logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bateria termostatyczna a Junkers do cieplej wody

andrzej1771 21 Paź 2020 20:14 34239 7
  • #1 18992041
    andrzej1771
    Poziom 9  
    Ocena: 33
    Pytanie do praktyków i nie tylko.

Czy w przypadku gazowego przepływowego pdgrzewacza wody mozna zastowac baterię termostatyczną? Mam Junkers na gaz.

Wiadomo jak to "junkersami". Po odkręceniu ciepłej wody trzeba zaczekać aż dopłynie do kranu ciepła woda a po chwilowym zakręceniu i ponownym odkręceniu na początku leci gorąca (podgrzana od nagrzanej nagrzewnicy) po czym leci zimna i znów trzeba czekać na ciepłą wodę.

Czy bateria termostatyczna rozwiąze choć w części te niedogodności ?
    Jaką kupić? Z termostatem, czy bez?
  • Pomocny post
    #2 18992105
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1408
    Taka bateria pomoże jedynie w tym że nie oparzysz się wrzatkiem w cyklach : Junkers grzeje - Junkers nie grzeje, lub woda odkręcona- woda zakręcona.
  • #3 18992172
    andrzej1771
    Poziom 9  
    Ocena: 33
    Nie bardzo rozumiem to.

Czy znaczy to, ze Junkers sam na okrągło się włącza i wyłącza? Znaczy bardzo niestabilnie pracuje?

Czy tez raz ustawiona temperatura pozostaje taka sama?

Czy robi to sens, aby kupić baterie z termostatem, czy lepiej kupić bez? Bo o ile chroni to tylko i wyłącznie przed oparzeniem to nie robiłoby dla mnie żadnego sensu.
  • Pomocny post
    #4 18992361
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1408
    andrzej1771 napisał:
    Czy robi to sens, aby kupić baterie z termostatem
    Uważam że warto. Chociaż lepiej taka bateria sprawdza się z podgrzewaczem elektrycznym.
  • #5 18993120
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 392
    Nie warto i nie próbuj tego robić. Junkers ma określoną moc min. i max. Gdy grzeje CWU to działa w jakimś zakresie tej mocy. Zakładając baterię termostatyczną czyli mieszając ciepłą wodę z zimną będziesz powodował częściej skoki zapotrzebowania poniżej minimalnej mocy junkersa. Takie baterie nie są szybkie w reakcji, nadają się tylko do zasobników CWU, gdzie temperatura napływającej do niej ciepłej i zimnej wody jest mało zmienna.

Tak jak napisał brofran, będziesz miał na przemian bardzo gorącą i zimną jeszcze częściej niż teraz.

Staraj się nie zakręcać/odkręcać ciepłej wody na kilka sekund tylko jak już leci to ma lecieć.

Nie mieszaj też na obecnym kranie ciepłej z zimną tylko ustaw junkersa aby była idealna woda do kąpieli na samej wodzie z junkersa. Jej temperaturę plus minus 2 stopnie będziesz regulował stopniem otwarcia kranu (co do zasady mocniej otwarta woda, to powinna być lekko chłodniejsza CWU z podgrzewacza/ kotła gazowego)

Teraz jak leci woda non stop niezbyt mocno odkręcona to junkers się czasami wyłącza?
  • #6 18995530
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    brofran napisał:
    Taka bateria pomoże jedynie w tym że nie oparzysz się wrzatkiem w cyklach : Junkers grzeje - Junkers nie grzeje, lub woda odkręcona- woda zakręcona.

wrzątek to zbyt mocne określenie.

Ja mam na kotle ustawione 37 stopni i woda ma te ok. 37-38 stopni ale w pierwszej fali jak kocioł daje pełną moc to jest lekkie przegrzanie i woda osiąga ok. 40 stopni.

brofran napisał:
    Uważam że warto.

Ja uważam, że przy przepływowym podgrzewaczu to słaby pomysł.

Ja odkręcam tylko kurek z ciepłą wodą, czyli nie mam mieszania z zimną i nie widzę sensu stosowania baterii termostatycznych.
    Jeśli już to z zasobnikiem c.w.u. albo bojlerem to taka bateria ma sens.
    Chociaż, aby się nie poparzyć to wystarczy na wyjściu bojlera dać zawór termostatyczny mieszający i jeśli ustawimy na nim np. 42 stopnie to choćby w bojlerze była woda o temperaturze 80 stopni to do każdego kranu popłynie c.w.u. o tempraturze nie większej niż 42 stopnie i problem oparzeń mamy z głowy.
  • #7 19272836
    Stanko2
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    andrzej1771 napisał:
    Pytanie do praktyków i nie tylko.

Czy w przypadku gazowego przepływowego pdgrzewacza wody mozna zastowac baterię termostatyczną? Mam Junkers na gaz.

Wiadomo jak to "junkersami". Po odkręceniu ciepłej wody trzeba zaczekać aż dopłynie do kranu ciepła woda a po chwilowym zakręceniu i ponownym odkręceniu na początku leci gorąca (podgrzana od nagrzanej nagrzewnicy) po czym leci zimna i znów trzeba czekać na ciepłą wodę.

Czy bateria termostatyczna rozwiąze choć w części te niedogodności ?
    Jaką kupić? Z termostatem, czy bez?

Warto jak najbardziej, ale moim zdaniem tylko do prysznica.
    Używam takiej od 5 lat z gazowym Junkersem w bloku. Też miałem opory czy kupić gdy czytałem dobre rady "najlepiej z elektrycznym podgrzewaczem albo przy sieci ciepłej wody w budynku". le takich możliwości nie miałem, więc kupiłem (SOBIME za 400 zł). Zdaje egzamin bez problemu, z prysznica leci taka woda jak chcę.
    W kuchni czy przy umywalce to raczej nie zda egzaminu, bo zwykle woda leci zbyt krótko aby bateria zdążyła ustawić temperaturę (no chyba, że odczekasz, ale wtedy woda się marnuje). Za to w kabinie jak znalazł.
  • #8 19273020
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    Stanko2 napisał:
    Używam takiej od 5 lat z gazowym Junkersem w bloku. Też miałem opory czy kupić gdy czytałem dobre rady "najlepiej z elektrycznym podgrzewaczem albo przy sieci ciepłej wody w budynku". le takich możliwości nie miałem, więc kupiłem (SOBIME za 400 zł). Zdaje egzamin bez problemu, z prysznica leci taka woda jak chcę.

z mojej praktyki jest to bez sensu ale ja mam kocioł 2-funkcyjny z 20-płytowytm wymiennikiem ciepła i dodatkowym czujnikiem NTC.
    Wcześniej jak miałem fabryczny wymiennik 12-płytowy i nie było dodatkowego czujnika NTC dla c.w.u. to komfort c.w.u. był kiepski i wahania temperatury bardzo odczuwalne.
    Każdy przypadek należy traktować indywidualnie, więc dla Ciebie np. moje rady są do bani, a dla kogoś innego Twoja rada o kupnie baterii termostatycznej może być do bani i niepotrzebnym wydatkiem 400zł.
    Poza tym każdy ma swój komfort cieplny i to dla jednego jest OK to dla drugiego będzie nie do przyjęcia.

Stanko2 napisał:
    W kuchni czy przy umywalce to raczej nie zda egzaminu, bo zwykle woda leci zbyt krótko aby bateria zdążyła ustawić temperaturę (no chyba, że odczekasz, ale wtedy woda się marnuje). Za to w kabinie jak znalazł.

A w łazience czekając, aż woda osiągnie zadaną temperaturę to też dochodzi do "marnowania" wody.
    U siebie w łazience muszę czekać co najmniej 30 sekund zanim woda z kotła w kuchni dopłynie do kranu w łazience, także bez cyrkulacji c.w.u. używanie ciepłej wody do mycia rak jest bez sensu.
    Ale z założenia cyrkulacja c.w.u. ma sens, gdy mamy zasobnik c.w.u., a nie przepływowy podgrzewacz.
    Tak czy inaczej w mojej ocenie używanie baterii termostatycznej z przepływowym podgrzewaczem to jest trochę jak pudrowanie syfa.
    Jeśli ktoś chce mieć wysoki komfort c.w.u. to zasobnik c.w.u. + cyrkulacja c.w.u. i będzie miał najlepszy z możliwych wariantów, oczywiście rośnie wtedy zużycie gazu i trzeba mieć miejsce na zasobnik itp. ale za komfort trzeba płacić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastosowania baterii termostatycznej w gazowym przepływowym podgrzewaczu wody Junkers. Użytkownicy wskazują, że bateria termostatyczna może pomóc w uniknięciu oparzeń, ale nie rozwiązuje problemu z opóźnieniem w dostępie do ciepłej wody. Wiele osób zauważa, że baterie termostatyczne lepiej sprawdzają się z podgrzewaczami elektrycznymi lub zasobnikami c.w.u., a ich użycie z Junkersem może prowadzić do niestabilności temperatury wody. Użytkownicy sugerują, aby nie mieszać ciepłej i zimnej wody oraz ustawić optymalną temperaturę na samym podgrzewaczu. W przypadku prysznica, bateria termostatyczna może być bardziej efektywna, ale w kuchni i przy umywalce jej zastosowanie może być mniej praktyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA