logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką kartę graficzną dokupić do Fujitsu ESPRIMO C720

Krzysiek1260 18 Paź 2020 10:52 1260 15
  • #1 18984544
    Krzysiek1260
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Czy taki komputer Fujitsu ESPRIMO C720 https://www.fujitsu.com/pl/products/computing/pc/desktops/esprimo-c720/ pozwoli na granie w Lotus Simulator?
    WYMAGANIA SYSTEMOWE
    MINIMALNE:
    System operacyjny: Windows 7, 8, 10
    Procesor: 2,6 GHz, 4 cores
    Pamięć: 4 GB RAM
    Karta graficzna: 512 MB VRAM
    Miejsce na dysku: 10 GB dostępnej przestrzeni
    Dodatkowe uwagi: OpenGL 3.3, Internet required for activation and multiplayer, some Intel HD graphics not supported
    ZALECANE:
    System operacyjny: Windows 10
    Procesor: 3,5 GHz (the more the better), 4 cores
    Pamięć: 8 GB RAM
    Karta graficzna: 6 GB VRAM
    Dodatkowe uwagi: OpenGL 3.3, Internet required for activation and multiplayer, some Intel HD graphics not supported

Gra nie obsługuje zintegrowanych kart graficznych Intela (włącza się, przez chwilę działa i da się ruszyć tramwajem, na horyzoncie tylko migaja zielone kreski, ale po kilkunastu sekundach obraz się zawiesza, choć symulacja trwa nadal bo słychać dźwięki i reaguje na sterowanie).
    Zastanawiam się czy dokupić jakaś tania używaną kartę graficzną, proszę o jakieś sugestie. Widziałem ofertę Asus GeForce GTX260 896MB za 40 zł, czy w tej cenie znajdę coś dobrego?
    Parametry komputera poniżej, RAM 8gb Ddr3
    Jaką kartę graficzną dokupić do Fujitsu ESPRIMO C720 Jaką kartę graficzną dokupić do Fujitsu ESPRIMO C720 Jaką kartę graficzną dokupić do Fujitsu ESPRIMO C720
  • #2 18984578
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Czyli potrzebujesz karty do grania, low profile, wąskiej(jednoslotowej), taniej. Niewykonalne.
  • #3 18984595
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Krzysiek1260 napisał:
    Widziałem ofertę Asus GeForce GTX260 896MB za 40 zł,
    Lepiej szukaj nowych kart nisko-profilowych modeli :

nVidia :
    ZOTAC/MSI -chłodzenie (wydajny duzy radiator)
    GT730 1/2GB (mało wydajna) zmnijszone detale przepustowość 40GB/s
    GT740 1/2GB
    GT 1030 -2GB -48GB/s
    GTX 1050/TI - 2GB -przepustowość -112GB/s

Radeon:
    R7 260/360 -2GB
    RX 460 - 2GB
  • #4 18984631
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Raczej jednoslotowa, niskoprofilowa GT1030.
  • #5 18985308
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8194
    GTX1650 GDDR6 -> GTX1650 GDDR5 -> GTX1050Ti -> GTX1050 -> GTX750Ti GDDR5 -> GT1030 GDDR5 / GTX750 GDDR5.

To są karty, które da się dostać w niskim profilu. Od najlepszej, do najsłabszej. Należy zwrócić uwagę, że w niektórych wersjach mogą one potrzebować dodatkowego zasilania - i takich należy unikać, bo zasilacz z tego komputera nie będzie w stanie tego zasilać. Patrząc na zdjęcia obudowy z linku, mieszczą się tylko jednoslotowe karty - i to też koniecznie należy wziąć pod uwagę (tutaj GT1030 zaczyna chyba wygrywać, bo te karty wydzielają mało ciepła, więc nie wymagają dużego chłodzenia). Co do chłodzenia - unikać kart z chłodzeniem pasywnym, czyli bez wentylatora. Będą się gotować w tak ciasnej obudowie.

Wersji GTX750 z DDR3 oraz GT1030 z GDDR4 lepiej unikać.

Procesor nie spełnia wymagań, które zacytowałeś - i3 jest dwurdzeniowym procesorem, w wymaganiach jest czterordzeniowy.
    Wymagania co do gry są słabe, więc można też szukać, jeśli tylko na tej grze zależy, słabych kart w postaci GT740 czy GT730 (ale już poniżej bym raczej nie schodził).
  • #6 18986145
    Krzysiek1260
    Poziom 7  
    Tak, wchodzą w grę tylko karty jednoslotowe, wprawdzie karta by się pewnie zmieściła, tylko śledź jest pojedynczy. Ewentualnie można by spróbować przełożyć płytę do innej większej obudowy. Niestety komputer był kupiony do zastosowań biurowych, więc nie oczekuję super wydajności. Na moim laptopie (i5 4200U, 8GB ram) też gra nie działała, dlatego spróbowałem na tamtym. Nie gram raczej w gry, nie zależy mi też na maksymalnych detalach, więc w sumie tylko interesuje mnie Lotus simulator lub jego alternatywy. Chciałbym sprawdzić czy da się go wykorzystać w projekcie polegającym na stworzeniu symulatora z kabiną 1:1 i własną scenerią.
    Gra jest we wczesnym dostępie z tylko jedną małą scenerią, więc wymagania mogą wzrosnąć na większych mapach, może nie być jeszcze do końca zoptymalizowana więc nie wiadomo jak będzie z tymi wymaganiami. Czytałem opinie, że potrafi przycinać nawet na lepszym sprzęcie. Ale przez chwilę mi działała na obu komputerach, sceneria się szybko załadowała i udało mi się całkiem płynnie ruszyć tramwajem, więc może nie będzie tak źle.
    Niestety stacjonarny nie jest mój tylko innego członka rodziny, więc też nie do końca mnie to urządza, bo będę miał utrudniony dostęp, więc waham się czy inwestować teraz w tą kartę, czy na razie zwrócić grę i spróbować za jakiś czas jak będę mógł/musiał inwestować w nowszy sprzęt. Ale z drugiej strony jak teraz kupię kartę i podziałam na tym co jest, to zawsze będę mógł ją sobie w przyszłości przełożyć do nowego sprzętu.
    Jeszcze dorzucam parametry zasilacza : Jaką kartę graficzną dokupić do Fujitsu ESPRIMO C720
  • #7 18986598
    kiss39
    Poziom 39  
    Karty GT 1030 przy (max)obciążeniu procesora graficznego czyli 100% - zużywają 30Wat info. NVIDIA GeForce GT 1030 Zasilacz jest jednym z ważniejszych komponentów każdego PC tzw. "serce peceta" Zasilacz musi spełniać pewne normy napięciowe i tętnień oraz zabezpieczać PC, od tych parametrów zależy zawrotność pozostałej elektroniki w komputerze.

Normy napięciowe i tętnień

Dodano po 4 [minuty]:

Krzysiek1260 napisał:
    Ale z drugiej strony jak teraz kupię kartę i podziałam na tym co jest, to zawsze będę mógł ją sobie w przyszłości przełożyć do nowego sprzętu.
    Tak będziesz mógł sobie przełożyć karte do nowszej platformy.
  • #8 18986859
    Krzysiek1260
    Poziom 7  
    Widzę że do tej karty zalecają zasilacze 300w, a ten ma tylko 210w, trochę słabo.
  • #9 18986911
    kiss39
    Poziom 39  
    Krzysiek1260 napisał:
    a ten ma tylko 210w, trochę słabo
    Policz ile potrzebuje procesor, karta RAM, dysk, wentylatory to nie wyjdzie duzo.

Dodano po 7 [minuty]:

Tam siedzi taki zasilacz "kształt" jakbyś szukał mocniejszego modelu : Fujitsu S26113-E585-V20-01 210W PCA037

• #10 18986948
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Krzysiek1260 napisał:
    Widzę że do tej karty zalecają zasilacze 300w, a ten ma tylko 210w, trochę słabo.

Ten Fujitsu w szczycie bez karty pewnie ok 120W max ciągnie z gniazdka. Także karte do 50W powinien uciągnąć, więc taka GTX1030 poleci. GTX1050 to juz 75W.
  • #12 18995905
    Krzysiek1260
    Poziom 7  
    Kupiłem GT 1030, pasuje w obudowie więc powinno być ok. Tylko że karta posiada gniazda HDMI i DVI-D. Monitor natomiast oprócz D-SUB posiada złącza DVI i DisplayPort. Dotychczas zintegrowana grafika z monitorem była podłączona przez kabel DisplayPort-DIsplayPort.
    Jaki kabel czy przejściówkę teraz opłaca się kupić - HDMI to DisplayPort, czy lepiej wykorzystać DVI-D? Ojcu dzisiaj w sklepie sprzedali kabel DisplayPort to HDMI, ale nie działa, z tego co wiem to taki kabel nie działa w obie strony.
  • #13 18996033
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Adapter z hdmi do dp to min 100-150zł. Ten kabel jest z DP kart graficznej komputera do HDMI monitora czy telewizora. Nie odwrotnie Dp to displayport.

Rozwiązania: adapter hdmi to VGA jakieś 20-30 zł, adapter DVI-D do VGA, zakup nowego monitora.
  • #14 18996107
    Krzysiek1260
    Poziom 7  
    To nie lepiej kabel DVI-D to DVI-D, w cenie do 30 zł z tego co widzę? VGA to chyba przeżytek już, sygnał musiałby być konwertowany po drodze z cyfrowego na analogowy i z powrotem. Monitor dopiero co kupiony, więc wymiana odpada.
  • #15 18996209
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8194
    Kabel DVI-D będzie najlepszym rozwiązaniem. Bez żadnych konwerterów i adapterów.

Jeśli posiadamy monitor to FullHD, 60Hz to może być kabel single link, do wyższych rozdzielczości lub wyższych częstotliwości odświeżania musi być dual link. Kable Dual link nie kosztują majątku, więc można dla obu przypadków taki kupić. Ostatnio kable DVI-D DL kupowałem za 8 zlotych (i były to dobre kable z logo Della na woreczku).
  • #16 20270047
    Krzysiek1260
    Poziom 7  
    Czas na update sprzętu, więc może nie będę zakładać nowego tematu tylko kontynuuję w tym. Jeśli chodzi o kartę NVIDIA GeForce GT 1030 to wąskim gardłem w powyższej konfiguracji jest procesor, więc szału nie było. Grę da się odpalić i trochę pojeździć na niskich detalach lub tworzyć scenerie w edytorze, ale przycinki, jakość tekstur i konieczność obniżenia jakości cieni i oświetlenia sprawia, że gra nie daje takiej frajdy.
    Ponadto moim celem jest stworzenie symulatora jazdy z wykorzystaniem oryginalnej kabiny tramwaju 1:1 i projekcji obrazu symulacji na przednią szybę, więc i tak muszę zdobyć jakąś lepszą platformę.
    Jaki procesor i płytę główną szukać za rozsądną cenę, pewnie raczej coś z używanych? Czy do 1000 - 1500 zł coś dałoby się już sensownego uzyskać, w tym zasilacz, ram i dysk? I czy przy tej karcie GT 1030 mogę jeszcze zostać, czy też myśleć o wymianie, ewentualnie w przyszłości?
    Przypomnę może oficjalne wymagania systemowe, ale raczej te zalecane niż minimalne, gdyż gra nie jest jeszcze dobrze zoptymalizowana i przy większych sceneriach to i na zalecanej może momentami przycinać. Z resztą z tego co widzę na forum to ludzie chwalą się konfiguracjami z np. 6 rdzeniowymi procesorami. Przykładowe konfiguracje użytkowników można znaleźć na forum https://www-lotus--simulator-de.translate.goo...setups/&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl , tylko ostatni post sprzed 2 lat jest.

Minimalne:
            System operacyjny: Windows 7, 8, 10
            Procesor: 2,6 GHz, 4 cores
            Pamięć: 4 GB RAM
            Karta graficzna: 512 MB VRAM

Zalecane:
            System operacyjny: Windows 10
            Procesor: 3,5 GHz (the more the better), 4 cores
            Pamięć: 8 GB RAM
            Karta graficzna: 6 GB VRAM

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość grania w Lotus Simulator na komputerze Fujitsu ESPRIMO C720 oraz o odpowiednią kartę graficzną do tego modelu. W odpowiedziach sugerowane są karty jednoslotowe i niskoprofilowe, takie jak NVIDIA GeForce GT 1030, GTX 1050, GTX 1650 oraz modele Radeon R7 260/360 i RX 460. Zwrócono uwagę na ograniczenia zasilacza (210W) oraz na to, że procesor w ESPRIMO C720 nie spełnia wymagań gry. Użytkownik zdecydował się na zakup GT 1030, ale napotkał problemy z podłączeniem do monitora, co doprowadziło do dyskusji na temat odpowiednich kabli i adapterów. W końcu użytkownik planuje modernizację sprzętu, aby poprawić wydajność w grach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA