logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tętnienie żarówek po podłączeniu taśmy LED - nieskuteczność wymiany włącznika i dodania kondensatora

TENTEGOWY 21 Paź 2020 16:54 1122 24
REKLAMA
  • #1 18991578
    TENTEGOWY
    Poziom 4  
    Ocena: 15
    Witam mam problem, w nowo wyremontowanym pokoju została pociągnięta nowa instalacja oświetleniowa 3 żyłowa ( 7 żarówek) z tymi żarówkami są przyłączone oprawki z taśmą LED) problem jest taki że te żarówki zaczynają przy włączeniu ich tętnić, przy wyłączeniu są normalnie zgaszone, dodam jeszcze że wymiana włącznika dotykowego (podświetlanego) pomaga, czytałem tutaj dużo o kondensatorze ale nie wiem czy w tym przypadku też musi zadziałać bo wszystkie problemy jakie przeczytałem to są z żarzeniem żarówki, po dodaniu kondensatora który jest dodawany dodatkowo do zestawu nie pomaga a przyłączałem go na 50 innych sposobów, gdy żarówki zaczynają normalnie po jakimś czasie pracować i dodaniu tego kondensatora do obwodu żarówki znowu zaczynają tętnić i wtedy ten kondensator odkręciłem i jak na razie nic nie tętni. Chciałbym uzyskać pomocy bo ten problem jest od początku zakupienia zestawu w razie pytań proszę pytać
  • REKLAMA
  • #2 18991674
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Co masz na myśli pisząc że żarówki tętnią?
    Jak rozumiem są dwa obwody na podwójnym przełączniku - jeden klawisz włącza żarówki a drugi paski LED? W tym przypadku w przewodzie trójżyłowym o którym wspomniałeś jedna żyła jest jako "zero" (neutralny) a pozostałe dwie żyły są przewodami fazowymi - jeden na żarówki drugi na taśmy LED?
    Jeśli tak, to najprawdopodobniej wynika to z zastosowania niewłaście jednego przewodu trójżyłowego - pojemność pomiędzy dwoma żyłami powoduje zasilanie żarówek przy pracy taśmy LED.
    Rozwiązaniem może być podłączenie przewodu neutralnego do żyły środkowej w trójżyłowym przewodzie YDYp - czy tak już jest zrobione?
    Na koniec - niedpouszczalne jest wykorzystanie żyły w izolacji żółto zielonej jako żyły roboczej.
  • REKLAMA
  • #3 18991680
    TENTEGOWY
    Poziom 4  
    Żarówki tętnią czyli błyskają, mrugają tylko przy zapaleniu 2 obwody są podzielone na 1 klawisz który zapala 4 żarówki wraz z taśmą LED a 2 klawisz zapala obwód z 3 żarówkami z taśmą LED.
  • #5 18991730
    TENTEGOWY
    Poziom 4  
    No tak napisałem wyżej że jest to dotykowy podświetlany

Dodano po 1 [minuty]:

W dodatku teraz nic takiego od godziny nie występuje przy regularnych wyłączeniach klawiszy,
  • REKLAMA
  • #6 18991749
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    Cieżko Ci będize pomóc, bo w ogóle ciężko się to czyta... Jedno zdanie na 9 akapitów... ufff...

Usystematyzuj:
    - kiedy działa
    - kiedy nie działa właściwie
    - czy żarówki to żarówki (klasyczne z włóknem żarowym), czy tylko z nazwy "żarówki"
    - czy nie łączysz tam przypadkiem czegoś szeregowo, np zasilacz taśmy LED z LEDowymi "żarówkami"
  • REKLAMA
  • #7 18991768
    TENTEGOWY
    Poziom 4  
    Cieżko stwierdzić kiedy działa prawidlowo bo to jest nieregularne tak jak napisałem w 1 moich zdaniach, z niewiadomych przyczyn zaczęły migać tak jak już od początku kupna, ale przy dodaniu kondensatora który jest dodatkowo w zestawie jakimś cudem przestały, przestały w tym stopniu że trzeba było odciąć ten kondensator z połączenia żeby znowu nie mrugały, z tego mogę jedynie napisać że gasną normalnie bez żadnych żarzeń ani taśmy LED ani żarówki, nie znam się na żarówkach za bardzo aż tak ale to są prawdopodobnie energooszczędne. Łączyłem zasilacze z żarówkami oraz łączyłem osobno nie dawało to skutku więc w tym problem nie tkwi raczej. Wysyłam link z tym wyłącznikiem i żarówkami dla jasności https://allegro.pl/oferta/oprawka-halogen-z-t...DcxNWMyYTU1MWFhZWUwYzA5YzgwYTE2MzVmZTBlMjM%3D
  • #8 18991938
    pawlik118
    Poziom 34  
    Paski LED o których wspominasz wcześniej - czy to chodzi o te paski które są wbudowane w te oprawki w celu oświetlania ich krawędzi?
    Co do powyższego postu - raz napisałeś że po dodaniu kondensatora po dodaniu kondensatora miganie ustało tak że aż było trzeba znów usunąć ten kondensator żeby znów nie migały - nie rozumiem tego zdania. To w końcu z kondensatorem jest dobrze czy źle? Bo to chyba nie jest kot Schrodingera że jest jednocześnie dobrze i źle..
  • #9 18991970
    TENTEGOWY
    Poziom 4  
    Tak te paski LED są w celu oświetlenia ich krawędzi, ten kondensator dodałem i problem zniknął, po 5 minutach znowu zaczęły migać usunąłem kondensator i przestały. Teraz miałem zapalone przez godzinę i co 15 minut chodzę i zapalam i zgaszam lampki i nic się nie dzieję wszystko jest w porządku, więc nie mam zielonego pojęcia w czym jest problem, taka sytuacja jest codzienna z tymi lampkami (około tydzień) i prawdopodobnie jutro znowu zaczną po kolejnym zapaleniu migać
  • #10 18992023
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    Widocznie te "wysokiej jakości" "żarówki" led to szajs. Spróbuj podłączyć tam zwykły niepodświetlany wyłącznik i jeżeli problem nie ustąpi to "żarówki" do zwrotu.
  • #11 18992033
    TENTEGOWY
    Poziom 4  
    Zamieniłem też wyłącznik na niepodświetlany i problem ustąpił, ale też nie wiem czy to nie był ''zbieg okoliczności'' kiedy żarówki zaczęły z jakiegoś powodu nie mrugać i w tym momencie to podmieniłem. Także jutro jak zacznie mrugać zobaczę jeszcze raz i się upewnię bo jak na razie przez godzinę żarówki nie mrugnęły.
  • #12 18992071
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Jeżeli w wyłączniku słychać pstyknięcie przy załączaniu i wyłączaniu to znaczy że jest tam przekaźnik i przez niego na pewno "żarówki" nie będą mrugały, a powodem jest wysoka "jakość" tych "żarówek". Natomiast jak przy włączaniu czy też wyłączaniu nic w wyłączniku nie słychać to tam elementem załączającym jest triak i to może też być powód migania LEDów.
  • #13 18992144
    pawlik118
    Poziom 34  
    Wawrzyniec napisał:
    Jeżeli w wyłączniku słychać pstyknięcie przy załączaniu i wyłączaniu to znaczy że jest tam przekaźnik i przez niego na pewno "żarówki" nie będą mrugały, a powodem jest wysoka "jakość" tych "żarówek". Natomiast jak przy włączaniu czy też wyłączaniu nic w wyłączniku nie słychać to tam elementem załączającym jest triak i to może też być powód migania LEDów.

Jednoobwodowe przełączniki tego typu mają tylko dwa wyprowadzenia (są zamienne z klasycznym wyłącznikiem), lecz z powodu takiego, że potrzebują zasilanie, to nawet gdy przekaźnik w nich jest rozłączony to te przełączniki przepuszczają kilka mA prądu (coś jak neonówka w klasycznym podświetlaniu). To sprawia, że płynący prąd rozświetla LEDy, i dlatego producenci dokładają rezystor który należy zamontować równolegle do LEDów.

Tutaj widać przełącznik mamy podwójny - czy w pomieszczeniu są dwa takie przełączniki działające w trybie schodowym?
    Prawdopodobnie ten rezystor (zwany w 1 poście kondensatorem) należy podłączyć pod oba obwody - są potrzebne dwa takie rezystory.
  • #14 18992148
    TENTEGOWY
    Poziom 4  
    Przy tym wyłączniku dotykowym nic nie słychać, też myślałem że to może być problem wyłącznika i w tym pomaga kondensator dodany ale byłoby łatwiej zweryfikować problem jeżeli te żarówki by mrygały cały czas a nie na następny dzień przy kolejnym włączeniu.
    Tak jak napisałem wyżej przy dodaniu kondensatora niby pomogło ale tylko na 5 minut po czym dodawaniu tego kondensatora znowu mrugały i musiałem go odłączyć, więc mam tylko nadzieję że żarówki znowu nie zaczną ''tętnić'' następnego dnia.
  • #15 18992213
    pawlik118
    Poziom 34  
    Nie może być efektu migania. Rozwiązaniem byłoby zamontowanie dwóch rezystorów, po jednym na każdy obwód żarówek.
    A może zamień miejscami taśmy LEDowe z żarówkami? Wówczas paski LEDowe będą sobie leciutko świecić przez cały czas dając przy tym pozytywny efekt wizualny.

Masz jeden wyłącznik czy dwa w układzie schodowym?
  • #16 18992215
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    pawlik118 napisał:
    To sprawia, że płynący prąd rozświetla LEDy, i dlatego producenci dokładają rezystor który należy zamontować równolegle do LEDów.
    Jeżeli dobrze zrozumiałem autora tematu to LEDy mrugają jak są włączone, a nie wyłączone, więc te kolka mA w stanie wyłączonym nie powoduje żadnych efektów i problem jest w czym innym. Albo w jakości LEDów, albo w tym że elementem czynnym wyłącznika są triaki. Jeżeli na zwykłym wyłączniku LEDy będą mrugały to wina dziadowskich ledów, a jeżeli nie, to winny jest wyłącznik.
  • #17 18992218
    TENTEGOWY
    Poziom 4  
    W układzie schodowym? nie rozumiem za bardzo jest to wyłącznik podwójny a nie schodowy także mam jeden wyłącznik podwójny, ale jeżeli chodzi o to to mam obok pokój także z takim samym wyłącznikiem i problemu nie ma ani nie było

Dodano po 2 [minuty]:

Wawrzyniec napisał:
    pawlik118 napisał:
    To sprawia, że płynący prąd rozświetla LEDy, i dlatego producenci dokładają rezystor który należy zamontować równolegle do LEDów.
    Jeżeli dobrze zrozumiałem autora tematu to LEDy mrugają jak są włączone, a nie wyłączone, więc te kolka mA w stanie wyłączonym nie powoduje żadnych efektów i problem jest w czym innym. Albo w jakości LEDów, albo w tym że elementem czynnym wyłącznika są triaki. Jeżeli na zwykłym wyłączniku LEDy będą mrugały to wina dziadowskich ledów, a jeżeli nie, to winny jest wyłącznik.
    Czyli jak dobrze rozumiem albo są winne żarówki albo wyłącznik wadliwy tak?
  • Pomocny post
    #18 18992250
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Tak by to wyglądało. Jak podłączysz zwykły wyłącznik to będzie wiadomo na 100%.
  • #19 18992293
    TENTEGOWY
    Poziom 4  
    Dodam jeszcze do jasności,poszedłem teraz sprawdzić i zaczęły mrugać po zgaszeniu i zapaleniu. Nie miałem zwykłego włącznika niedotykowego niepodświetlanego przy sobie ale podłączyłem inny dotykowy który zamówiłem nowy i przyszedł dzisiaj, mruganie po kilku sekundach po podłączeniu nowego włącznika ustąpiło więc jest szansa że to był problem uszkodzonego włącznika, ale jutro może się pojawić znowu więc będę musiał posprawdzać.

Dodano po 8 [minuty]:

Jednak cofam przy nowym wyłączniku jest dokładnie to samo, niby jakieś pstryknięcia są przy włączaniu 1 przycisku ale przy 2 nie ma, na początku 4 żarówki zaczęły mrugać ale przy zgaszeniu i zapaleniu wszystkie żarówki więc nie mam zielonego pojęcia co może pomóc..
  • Pomocny post
    #20 18992601
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Jeżeli nie masz zwykłego wyłącznika to złącz razem te przewody które normalnie są przykręcone do wyłącznika. Jeżeli żarówki będą dalej mrugać to żarówki szajs, a jeżeli nie, tzn że te żarówki z takimi wyłącznikami, tego typu nie będą współpracowały dobrze.
  • #21 18992709
    pawlik118
    Poziom 34  
    [quote="Wawrzyniec"]
    Cytat:
    Jeżeli dobrze zrozumiałem autora tematu to LEDy mrugają jak są włączone, a nie wyłączone, więc te kolka mA w stanie wyłączonym nie powoduje żadnych efektów i problem jest w czym innym. Albo w jakości LEDów

Rzeczywiście racja, moja pomyłka.
  • #22 18992817
    TENTEGOWY
    Poziom 4  
    Przy złączeniu przewodów problem zniknął
  • Pomocny post
    #23 18992923
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Wygląda na to że te wyłączniki nie za bardzo nadają się do LEDów, albo są uszkodzone.
  • #24 18992931
    TENTEGOWY
    Poziom 4  
    Wyłącznik został zakupiony drugi podobny nie z tej samej firmy itd i problem nadal występuję wymieniłem na razie 3 żarówki w swoim pokoju i zobaczę jak będzie się zachowywać

Dodano po 1 [minuty]:

Dobra znalazłem powód najprawdopodobniej jest to uszkodzona 1 żarówka bo ona zaczyna migać u mnie w pokoju na osobnym obwodzie ale zobaczę dokładnie

Dodano po 7 [minuty]:

Ta żarówka u mnie w pokoju cały czas ''delikatnie miga'' tylko trzeba się dokładnie przyjrzeć bo tak nie ma różnicy z innymi po jakimś czasie zaczyna mocniej i po chwili przestaję, więc to jest chyba problem ale zastanawia mnie jedno dlaczego przy załączeniu bez wyłącznika żaden problem nie występował jeżeli to jest problem żarówki

Dodano po 3 [godziny] 16 [minuty]:

Problem tkwi w żarówkach ledowych nie wiem do końca jakich ale w środku tego trzonu czy nie jak to nazywać jest charakter taki że jest tylko blask białego światła bez żadnych diod, a w tych drugich co nie ma problemu są tez ze światłem białym ale maja pokazane kilka diod w kółeczko takie
  • #25 18993798
    TENTEGOWY
    Poziom 4  
    Wyłącznik został zakupiony drugi podobny nie z tej samej firmy itd i problem nadal występuję wymieniłem na razie 3 żarówki w swoim pokoju i zobaczę jak będzie się zachowywać

Dodano po 1 [minuty]:

Dobra znalazłem powód najprawdopodobniej jest to uszkodzona 1 żarówka bo ona zaczyna migać u mnie w pokoju na osobnym obwodzie ale zobaczę dokładnie

Dodano po 7 [minuty]:

Ta żarówka u mnie w pokoju cały czas ''delikatnie miga'' tylko trzeba się dokładnie przyjrzeć bo tak nie ma różnicy z innymi po jakimś czasie zaczyna mocniej i po chwili przestaję, więc to jest chyba problem ale zastanawia mnie jedno dlaczego przy załączeniu bez wyłącznika żaden problem nie występował jeżeli to jest problem żarówki

Dodano po 3 [godziny] 16 [minuty]:

Problem tkwi w żarówkach ledowych nie wiem do końca jakich ale w środku tego trzonu czy nie jak to nazywać jest charakter taki że jest tylko blask białego światła bez żadnych diod, a w tych drugich co nie ma problemu są tez ze światłem białym ale maja pokazane kilka diod w kółeczko takie

Dodano po 4 [godziny] 58 [minuty]:

Niełączące żarówki w oprawach , lub złej jakości żarówki problem sam się rozwiązał po podmienieniu żarówek

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem tętniących żarówek LED po podłączeniu do nowej instalacji oświetleniowej. Użytkownik zauważył, że żarówki migają przy włączaniu, a wymiana dotykowego włącznika na niepodświetlany przyniosła poprawę, jednak problem powracał. Wskazano na możliwość, że przyczyną migania mogą być triaki w wyłączniku lub niskiej jakości żarówki LED. Użytkownik wymienił kilka żarówek, co pomogło zidentyfikować uszkodzoną jednostkę. Zasugerowano również podłączenie rezystorów równolegle do obwodów LED, aby zminimalizować migotanie. Ostatecznie, problem wydaje się leżeć w jakości żarówek LED, które nie współpracują dobrze z zastosowanym wyłącznikiem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA