logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz 30V 3A wyświetla 0V, a wyjście to 12-14V - awaria cermety 33R/5W

tomasz.mistal 18 Paź 2020 23:21 522 3
REKLAMA
  • #1 18986486
    tomasz.mistal
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich,
    kilka lat temu kupiłem sobie zasilacz i nie narzekałem na niego. Ostatnio, po podłączeniu obciążenia (1,5A więc nie aż taki duży, bo już zasilałem nim chwilowo 3A), chyba coś mu się zwarło i odbiła mu korba. :) Teraz cały czas wyświetla 0V (choć na wyjściu jest około 12-14V) i pracuje w opcji prądowej, bo nawet bez obciążenia można regulować prądem zwarcia wewnętrznego (0-320mA -zdjęcie). Przy tym - co oczywiste - grzeją się tranzystory mocy i - co dziwne - nie włącza się wentylator jak radiator zrobi się bardzo ciepły. Najbardziej grzeją się cermety 33R/5W. Nie zauważyłem jeszcze żadnych zjaranych elementów.
    Nie wiem jak zlokalizować problem i szukam jakiejś pomocy.
    Zasilacz 30V 3A wyświetla 0V, a wyjście to 12-14V - awaria cermety 33R/5W Zasilacz 30V 3A wyświetla 0V, a wyjście to 12-14V - awaria cermety 33R/5W Zasilacz 30V 3A wyświetla 0V, a wyjście to 12-14V - awaria cermety 33R/5W
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18986691
    tomasz.mistal
    Poziom 10  
    Dziękuję. To dobry pomysł, żeby odpinać masę i sprawdzać zwarcie na poszczególnych modułach. O taką podpowiedź mi chodziło. Nie wiedziałem jak to ugryźć. Po pracy zakasam rękawy i powalczę, zobaczymy co z tego wyjdzie.
    -pzdr
  • #4 19208979
    tomasz.mistal
    Poziom 10  
    Po dłuższej przerwie wreszcie usiadłem do problemu. Problemem była jakaś zwykła dioda 1N na płytce głównej i ją wymieniłem. Wszystko działa, ale nie mogę zejść z napięciem poniżej 2,1V. Wcześniej miałem regulację od zera. Domniemam, że coś jeszcze się spitfało. Nie jest to uciążliwe, ale czasem jest potrzeba zejścia poniżej 2V więc jeśli to mała usterka, to z chęcią bym się jej pozbył.
REKLAMA