logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

bardzo stara 8-mio bitowa czarnobiała karta graficzna

kaczy99 09 Kwi 2006 08:31 2243 10
REKLAMA
  • #1 2508118
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Mam takie cudo i pasujący do niej monitor, prawdopodobnie się nazywa SIIG HGC HERCULES TD3088A 8BIT ISA MONOCHROME VIDEO CARD , chodzi dobrze z płytą główną posiadającą procesor klasy 286 20 Mhz i posiadającą 1Mb ram, ale chciałbym ją podłączyć do nowszego komputera, komputer jest jednym z ostatnich posiadających złącze ISA(AMD K6 400 Mhz , 256Ram), kartę w nim wykrywa i instaluje tylko jako kontroler LTP, który również jest w nią wbudowany, więc potrzebuje jakiegoś sterownika, albo programu, rady albo czegokolwiek, aby na tym monitorze coś się pojawiło

jakby coś to pytajcie o szczegóły
  • REKLAMA
  • #2 2508357
    daza
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Spróbuj w BIOS-ie zmienić ustawienie: zakładka Standart CMOS setup->Video na "monochrome" i potem podłącz tylko Herculesa. DOS i Win 3.1 go obsługiwały, a czy Win9x to już tego nie pamiętam...
  • REKLAMA
  • #3 2508396
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Poszukaj w bisie moze jest opcja "init display first" lub cos w tym klimacie
  • #4 2508526
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmm Cos nowszego od Win3.11 na tym raczej nie pojdzie. Ale jakis linux w trybie tekstowym jak najbardziej.
    Karta nie jest czarno biala - ma 4 kolory ;)
  • #5 2509069
    kaczy99
    Poziom 23  
    Co do podłączenia tylko herkulesa to nie za bardzo, ponieważ to jest płyta główna ze zintegrowaną grafiką, poza tym chodzi mi bardziej o to żeby tamten złom działał jako monitor pomocniczy, coś w rodzaju LCD podpiętego pod port drukarki sterowanego programikiem, na monitorze można zamieniać przełącznikiem kolory, jak mam czarne napisy na białym tle to gdy włączam tego nowego kompa to na monitorze są bardzo wyraźne zakłócenia typu poszarpane brzegi, przeskakujący ekran itp. Połączyłem nawet dzisiaj ten komputerowa stary do tej karty i wszystko działa poprawnie, wyświetla testy pamięci itp. jak jeszcze nie spalił się do niego dysk o pojemności 41Mb(!) to miałem na nim win 3.1 zainstalowany z 8 dyskietek 5,25' i wszystko grało, nawet działała taka gra jak Historyk, super by było gdyby jakiś program w windows-ie 98 sterował tym monitorem, chyba że jest jakiś prosty sposób na doprowadzenie wejścia s-video, wtyczka sygnału jest dwu rzędowa
  • #6 2509272
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    Owszem Windows98 potrafi obsłużyc 2 karty ale nie mogą być na złączu ISA. Wydaje mi się że nie bedzie ona dobrze dzialala jako druga karta.
  • REKLAMA
  • #7 2509496
    kaczy99
    Poziom 23  
    więc co do postępów to gdy podłączyłem wyjście s-video takiej konsoli gier z monitorem tak że bolec chincza połączyłem z białym przewodem przylutowanym do jednego z bolców wtyczki monitora a zewnętrzną część chincza do metalowej "obudowy" wtyczki monitora to na monitorze obraz był jakby nieposegregowany, jakby nie były dobrze piksele poukładane, obraz na monitorze zmieniał się jak np włączałem jakąś grę albo restartowałem konsole to obraz na chwile znikał i ogólnie coś się działo, pytanie jak ten obraz doprowadzić do ładu, z tyłu są pokrętła FOCUS, H.PASE, V.PASE, kontrast i jasność
  • #8 2516282
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Niesetety nic z tym pokretłami nie zrobisz.

Karty graficzne Hercules to już archiwum i to z gatunku X.

Herculesy (nie mylić ze współczesnym producentem Hercules) były monochromatycznymi kartami które obraz przesyłały cyfrowo. Tam nie ma RAMDAC, nie ma ileśtam RAM graficznego. Jest tylko buforek obrazu rzędu 64kB. Herculesy podłączane były do specjalnych monitorów monochromatycznych przeznaczonych wyłącznie do tych kart graficznych.

Nie podłączysz więc tej karty w żaden prosty sposób do współczesnych monitorów VGA, ani tym bardziej do innych urządzeń typu TV z wejściem S-Video.
    Uzyskasz na ekranie jakieś pokrzywione linie, ale... to chyba nie o to chodziło?

Na upartego gdzieś na aukcjach kupisz juz karte VGA na ISA, która będzie działała z monitorami współczesnymi.
  • #9 2516413
    DanieloS
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Kartę HERCULES da sie zainstalowac pod 95 oraz 98 wyciągając stery z instalki Win 3.11, sygnał z Herkulesa da sie wyświetlić na zwykłym telewizorze/ monitorze regulując trochę w układach odchylania i synchronizacji- aczkolwiek szkoda z tym zabawy lepiej zastosować jakąkolwiek kartę ISA lub lepiej PCI. Przy czym w przypadku uzycia karty ISA oraz PCI w windowsie podstawą kartą bedzie karta ISA a pomocniczą karta PCI. Uwaga niektóre karty nie potrafią wogóle współpracować z druga kartą w systemie.
  • #10 2517703
    ed2000
    Poziom 11  
    Mialem kiedys komputerek z taka wlasnie karta graficzna i monitorkiem z obrazem bursztynowym.. Poswicilem tej karcie pare ladnych lat mocowania sie z roznymi grami, ktore na sile probowalem uruchomic.. Karta jest monochromatyczna i nadaje sie praktycznie tylko do trybu tekstowego, ale za sprawa jej wysokiej grafiki "na tamte czasy wysokiej" o ile pamietam to 720x388 mogla emulowac rozne odcienie. Do karty istnieja tez rozne emulatory kart CGA co ulatwialo obsluge wielu gier w 4 kolorach, ale w strasznie niskiej grafice 320x200.. Posiadam jeszcze mase oprogramowania do tej karty, ale wiekszosc pod DOSa..
  • REKLAMA
  • #11 2602913
    kaczy99
    Poziom 23  
    Przerobiłem ten stary monitor na wtyczkę VGA i nawet nie łapie 640:480, jak daje 800:600 to jakoś to wygląda(2 obrazy obok siebie) ale i tak nadal są tylko 2 kolory, czarny i biały, żadnych odcieni nie widać

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bardzo starej monochromatycznej karty graficznej SIIG HGC HERCULES TD3088A 8BIT ISA, działającej poprawnie z komputerem klasy 286 (20 MHz, 1 MB RAM) i dedykowanym monitorem. Próba podłączenia jej do nowszego komputera z procesorem AMD K6 400 MHz i 256 MB RAM, również ze złączem ISA, skutkuje wykryciem karty jedynie jako kontrolera LPT, bez wyświetlania obrazu. Użytkownik poszukuje sterowników lub programów umożliwiających wyświetlanie obrazu na tym monitorze. Wskazano, że w BIOS-ie należy ustawić tryb wideo na "monochrome" oraz ewentualnie zmienić opcję "init display first". Karta Hercules jest monochromatyczna, z 64 kB buforem obrazu, bez RAMDAC, i wymaga specjalnego monitora dedykowanego do cyfrowego sygnału. Nie jest kompatybilna z nowoczesnymi monitorami VGA ani z wejściem S-Video, co powoduje zakłócenia i nieprawidłowy obraz. Windows 3.1 obsługiwał tę kartę, natomiast nowsze systemy, takie jak Windows 95/98, mogą wymagać wyciągnięcia sterowników z instalacji Win 3.11. Możliwe jest użycie Linuksa w trybie tekstowym. Próby podłączenia sygnału S-Video z konsoli do monitora Hercules skutkują nieuporządkowanym obrazem. Przeróbka monitora na VGA pozwala na wyświetlanie obrazu w rozdzielczości 800x600, ale nadal tylko w dwóch kolorach (czarny i biały). Karta nadaje się głównie do trybu tekstowego i prostych aplikacji DOS-owych, a jej użycie jako karty pomocniczej w systemach z wieloma kartami graficznymi ISA i PCI jest ograniczone i problematyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA