logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 308 1,6THP 156KM - Olej do skrzyni biegów 75w80 GL ? norma PSA ?

korsarz50 20 Paź 2020 21:38 4905 2
REKLAMA
  • #1 18990269
    korsarz50
    Poziom 14  
    Ocena: 108
    Mam 1,6 THP 156 KM Peugeot. Jaki olej przychodzi do skrzyni biegów (manualna-6)?
    Wiem że powinien być to na pewno 75W80. Wiem że powinno być go 2,1l. Ale czy powinno być GL-5 czy GL-4 ? Jest to bardzo duża różnica.
    Czy powinna być spełniona norma PSA B71 2330 i jakie GL-? obejmuje ta norma.

GL-5 stosuje się w nowszych pojazdach ze skrzynią biegów bez elementów wykonanych z metali szlachetnych np.brąz ,lecz ma lepsze parametry pracy.

GL-4 można stosować z częściami wykonanymi z metali szlachetnych. Lecz ma gorsze parametry niż GL-5.

Czy w skrzyni biegów 1,6 THP z 2011r. można stosować GL-5 ? Skrzynia biegów bodajże to seria 20EA. (np.20EA31)

Proszę nie pisać że w skrzyni nie wymienia się oleju. Bo nie o to chodzi w tym pytaniu. Ja pytam, czy GL-5 nie popsuje tej skrzyni biegów?
  • REKLAMA
  • #2 18990387
    0567OM
    Poziom 1  
    Oleje do skrzyni biegów SAE 75W-80, specyfikacja API - GL 4+, choć do tak wysilonego silnika lepiej GL5. Norma PSA- B712330.
    Oba oleje są dobre ale przy ostrej jeździe może lepiej GL5.
    Instrukcje podają ESSO EZL848 lub TOTAL H6965.
    Z całą pewnością można zastosować olej z gdańskiego LOTOSU lub ORLENU.
    Oleje zarówno silnikowe jak i przekładniowe z LOTOSU jeżeli w ogóle to tylko nieznacznie mogą ustępować Castrolowi czy innym znanym markom. (Castrol proponuje z dodatkiem Magnatec, na ile skuteczny trudno mieć pewność.)
    Oleje z Lotosu można kupić na stacjach benzynowych lub je tam zamówić i mamy pewność, że są oryginalne podczas gdy te drogich marek kupowane w różnych sklepach czy nawet hurtowniach takiej pewności nie zapewniają,

W skrzyni 5 biegowej mieści się 1,9 ltr oleju a w 6 biegowej 2,1 ltr oleju.
  • #3 20850732
    korsarz50
    Poziom 14  
    Ocena: 108
    Po kupnie auta gdy przyszła zima biegi zaczęły wchodzić ciężko i ze zgrzytem.
    Więc zmieniłem na nowy olej, zalałem Total dedykowany przez ASO i nadal nie dało się zimą włączać biegów bez zgrzytu. To była masakra. Poszukiwałem oleju na którym ta skrzynia zacznie normalnie działać. Czwarty olej okazał się super. Od 3 lat jeżdżę na oleju RAVENOL MTF-2 75W80. Biegi wchodzą tak jak przy nowym aucie. Leciutko i cicho.
    P.S. trzecim olejem z którego również zrezygnowałem był motul. Też się tu nie sprawdził.
REKLAMA