logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wywala wodę w brodziku w czasie prania - zatkany odpływ ?

WSRH 07 Maj 2019 18:58 33357 7
REKLAMA
  • #1 17948787
    WSRH
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Witam, dzisiaj miałem dość dziwną sytuację, włączona była pralka i wyrzucała wodę, w tym czasie w kabinie w brodziku nagle zaczęło bulgotać i trochę wody wyleciało do kabiny, od 10 lat mam pralkę i kabinę prysznicową i nigdy czegoś takiego nie miałem. Dzisiaj też jak wszedłem do łazienki to było czuć ścieki i zapach "siarki". Czy to zatkany odpływ w brodziku i pomoże spirala? Regularnie czyszczę syfon w brodziku od góry i teraz też tak było...
  • REKLAMA
  • #2 17949520
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1190
    Tak, bardzo możliwe.
    Zatkana jest raczej rura, za punktem łączącym odpływy z pralki i brodzika.
    Przez 10 lat, w rurach kanalizacyjnych zbiera się często gęsty i tłusty osad z mydła, brudu, włosów i wszelkiego innego badziewia. Jeżeli masz do tego cienkie rury - 50-tki np. to stosunkowo nieduży grubościowo nalot, bardzo zawęża średnicę rury i utrudnia odpływ.
    Zapewne to samo się dzieje przy spuszczaniu wody z brodzika, ale nie zauważyłeś, bo woda szła w rurę od pralki.

Sprężyna to minimum przy przetykaniu. Nie zawsze pomoże. Czasem konieczne jest rozmontowanie rur lub otwarcie inspekcji i dokładne wymycie, często pod ciśnieniem, osadów blokujących odpływ.
  • REKLAMA
  • #3 17949544
    WSRH
    Poziom 16  
    Tylko że.... pralka i brodzik są po dwóch stronach łazienki, nie ma możliwości rozmontowania rur albo otwarcia inspekcji...
  • REKLAMA
  • #4 17949597
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 968
    Zeznania powoli stają się coraz obszerniejsze - a co jest bliżej pionu kanalizacyjnego pralka czy brodzik ???
  • #5 17950269
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    WSRH napisał:
    od 10 lat mam pralkę i kabinę prysznicową i nigdy czegoś takiego nie miałem.
    A od ilu lat mieszkasz z kobietą? Może wytłumacz jej (poproś grzecznie), żeby włosy wyczesała przed wejściem pod prysznic. ;)
  • #6 17950368
    WSRH
    Poziom 16  
    r103 napisał:
    Zeznania powoli stają się coraz obszerniejsze - a co jest bliżej pionu kanalizacyjnego pralka czy brodzik ???

brodzik
  • #7 17950463
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1190
    To zostają gumowe rękawice, duża miska lub dwie, mop w pogotowiu i sprężyna hydrauliczna w dłoni.
    Zdemontować syfon pod brodzikiem i fedrować dzień cały w stronę pionu. ;)
  • REKLAMA
  • #8 17951150
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    A jak masz wpiętą pralkę? Może od tej strony szybciej dojdziesz sprężyna wszystkie otwory kanalizacyjne prowadzą do głównej rury parafrazując stare powiedzenie. Tu masz co najmniej dwa wejścia za którymi jest potencjalny zator.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z pralką, która podczas pracy wyrzucała wodę, co powodowało bulgotanie w brodziku i wyciek wody do kabiny. Po 10 latach użytkowania pralki i brodzika, zauważył nieprzyjemny zapach ścieków. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że przyczyną może być zatkany odpływ, najprawdopodobniej w rurze łączącej odpływy pralki i brodzika, gdzie gromadzi się osad z mydła, brudu i włosów. Rekomendowano użycie spirali hydraulicznej do przetykania oraz demontaż syfonu w celu dokładnego oczyszczenia rur. Wskazano również na konieczność regularnego czyszczenia syfonu oraz zwrócenie uwagi na włosy, które mogą przyczyniać się do zatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA