logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słabe połączenie z Teams na laptopie HP15db1025nw z modemem Funbox 3.0 od Orange

yarkk 24 Paź 2020 17:56 690 6
REKLAMA
  • #1 18997320
    yarkk
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam,
    z powodu wprowadzenia edukacji zdalnej kupiłem córce nowy laptop (HP15db1025nw). Problem pojawia się przy używaniu aplikacji Teams. Połączenie jest na tyle słabe, że co 20-30sek zacina się i pojawia się komunikat zły sygnał czy jakoś tak. Przeglądnąłem bez liku tematów, ale nie znalazłem aktualnego (pomocnego).
    Mam światłowód od orange z modemem funbox 3.0. Wszystko w domu jest po wifi, bo nie mam okablowania. Modem jest w sypialni na piętrze, pokój w którym już jest problem jest obok sypialni. Prędkość na laptopie HP: https://www.speedtest.pl/test/262960300 w sypialni,
    a tu już u córki w pokoju obok: https://www.speedtest.pl/test/262960734.

Sprawdziłem wg instrukcji z forum i również na innych sprzętach i sytuacja wygląda następująco:
    Słabe połączenie z Teams na laptopie HP15db1025nw z modemem Funbox 3.0 od Orange

Tutaj HP w pokoju córki

Poniżej na moim wysłużonym laptopie lenovo, gdzie nie ma problemu z połączniem (test w pokoju córki)

Poniżej na telefonie (testowane w pokoju córki - też nie ma problemu z połączeniem)
    Słabe połączenie z Teams na laptopie HP15db1025nw z modemem Funbox 3.0 od Orange Słabe połączenie z Teams na laptopie HP15db1025nw z modemem Funbox 3.0 od Orange Słabe połączenie z Teams na laptopie HP15db1025nw z modemem Funbox 3.0 od Orange Słabe połączenie z Teams na laptopie HP15db1025nw z modemem Funbox 3.0 od Orange

Jest szansa, żeby poprawić połączenie na HP ?
  • REKLAMA
  • #2 18997410
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18997688
    yarkk
    Poziom 12  
    _cheetah_ napisał:
    Wygląda, że pierwszym problemem jest niezwykle duże tłumienie ściany w okolicach 25...30dB na 5GHz. Zadziwiająco duże. Wymalowałeś jakąś farbą ekranującą EM?

Nie, zwykłym beckersem było malowane.

_cheetah_ napisał:
    Zrób może jeszcze tak: równoległe pomiary telefonem i HP przy FB i w pokoju córki. Tylko, zainstaluj na HP InSSIDer-a, może będą czytelniejsze screeny.

Przy FB
    U córki:
    Słabe połączenie z Teams na laptopie HP15db1025nw z modemem Funbox 3.0 od Orange Słabe połączenie z Teams na laptopie HP15db1025nw z modemem Funbox 3.0 od Orange Słabe połączenie z Teams na laptopie HP15db1025nw z modemem Funbox 3.0 od Orange

Przy FB:
    Słabe połączenie z Teams na laptopie HP15db1025nw z modemem Funbox 3.0 od Orange Słabe połączenie z Teams na laptopie HP15db1025nw z modemem Funbox 3.0 od Orange
    U córki:
    Słabe połączenie z Teams na laptopie HP15db1025nw z modemem Funbox 3.0 od Orange Słabe połączenie z Teams na laptopie HP15db1025nw z modemem Funbox 3.0 od Orange Słabe połączenie z Teams na laptopie HP15db1025nw z modemem Funbox 3.0 od Orange

_cheetah_ napisał:
    Na paśmie 2.4GHz w pokoju córki widać jakiś silny sygnał TP-LINK_C732. Możesz przestawić kanał FB?

Tak, jest bo w salonie na parterze jest modem, do którego po kablu podpięty jest dekoder 4k od orange (takie coś: https://www.orange.pl/view/modemy-dekodery-Orange#dekodery). FB miał zbyt słaby sygnał i nie dało się dekodera połączyć przez WIFI.
    Mam apkę Mój funbox, tam chyba można zmienić kanał automatycznie. Ewentualnie ręcznie mogę zmienić, tylko na jaki najlepiej ?
  • #4 18997744
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18998768
    yarkk
    Poziom 12  
    _cheetah_ napisał:
    Czym wykonywałeś te pomiary? HP?

Tak, tylko HP, a komórka to Xiaomi mi9lite.

_cheetah_ napisał:
    Jeśli chodzi o 2.4GHz to trzeba najpierw przestawić kanał albo na FB albo na TP. Ale prościej byłoby na FB - na kanał 11. Wszystko jedno jak przesuniesz.

Hmmm, nie całkiem wiem jak zmienić tylko dla 2,4GHz. Takie menu mam w FB:

• REKLAMA
  • #6 19006512
    yarkk
    Poziom 12  
    Dokopałem się do ustawień FB. Rozdzieliłem osobno 2,4 GHz i tak ustawiłem kanał 11 i osobno 5GHz.
    Żadnych zmian.
    Próbowałem ze sterownikami od karty sieciowej i stale jest ten sam problem. Wygląda jakby ten laptop miał bardzo słabą kartę sieciową. Chyba pójdzie do zwrotu.
  • #7 19009717
    yarkk
    Poziom 12  
    Problemem okazała się karta sieciowa w nowym lapku HP. Rozprowadziłem sieć na kablach i załatwione.

Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z połączeniem w aplikacji Teams na laptopie HP15db1025nw, który występuje przy korzystaniu z modemu Funbox 3.0 od Orange. Połączenie jest niestabilne, z częstymi zacięciami. Analiza wykazała, że laptop łączy się z siecią 5GHz, ale występuje duże tłumienie sygnału przez ściany. Użytkownik próbował zmienić kanały na modemie, jednak problem nie ustąpił. Ostatecznie zdiagnozowano, że przyczyną problemu była słaba karta sieciowa w laptopie, co skłoniło użytkownika do rozprowadzenia sieci kablowej jako rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA