logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z ASUS K8N4-E i Sempron 2600+ nie uruchamia się po złożeniu

Goliat81 12 Paź 2005 18:00 2144 27
REKLAMA
  • #1 1893137
    Goliat81
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    witam
    właśnie złożyłem sobie nowego kompa, podłączyłem kabel do gniazdka i uruchomiły się wszystkie wiatraczki i dysk, pochodziły chwilke i wyłączyły się.
    gdy chcę włączyć przyciskiem POWER nic się nie dzieje.

co jest grane??
    pomóżcie!!

dane komp:
    asus k8n4-e
    sempron2600+
    seagate barracuda SATA
    512MB KingMax
    Sapphire Radeon X300
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1893155
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Po pierwsze sprawdź czy wszystko dobrze podłączyłeś. Jeśli wszystko jest dobrze, zrób reset BIOS-u.
  • #3 1893157
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 694
    a jaki kolega ma zasilacz ?? może to jego wina ??
  • #4 1893162
    Goliat81
    Poziom 11  
    zasilacz tracer, 360W.

a reset bios nie pomogl niestety, juz robilem
  • #5 1893170
    Figi
    Poziom 37  
    Czy po uruchomieniu się pokazał się na monitorze jakikolwiek komunikat?
  • #6 1893178
    Goliat81
    Poziom 11  
    monitor nawet nie zareagowal.

ruszyly tylko wszystkie wiatraczki na plycie glownej, co juz jest dla mnie dziwne, bo do tej pory w komputerach nie widzialem czegos takiego, zeby bez wciskania power cokolwiek sie wlaczalo.

ruszyl na chwile rowniez dysk, zaswiecila sie lampka z przodu obudowy.

po chwili wszystko sie wylacza, swieci sie tylko dioda na plycie glownej
  • #7 1893188
    Figi
    Poziom 37  
    Sprawdź jeszcze raz czy dobrze podłączyłeś przewody od przycisków i diod z przodu obudowy do płyty głównej. Bo skoro komputer sam ruszył bez włączania Powera, to prawdopodobnie albo coś jest źle połączone, albo zasilacz uwalony.
  • #8 1893202
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Sprzęt kolega ma nie zły, ale ten zasilacz nie bardzo. Tracer to rodzina Codegen-ów czyli zasilaczy z dolnej półki.
  • REKLAMA
  • #9 1893247
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam
    ja proponuje wymontować płytę z obudowy, położyć na stole/biurku, włożyć tylko ram, cpu, k.graficzną i głośniczek systemowy, jak nadal nie ruszy, włożyć ram w inny slot, jeżeli kolega ma inną kartę graficzną podłączyć inną kartę, nie zaszkodziło by też sprawdzenie napięć jakie dostarcza zasilacz oczywiście miernikiem, czy bios sygnalizował przez głośniczek systemowy jakieś błędy ? Proponuje sprawdzić jeszcze raz poprawność montażu !
    Pozdrawiam
    artur
  • #10 1893256
    Goliat81
    Poziom 11  
    ok, jakos uruchomilem go, kombinujac z wtyczka od przycisku power

teraz mam inny problem: po wlaczeniu na monitorze nic nie ma.

monitor stary , a katra graficzna na zlaczu pci-e. czy moga zle wspolpracowac?
  • #11 1893274
    Figi
    Poziom 37  
    Nie powinny!
    Podłączyłeś do karty dodatkowe zasilanie, bo zapewne tego wymaga?

P.S. Kombinowanie z wtyczkami to nie jest dobry pomysł. Wszystko jest opisane w instrukcji obsługi płyty i na niej samej, więc nie wiem po co kombinować.
  • #12 1893294
    Goliat81
    Poziom 11  
    dodatkowe zasilanie? nie podlaczalem ,ale nie zauwazylem aby byly na niej jakies wolne gniazda, ale spojrze jeszcze raz :)

a co do wtyczek - w instrukcji płyty sa opisane piny do ktorych trzeba podlaczyc np. przycisk power, ale nie wiem w ktora strone. tzn wtyczka jest dwupinowa i skad teraz wiedziec ktory pin z lewej?

i teraz wlasie nie dziala mi dioda na panelu przednim obudowy, pewnie od tego
  • #13 1893326
    Figi
    Poziom 37  
    Przycisk Power to nic innego jak zwykły swich i jest bez różnicy, w którą stronę się go podłączy. Ma to natomiast znaczenie w przypadku diod. Jeśli teraz nie świeci, to znaczy, że powinna być odwrotnie.
  • #14 1893440
    koniont
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A podpięłeś ten mały kabel do kontroli napięcia procesora? Zazwyczaj ma zółty i czarny kabelek i 4 kwadratowe wejścia. Bez podpięcia tego możesz (mogłeś) spalić procesor lub układ na płycie...
  • #15 1893705
    Goliat81
    Poziom 11  
    tzn ten z zasilacza? z kwadratowa wtyczka?
  • #16 1893759
    koniont
    Poziom 12  
    Tak dokładnie ten z kwadratową wtyczką z zasilacza. Kiedyś przez własne gapiostwo spaliłem układ na płycie, bo "zapomniało mi się" podpiąć ten diabelny kabelek.
  • #17 1893851
    artur00
    Poziom 25  
    koniont napisał:
    Tak dokładnie ten z kwadratową wtyczką z zasilacza. Kiedyś przez własne gapiostwo spaliłem układ na płycie, bo "zapomniało mi się" podpiąć ten diabelny kabelek.

Witam
    dziwne rzeczy Kolega opowiada, dla przykładu
    płyta soltek sl-75frn2, bez podpięcia tej złączki 4 pinowej +12 płyta nie odpala, oczywiście po podłączeniu wszystko działa, nic się nie pali
    na płycie np. epox ep 4ea9i nie ma znaczenia czy to dodatkowe +12 jest podpięte, płyta odpala bez tej złączki jak i z nią, również nic się nie pali :)
    przykłady można by mnożyć
    Pozdrawiam
    artur
  • REKLAMA
  • #18 1893979
    koniont
    Poziom 12  
    Na Asusie odpala, na tanim PC-Chip takze.
  • REKLAMA
  • #19 1894145
    Figi
    Poziom 37  
    koniont napisał:
    A podpięłeś ten mały kabel do kontroli napięcia procesora? Zazwyczaj ma zółty i czarny kabelek i 4 kwadratowe wejścia. Bez podpięcia tego możesz (mogłeś) spalić procesor lub układ na płycie...

Czy kolega mógłby mi to wyjaśnić? Bo mnie przez cały czas wydawało się, że ten kabelek to nic innego jak doprowadzenie do płyty głównej (a przez układ obniżania napięcia, do samego CPU) bezpośredniego zasilania, co ma znaczenie przy dzisiejszych, bardzo "prądożernych" jednostkach. Nic nie wiem o tym, aby przez ten kabelek odbywała się kontrola napięcia procesora, ani żeby bez niego mógł się on spalić. Prosiłbym bardzo o oświecenie mnie.

Co do problemów z wyświetlaniem obrazu na monitorze, polecam: wyjąć kartę, przeczyścić styki, włożyć ją ponownie i podłączyć monitor. Co ciekawe często ta prozaiczna z pozoru czynność pomaga.
  • #20 1894841
    koniont
    Poziom 12  
    Ehh wyjaśnię w prostych slowach - jeśli przy płycie z AMD nie podepniesz CPU VCore power connectora, objaw jest następujący: wiatraki i dysk ruszają na moment po czym wiatrak się zatrzymuje i słyszysz ciche bzyczenie. Jeśli potrzymasz to dłużej - jak w moim przypadku - spalił się układ na płycie głównej. Nie umiem go nazwać konkretnie - nie jestem elektronikiem. I TAK - można odpalić kompa bez podpięcia tego kabla...
  • #21 1895382
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    wracając do głównego tematu i pierwszych postków twierdze że źle podpiołeś przyciski i diody obudowy . Wypnij wszystkie kable które icdą do obudowy i sprawdz czy działa. po włączeniu wiatraki maja stać. dopiero jak zewrzesz np śrubokrętem na chwilę wyprowadzenie power to płyta powinna ruszyć. jeżeli zewrzesz power na dłużej (ok 5-10sek. ) płyta wyłączy się.

i zapewne pierwsze obiawy były tym spowodowane że zamiast przycisku powera miałeś podpiętą diode lub przycisk uszkodzony - sprawdz miernikiem może na stałe jest zwarty
  • #22 1895841
    Goliat81
    Poziom 11  
    niestety cały czas walczę.
    systuacja wygląda tak:

złożyłem wszystko od nowa.
    jest problem z przykręceniem płyty głównej do obudowy. Po włożeniu zaślepki tylna część płyty głównej odstaje od bocznego panelu obudowy tak bardzo, że nie da się jej przykręcić. Mogę przykręcić tylko przeciwległą stronę płyty głównej do obudowy.
    Jednak gdy jest tak przykręcona i podpięty jest kabel zasilający komputer włącza się w momencie gdy ruszę płytą główną (np dociskając kartę graf).
    widocznie jakieś zwarcie.

gdy odkręcę płytę główną od obudowy, tak że niczego nie dotyka i włączę komputer wszystko działa oprócz monitora. słychać chrobotanie dysku, dziala dvd (otwiera się), działają wszystkie wiatraczki.

co zrobić by na monitorze coś się pokazało?? wymieniłem na chwilę kartę graficzna z radeona x300 na S3trio na ktorej dziala moj stary komp, ale nic to nie dało.
    widać tylko czarny ekran, monitor nie reaguje :(

może to coś z biosem?? jak to naprawić?

proszę pomóżcie!
  • Pomocny post
    #23 1895968
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Nie wiem dlaczego kolega jeszcze nie zawitał do sklepu w którym nabył owy sprzęt? ....przecież w razie problemów wszystko jest objęte gwarancją. Sorki, że nie napisałem czegoś mądrzejszego i pomocnego, ale lepiej tak zrobić niżeli miałbyś robić większą szkode.
  • Pomocny post
    #24 1898059
    Figi
    Poziom 37  
    Zgadzam się w pełni z Damnianem. Jeśli masz gwarancję to oddaj sprzęt do sklepu i niech oni się martwią.

Co do samego problemu... Nie widzę możliwości, aby sprawna płyta główna włączała się sama poprzez poruszenie nią. Nie wiem też jak to możliwe, że nie możesz dopasować jej do obudowy. Chyba, że obudowę masz już dość starą. Rozumiem, że tą S3trio wkładałeś do slotu PCI... nie wiem jak mogła nie zaskoczyć, skoro jest ona sprawna.
    Wydaje mi się, że albo źle coś połączyłeś, albo masz uszkodzoną płytę główną. Najlepiej rozłącz wszystko i poskładaj zgodnie z instrukcją obsługi płyty (chodzi mi tu przede wszystkim o przyciski i diody z przodu obudowy). Zakładając procesor pamiętaj o paście.
    Czy podczas "uruchamiania się" słychać jakieś dźwięki z głośnicka systemowego? Jeśli tak, to informacja o nich jest bardzo ważna, bo to kod błędu. Spróbuj też podłączyć inny zasilacz, bo to też moży być przyczyna Twoich problemów.
  • #25 1898161
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Mam całe pudło kart S3 Trio na PCI i są trefne - czasem komp na nich startuje, czasem nie, czasem na jednym slocie działa (!) na drugim nie... To nie jest najlepsza karta do testów.
  • Pomocny post
    #26 1898198
    Krzysiekmad15
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Radzę podpiąć kartę graficzną pod inny slot, a jeśli to nie pomoże to sprawdź zasilacz. Trafiłem jeden taki który napięcia podawał prawidłowo tylko coś miał nie tak z napięciem PG (Power Good) i watraczki ruszały ale obrazu na monitorze nie było.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • Pomocny post
    #27 1898391
    Xmaster
    Poziom 1  
    Witam.
    1. Płyta główna nie może odstawać po włożeniu zaślepki - jeśli jest inaczej zła zaślepka lub zły montaż.
    2. W tych płytach głównych dla nowych procesorów potrzebny jest najnowszy bios (www.asus.com.tw)
    3.Jeśli jest taka możliwość sprawdź płytę na innym procesorze (starsze Athlony lub Durony)

Dodano po 4 [minuty]:

Jeszcze jedno.
    Dobrze jest podpiąć speaker do płyty głównej.
    Na podstawie dźwięków przy starcie można się wiele dowiedzieć o usterce.
  • #28 1900074
    Goliat81
    Poziom 11  
    dziekuje wszystkim za pomoc
    bylem w serwisie i wszystko dziala oprocz plyty glownej. jest martwa

pozdrawiam

Goliat

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Komputer złożony na płycie głównej ASUS K8N4-E z procesorem Sempron 2600+ nie uruchamia się poprawnie. Po podłączeniu zasilania wentylatory i dysk startują na chwilę, po czym system się wyłącza i nie reaguje na przycisk POWER. Problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia przewodów przycisków i diod panelu przedniego, uszkodzonego zasilacza (Tracer 360W, niskiej jakości), braku podłączenia dodatkowego zasilania CPU (CPU VCore power connector), lub zwarcia spowodowanego niewłaściwym montażem płyty głównej w obudowie. Próby uruchomienia bez przykręcenia płyty do obudowy wskazują na zwarcie przy montażu. Brak obrazu na monitorze występuje mimo działania dysku i wentylatorów, a wymiana karty graficznej (Sapphire Radeon X300 na S3 Trio PCI) nie rozwiązała problemu. Zalecane jest sprawdzenie poprawności podłączeń według instrukcji, testowanie zasilacza miernikiem, aktualizacja BIOS-u do najnowszej wersji ze strony ASUS, podłączenie głośniczka systemowego do odczytu kodów błędów oraz testowanie płyty z innym procesorem. Ostatecznie płyta główna okazała się uszkodzona i wymagała serwisu lub wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA