logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy to na pewno karta graficzna? Ogromny model na slot ISA z aukcji Allegro

PROgamerEvil 22 Paź 2020 21:25 519 10
REKLAMA
  • #1 18994142
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Ocena: 65
    Witam. Ostatnio szukałem w serwisach ogłoszeniowych karty graficznej o nietypowych, dużych rozmiarach na slot ISA (bez VLB).
    Znalazłem w internecie jedną aukcję:

https://allegro.pl/oferta/stara-karta-9824819634?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Karta wygląda ciekawie, jest tania, ale zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie, czy to aby na pewno jest karta graficzna...

Google po wklepaniu modelu i producenta "z różnymi dopisakmi typu 'isa card' " milczy.
    Dodam, że wybrałem to ogłoszenie, ponieważ NIE zależy mi na tym, aby karta była sprawna.

Spotkał się ktoś kiedyś z czymś podobnym?
    Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 18994171
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    PROgamerEvil napisał:
    Karta wygląda ciekawie, jest tania, ale zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie, czy to aby na pewno jest karta graficzna...

Wygląda jak karta graficzna Hercules (o ile to karta graficzna)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hercules_Graphics_Card
    PROgamerEvil napisał:
    Dodam, że wybrałem to ogłoszenie, ponieważ NIE zależy mi na tym, aby karta była sprawna.

To w sumie jakie to ma znaczenie?
  • #3 18994193
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    @Dra98 nie jest nawet troche podobna.

Sadzac po ukladach to karta ma wiecej wspolnego z dzwiekiem niz z grafika.
  • REKLAMA
  • #5 18994201
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Nie wygląda na kartę graficzną. Układ CS4216-KL według specyfikacji to kodek dźwięku. Chyba, że to kombajn...
  • REKLAMA
  • #7 18994224
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Pomysl troche, to, ze karta ma dany port nie oznacza wcale, ze nalezy do niego podlaczac monitor...

Karta jest z lat 80 i watpie zebys znalazl jakies informacje na jej temat. Ktos ja zapewne wygrzebal ze smietnika i teraz to sprzedaje (sadzac po innych ofertach sprzedajacego to zapewne zwozi ten zlom z "wystawek" z innych krajow).
  • #8 18994225
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Złącze DB9 to bardzo popularny typ złącza w swoim czasie i może mieć wiele różnych zastosowań...
  • REKLAMA
  • #9 18994228
    mick1
    Poziom 23  
    Ocena: 118
    Bo to port szeregowy?
    Ja stawiam na modem albo coś w tym stylu - CS4216 to kodek dźwięku, ale motorola raczej w komunikacji siedziała.
  • #10 18994248
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 271
    PROgamerEvil napisał:
    Proszę o pomoc!

Poproś tego człowieka, takie "stare żelezo" to jego hobby (bardzo silne ;-)
    https://vk.com/fagear
  • #11 18994297
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Ocena: 65
    Dobrze, dziękuję bardzo wszystkim za pomoc. Trochę rozjaśniło mi to wiedze na temat samej karty i złącza.
    Najprawdopodobniej i tak ją kupie, głównie ze względu na cenę.

Dodano po 37 [minuty]:

Mam jeszcze jedo pytanie:
    Jeżeli karta okazałaby się sprawna, jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia sterowników do niej pod W95/DOS?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał nietypowej karty graficznej na slot ISA i natrafił na aukcję, która wzbudziła jego wątpliwości co do jej funkcji. W dyskusji pojawiły się różne opinie na temat karty, z sugestiami, że może to być karta Hercules, jednak niektórzy użytkownicy wskazali, że układ CS4216-KL to kodek dźwięku, co sugeruje, że karta może mieć inne zastosowanie, takie jak modem. Użytkownicy zauważyli, że port na karcie niekoniecznie musi służyć do podłączenia monitora, a złącze DB9 mogło mieć różne zastosowania. Użytkownik zdecydował się na zakup karty ze względu na jej niską cenę, a także zadał pytanie o dostępność sterowników do systemów Windows 95/DOS, jeśli karta okaże się sprawna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA