logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Woda podchodzi do zlewozmywaka

Mirao 24 Paź 2020 12:26 18183 17
REKLAMA
  • #1 18996700
    Mirao
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    Problem z zatkanym zlewozmywakiem.
    Od początku.
    Domek jednorodzinny, wszystko działało przez 6 lat mieszkania w domu – do dziś.
    Zmywarka wypompowała wodę do zlewozmywaka.
    Zdemontowałem syfon (nr 1 wg rys) zlewozmywaka i w rurę pionu w ścianie dł 1m (nr 2 wg rys) wsadziłem 12 metrową spiralę.
    Wsadzałem kilka razy wychodził jakiś syf. Wlałem wody z węża i w studzience ks (nr 4 wg rys) widzę, że woda zlatuje i to całkiem szybko.
    Więc zmontowałem wszystko, odkręciłem wodę w zlewozmywaku i nagle widzę, że w sitku pojawia się woda , która nie ścieka w dół do studni (nr 5 wg rys) jak powinna tylko znowu wlewa się do zlewozmywaka.
    Znowu rozmontowałem, wlałem wody do pionu tego 1m (nr 2 wg rys) i woda ścieka. Zmontowałem syfon puszczam wodę, a ona znowu podchodzi do zlewozmywaka.
    Kolejny raz rozmontowałem, wyczyściłem wcześniej już wyczyszczone rurki syfonu, przelewowy zlewozmywaka – niestety dalej podchodzi woda.
    Po ok. 11 m dochodzi jeszcze pion z piętra – woda spuszczana z toalety, pralki na piętrze idealnie spływa do studzienki.
    W tym samym miejscu podłączona jest łazienka na dole (nr 4 wg rys). Po spuszczeniu wody w kiblu woda płynie idealnie.
    Już mi ręce opadają.
    Gdzie szukać przyczyny?

ps.
    Żadne krety i inne wynalazki nie pomagają.

Woda podchodzi do zlewozmywaka Woda podchodzi do zlewozmywaka
  • REKLAMA
  • #2 18996727
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1123
    To znaczy jak? Woda do zlewozmywaka po zamontowaniu odpływu podchodzi rurami kanalizacyjnymi "do góry"? 8-O :crazyeyes: :not:
  • #3 18996740
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1710
    Może odpływ z syfonu zlewozmywaka jest za wysoko poprowadzony?
    Wrzuć fotke tego syfonu wraz z odpływem.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 18996742
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4589
    Jeśli założymy, że wszystkie rury od zlewozmywaka - czyli syfon nr. 1 aż do studzienki nr, 5 są czyste, to jedyna możliwość, to brak odpowietrzenia pionu do zlewozmywaka. Pewnie w ogóle taki nie jest zrobiony. Czy na pewno jest drożna (nie zatkana ) taka mała kratka w zlewozmywaku? jest to przelew, gdyby za dużo wody nalać do komory zlewozmywaka, ale jednocześnie pełni rolę "oddychania" kanalizacji.
  • #5 18996768
    Mirao
    Poziom 6  
    Rury zakładam, ze czyste. Woda płynie a spirala praktycznie nic nie wyciąga.
    Kratka czysta - rurka łącząca zlew z syfonem ( ta przelewowa ) też czysta. Zdejmowana i czyszczona.
    Ta instalacja działała przez 6 lat :)

Dodano po 2 [minuty]:

Woda podchodzi do zlewozmywaka
  • #6 18996781
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    A co będzie jak wlejesz wiadro, dwa wody do zlewozmywaka?
  • #7 18996799
    Mirao
    Poziom 6  
    Wlałem wiadro wody. Korek otwarty - woda stoi w zlewie. Wlałem dodatkowo pod ciśnieniem wodę z węża ogrodowego, to woda cofa się rurką przelewową do komory zlewozmywaka. Dodatkowo woda cofa się do zmywarki - nie wiem czy to ważne.
  • #8 18996807
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Niestety, raczej wskazuje to na zatkane rury. Czy żmijka pokazała się w studzience nr. 5?
  • #9 18996828
    Mirao
    Poziom 6  
    Żmijka - spirala jest za krótka :(
    No dobra. to w jaki sposób mogę je udrożnić? Jestem pewien że nie ma tam nic sztucznego. Jak coś to jakiś zator organiczny.
    Kret nie pomaga.

Dodano po 2 [minuty]:

O i teraz jak wlałem wodę i użyłem takiej gumowej zasysaczki :) to pojawiło się takiej pykanie ( takie gul gul gul :) ) w odpływie
  • #10 18996842
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Mirao napisał:
    Żmijka - spirala jest za krótka
    Właśnie.
    Mirao napisał:
    No dobra. to w jaki sposób mogę je udrożnić?
    Wsadź węża z wodą do kanalizacji w ścianę pod zlewozmywakiem. Uszczelinj szmatami. Pilnuj, a niech ktoś inny odkręci wodę i sprawdzi, czy wypływa w studzience.
  • REKLAMA
  • #11 18996870
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1370
    Wcześniej czy później każdy użytkownik zmywarki płaci podatek od lenistwa. Po pierwsze tabletki do zmywarek są coraz tańsze a to odbija się na ich efektywności rozpuszczania tłuszczów a po drugie zmywarka zużywa niewiele stosunkowo taniej wody i nie do końca zemulgowane tłuszcze osiadają na plastikach , w efekcie zapychając odpływy. Przyjdzie pan hydraulik z długą żmijką , weźmie 500+ za udrożnienie i na jakiś czas będzie spokój. :D
  • #12 18996880
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
    A mnie się wdaje, że problem jest w rurze między zlewozmywakiem i syfonem, poniżej wprowadzenia odpływu ze zmywarki - trochę to mało prawdopodobne, ale ..
    Zakładam, że rura syfonowa jest drożna, że autor to sprawdził. Dlaczego tak twierdzę, bo gdyby rury były zatkane niżej, to po zdemontowaniu syfonu w rurze stałaby woda, a o tym cisza.
    Za moją tezą przemawia również to
    Mirao napisał:
    O i teraz jak wlałem wodę i użyłem takiej gumowej zasysaczki :) to pojawiło się takiej pykanie ( takie gul gul gul :) ) w odpływie

gdyby rurociąg był cały napełniony wodą, to według mnie tego gul, gul, by nie było.
  • #13 18996889
    Mirao
    Poziom 6  
    Chyba faktycznie rura jest przytkana. Zdemontowałem syfon i wlałem bezpośrednio wody do rury noi... rura się napełniła :) Woda wypłynęła w miejscu gdzie ją wlewałem :(
    No spróbuję kupić dłuższą spiralę. Jak nie pomoże to wrócę do was z problemem :)
    Dziękuję wszystkim za pomoc .
  • #14 18996892
    bratHanki
    Poziom 39  
    Nie mam zmywarki ale długość rury odpływowej fi50 ze zmywaka to ok. 2,5 m przy różnicy poziomów 25 cm ale 2-3x w roku muszę ją przepychać , nie licząc czajników z wrzącą wodą wlaną do zlewu w celu poprawienia spływu wody. Czasem pomaga wlanie wrzątku do zlewu i stukanie w syfon np. zmiotką. W trakcie takiej operacji galaretowate osady ulegają upłynnieniu i ściekają do kanalizacji. Trzeba uważać, bo przy takich czynnościach syfon może ulec rozszczelnieniu jeżeli jest za słabo skręcony a kąpiel w gorącej wodzie nie należy do przyjemnych.
  • #15 18996893
    Mirao
    Poziom 6  
    A powiedzcie mi jeszcze.
    Czy lepsza spirala czy taśma? Taśmę 30m mogę kupić od ręki, a na spiralę poczekam kilka dni
  • REKLAMA
  • #16 18996916
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Lepszy jest waż do czyszczenia kanalizacji podłączany pod myjkę ciśnieniową, ale jeśli jest dużo kolanek, a zwłaszcza pod kątem 90°, to też może nie wejść.
  • #17 19004411
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Mirao napisał:
    Dodatkowo woda cofa się do zmywarki - nie wiem czy to ważne.

Zmywarka powinna mieć wbudowany zawór zwrotny - może potencjalnie nie działać.
  • #18 19004785
    bratHanki
    Poziom 39  
    Jeżeli odpływ jest całkowicie drożny to woda nie ma prawa cofać się do zmywarki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zatkanym zlewozmywakiem, który wystąpił po 6 latach użytkowania. Po demontażu syfonu i użyciu spirali do udrożnienia rur, woda nadal cofa się do zlewozmywaka. Użytkownik sprawdził drożność rur oraz kratki odpowietrzającej, jednak problem nie ustępuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być brak odpowietrzenia pionu lub zator w rurze między zlewozmywakiem a syfonem. Proponowane są różne metody udrożnienia, w tym użycie dłuższej spirali, węża z wodą oraz gorącej wody. Użytkownik planuje zakupić dłuższą spiralę, aby spróbować ponownie rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA