logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Miganie żarówek LED przy wyłączniku dwugrupowym z podświetleniem - wymiana czy naprawa?

1111112 09 Sty 2021 16:30 921 6
REKLAMA
  • #1 19170334
    1111112
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Dzień dobry wieczór.
    Mam zamontowany u siebie wyłącznik światła dwugrupowy z PODŚWIETLENIEM, które świeci się, gdy obydwa światła są wyłączone.
    W związku z wycofaniem używanych przeze mnie żarówek halogenowych ze sklepu, a zastąpieniem ich LEDowymi, które nie działają z moim włącznikiem mam następujące pytanie:
    Co zrobić, żeby żarówki LEDowe działały: wymiana przełącznika czy da się coś jeszcze uratować?

EDIT: Osoba, która zgłosiła się do mnie z tym problemem pominęła fakt, że żarówki LEDowe migały, a nie wcale nie świeciły.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19170360
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 459
    Jeżeli jest to zwykły przełącznik mechaniczny to z oświetleniem ledowym 230V też powinien współpracować. Co to za przełącznik?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19170366
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4663
    1111112 napisał:
    Co zrobić, żeby żarówki LEDowe działały: wymiana przełącznika czy da się coś jeszcze uratować?
    LEDy będą działały. Mogą się ewentualnie rozświecać po wyłączeniu wyłącznikiem. wtedy by temu zapobiec, można albo odłączyć podświetlenie, albo dokupić w sklepie elektrycznym odpowiedni kondensator, by on zapobiegał migotaniu LEDów
  • #4 19170384
    1111112
    Poziom 2  
    vieleicht napisał:
    Jeżeli jest to zwykły przełącznik mechaniczny to z oświetleniem ledowym 230V też powinien bez problemu współpracować. obojętnie czy ma podświetlenie czy też nie. Co to za przełącznik?

Kupiłem już kiedyś żarówki LED, które nie działały. W sklepie powiedziano mi, że z wyłącznikiem z podświetleniem nie będą one działać.
    Zdjęcie przełącznika
    Miganie żarówek LED przy wyłączniku dwugrupowym z podświetleniem - wymiana czy naprawa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19170394
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4663
    1111112 napisał:
    W sklepie powiedziano mi, że z wyłącznikiem z podświetleniem nie będą one działać.
    Chyba źle usłyszałeś, może być problem jedynie z migotaniem po wyłączeniu, ale to już opisałem.
  • REKLAMA
  • #7 19170424
    1111112
    Poziom 2  
    Osoba, która zgłosiła się do mnie z tym problemem ominęła fakt, że LEDy się migotały, zamiast tego powiedziała mi, że nie świeciły wcale. Dzięki wszystkim za pomoc i zamykam.

Dodano po 41 [sekundy]:

Zmiana przełączników lub kondensator.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z migotaniem żarówek LED przy wyłączniku dwugrupowym z podświetleniem. W odpowiedziach zasugerowano, że migotanie może być spowodowane podświetleniem wyłącznika, które może powodować niewielki prąd w obwodzie, co prowadzi do migotania LEDów po ich wyłączeniu. Proponowane rozwiązania obejmują odłączenie podświetlenia lub zastosowanie kondensatora, który zniweluje migotanie. Użytkownik potwierdził, że problem dotyczy migotania, a nie braku świecenia, i rozważa wymianę przełącznika lub dodanie kondensatora jako potencjalne rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA