logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór podgrzewacza do wody: turbinka, bateria czy świeczka? Junkers czy polski?

alfa2 30 Wrz 2010 20:36 3763 7
REKLAMA
  • #1 8569505
    alfa2
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    Chcę zakupić podgrzewacz do wody i no własnie sporo się naczytałem jaki wybrać? Bo jedni polecają na turbinkę inni na baterie jeszcze inni na świeczkę. A ja po prostu już zgłupiałem :)
    Powyższy podgrzewacz będę wykorzystywał do podgrzewania wody na potrzeby kuchni i łazienki i nie wiem który wybrać czy junkersa czy może coś polskiego?
    Co będzie bardziej ekonomiczne tańsze i dostosowane do moich potrzeb?
  • REKLAMA
  • #2 8581273
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Jak do umycia rąk to polecam termę. Sam mam ogrzewacz przepływowy gazowy i dłuższa część czynności mycia rąk polega na tym, aby do kranu z ogrzewacza dopłyneła ciepła woda. Druga sprawa jest taka że jak po poprzednim użyciu wody zaraz znów włączymy ogrzewacz, to z kranu przez chwilkę leci wrząca woda. Marnowanie wody i ścieków.
  • REKLAMA
  • #3 8581425
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    Gaz masz z sieci ?? Jeśli tak to Junkers, ale u mnie na wsi ludzie zakładają termy zwłaszcza jak licznik jest z taryfą... my na samo gotowanie i dogrzanie wody na umycie sie w sezonie letnim miesięcznie zużywaliśmy dwie butle po prawie 50zł... co do grzania wody to mam teraz bojler na centralne i na prąd, włącza się jak jest taryfa a jednak rachunki mniejsze... Cóż idzie zima to woda będzie 24 na dobe ciepła...
  • #4 8582301
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 779
    "Turbinki" i "baterie" mają jedną wspólną wadę, może nie wszystkie modele, ale nagminne jest zabrudzanie elektrody zapłonowej. Dodatkowo baterie są wadą samą w sobie. W junkersie jak nie walnie membrana albo wężownica to będzie działał i 10 lat (są takie i działają, oczywiście już z nową wężownicą)
    W tych wynalazkach to wiecznie coś, jeden pożera baterie, w drugim padają elektrody a nie wiadomo co w trzecim się trafi. Jak masz taryfę to bierz termę i włącznik czasowy (grosze), a jak na gaz to się musisz grubo zastanowić.
  • REKLAMA
  • #5 8585250
    alfa2
    Poziom 18  
    No właśnie na gaz ziemny i tu się bardzo zastanawiam co będzie dobre?
    Piec będzie używany głównie do mycia rąk oraz prysznica. Nie wiem ile kw jest mi potrzebne bo totalnie się na tym nie znam. Ciekawe jak to będzie działać bo piecyk będzie zamontowany w kuchni, odległość około 2m ( do kranu w kuchni) a do prysznica ok 7m wszystko będzie połączone rurkami 1/2". Zastanawiam się też nad kupnem pieca gazowego z zasobnikiem i czasowym programatorem i zlikwidować może opalanie węglem? Czy wtedy nie było by to tańsze rozwiązanie?

Wybór podgrzewacza do wody: turbinka, bateria czy świeczka? Junkers czy polski?

Tak się też składa że tesciowa bedzie robić remont na dole i sufit podwieszany dlatego też ciepłą wode chcę puścić u niej pod sufitem aby rury nie szły na wierzchu. Czy to dobre rozwiązanie?

Na rysunku czarna rama to ściana kuchni gdzie znajduje się tylko tylko zlew, a za ścianą jest umywalka no i prysznic.

Pytanie też czy gaz lepiej puścić wewnątrz mieszkania do 2 pietra czy może iść na zewnątrz ale czy wtredy nie będzie większe zużycie?
  • #6 8585947
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 779
    No to lecim.

1. Moc w granicach 15kW.
    2. To nie są straszne odległości , wiadomo że woda nie poleci na zawołanie ale też nie posiwiejesz od czekania na ciepłą wodę, w kuchni to będą ze 2-3s .. dużo ?
    3. Opalanie gazem (jakie by nie było) nie jest opłacalne i nic mi nie wiadomo żeby cokolwiek się w tej sprawie zmieniło.
    4. Można pod sufitem z tej okazji że nie będzie ich widać będzie można dodatkowo ocieplić piankami do rur, rura opatulona pianką to raczej nie jest szczyt estetyki , nawet jak to firmowe ocieplenie a nie made in home ze starej wersalki i owiązane sznurkiem od snopowiązałki .
    5. Na zużycie gazu to nie ma wpływu a dodatkowe wytyczne co do instalacji gazowej radzę uzgodnić z gazownią identycznie sprawa ma się z kominem, kominiarz to nie majątek, lepiej dać mu na "flaszkę" i posłuchać co ma mądrego do powiedzenia zamiast opierać się na wszechwiedzących monterach-cyrkowcach którzy podniecają się swoimi kluczami topex zamiast sprawdzić czy jest wywietrznik w pomieszczeniu z piecem itd
  • REKLAMA
  • #7 8651002
    alfa2
    Poziom 18  
    Padło dużo pytań i dużo czasu poświęciłem na lekturę , ale przecież nie jestem hyfraulikiem czy gazownikiem i nie robię czegoś takiego na bieżąco. Mam taryfy na gaz. No i właśnie nie mam totalnie doświadczenia z tymi podgrzewaczami.
    Poleci ktoś konkretne modele sprawdzone? Coś co zdaje egzamin i jest tanie w eksploatacji?
  • #8 8653644
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Co do gazu sieciowego to u mnie (wioska) same oplaty stale to 42zl za miesiac wiec policz sobie czy ci sie oplaca gaz sieciowy bo moze taniej wyjdzie grzac pradem niz placic sam abonament za gaz ktory wcale niski nie jest. A moze taniej wyjdzie podlaczyc piecyk do propan-butan ? Zalezy ile tego gazu zuzyjesz

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie wyboru podgrzewacza do wody, z naciskiem na różne typy urządzeń: turbinki, baterie oraz piecyki gazowe, w tym markę Junkers. Użytkownicy wskazują na zalety i wady poszczególnych rozwiązań, podkreślając, że podgrzewacze gazowe, takie jak Junkers, są bardziej trwałe i ekonomiczne w dłuższej perspektywie, zwłaszcza przy taryfach gazowych. Zwracają uwagę na problemy z zasilaniem baterii oraz czyszczeniem elektrod w turbinkach. W kontekście instalacji, sugerują moc około 15 kW oraz rozważenie opcji z zasobnikiem ciepłej wody. Użytkownicy podkreślają również znaczenie lokalnych warunków, takich jak dostępność gazu sieciowego i koszty eksploatacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA