwukrotnie.
    Więc te 20A jest ok.
    Z łukiem przy 12VDC problemu nie ma.
  • #7 18981131
    Oswald7
    Poziom 10  
    Heh temat niby prosty, a jednak.

irekr napisał:
    lub przekaźniki wysokoprądowe, mające styki np do 60A.

Brałem pod uwagę to, że ten włącznik może się nie nadawać i chciałem zastosować przekaźnik samochodowy 12V 40A bo akurat mam taki. I teraz nie wiem czy wystarczyłby ten co mam czy kupić jednak 60 amperowy?

Lukisek napisał:
    Rozumiem, że 250 wat, to jest maksymalna moc?

Trudno powiedzieć, na opakowaniu jest 245W na pompce 275W :) jutro spróbuje zmierzyć prąd podczas rozruchu i w czasie pracy miernikiem wychyłowym 30A może się nie sfajczy.

CYRUS2 napisał:
    10A dla 230V AC, to dla napięcia 125VAC wytrzymałość wyłącznika wzrasta dwukrotnie.

No i tu powtórzę swoje pytanie "czym mam się sugerować w takich przypadkach mocą czy prądem jaki ma obsłużyć włącznik?" irekr i Lukisek brali pod uwage prąd a kolega CYRUS2 moc?
  • #8 18981142
    irekr
    Ten wyłącznik samochodowy 12V 40A będzie wystarczający. Zapewne ma wartość szczytową prądu do 60A.
    Znając konstrukcje typowych wyłączników na 230V wiem, że nie ma tam specjalnie dużych powierzchniowo styków. Stare wyłączniki bębenkowo-obrotowe były pod tym względem znacznie trwalsze. Współczesne kołyskowe także lubią się sklejać lub wypalać nawet przy prądach powyżej 5A.
    Ze względów konstrukcyjnych wartość prądu jest tutaj determinująca.
  • #9 18981176
    retrofood
    Ocena: 4789
    CYRUS2 napisał:
    Koledzy -jak już operujecie wytrzymałością 10A dla 230V AC, to dla napięcia 125VAC wytrzymałość wyłącznika wzrasta dwukrotnie.

Z tym, że nie na pewno.

Dodano po 4 [minuty]:

CYRUS2 napisał:

Więc te 20A jest ok.
    Z łukiem przy 12VDC problemu nie ma.

Absolutna nieprawda. Łuk to nie wszystko, jest jeszcze powierzchnia styków i ich obciążalność.

Dodano po 5 [minuty]:

irekr napisał:
    Współczesne kołyskowe także lubią się sklejać lub wypalać nawet przy prądach powyżej 5A.

Często bywa to kwestią materiału zastosowanego na styki. Bo przecież nic nie jest wieczne. A klient chce mieć tanio.
  • #10 18981194
    irekr
    Łączniki samochodowe cechują się właśnie bardzo dużymi powierzchniami styków. W firmie mamy samochody z takimi wyłącznikami o powierzchni styku 32 mm kw.
  • #11 18981208
    Oswald7
    Poziom 10  
    Widzę że dużo zależy od szczegółów, dlatego podam o jakie konkretnie urządzenia chodzi:

pompka:
    Link
    włącznik który miał łączyć obwód między pompką a zasilaczem:
    Link
    zasilacz:
    Link
    przekaźnik który mam:
    Link
    przekaźnik który musiałbym kupić:
    Link

Dodano po 53 [minuty]:

Nie zauważyłem tego wcześniej ale na opakowaniu pompki jest load current 8,5A.:?:
    Bez pomiaru się nie obejdzie.
  • #12 18983283
    irekr
    Uważam że możesz uruchomić układ wykonawczy przy pomocy tego co posiadasz.
    Pedał steruje uzwojeniem przekaźnika 12V 40A. Jak połączysz dalej to już Twoja inicjatywa.

Upewnij się tylko, że posiadany zasilacz może być stosowny do pracy tej pompki. Wiele tego typu zasilaczy impulsowych posiada specjalne układy zabezpieczające i w przypadku przekroczenia w momencie startu określonej wielkości prądu następuje jego wyłączenie.
  • #13 18988569
    Oswald7
    Poziom 10  
    irekr napisał:
    Upewnij się tylko, że posiadany zasilacz może być stosowny do pracy tej pompki.

No właśnie to mnie trochę martwi, znalazłem datasheeta od tego modelu zasilacza i jeżeli można to prosze o wyjaśnienie co to oznacza "Protection over load 105 ~ 150% rated output power. Protection type: Hiccup mode, recovers automaticlly after condition is removed.".
    Zmierzyłem też prąd tej pompki i tak: bez obciążenia (kiedy pompuje na pusto) pobiera 6A, z obciążeniem 12A, ale w momencie startu z obciążeniem 24A. Myślę ze te pomiary mogą być nawet trochę zaniżone dlatego że nie miałem zbyt grubych przewodów do podłączenia amperomierza a po jego dołączeniu pompka działała wyraźnie lepiej. Czyli zgodnie z tym co pisaliście nie wchodzi w grę podłączenie tego przełącznika nożnego bezpośrednio tylko trzeba przez przekaźnik 40A. No i pozostaje jeszcze kwestia wydajności zasilacza.
  • #14 18989091
    irekr
    Zapewne warto będzie podłączyć pompkę przy niezbyt grubych i nie bardzo krótkich przewodach. Pozwoli to na "utopienie" gwałtownego wzrostu przepływu prądu.
    W zasilaczach różnie wykonuje się ograniczanie mocy. Nie znam Twojego modelu ale być może zasilacz sam dokona redukcji wielkości prądu w momencie startu. Mam nadzieję, że spadek napięcia nie będzie miał wpływu na działanie przekaźnika wykonawczego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy włącznik 10A 230V nadaje się do zasilania pompki paliwa 12V 250W. Odpowiedzi wskazują, że nie jest to bezpieczne, ponieważ pompka przy pełnym obciążeniu pobiera około 20A, co przekracza możliwości włącznika. Zamiast tego zaleca się użycie przekaźnika samochodowego 12V 40A lub 60A, który lepiej zniesie szczytowe prądy startowe. Użytkownik zauważa, że zasilacz ma zabezpieczenia przeciążeniowe, co może wpłynąć na działanie układu. Pomiar prądu wykazał 6A bez obciążenia, 12A z obciążeniem i 24A przy starcie, co potwierdza potrzebę użycia przekaźnika. Wskazano również, że jakość przewodów może wpływać na wyniki pomiarów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA