logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się - świecą się dwie diody.

punol 23 Mar 2008 13:03 3033 11
REKLAMA
  • #1 4944261
    punol
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    Witam!
    Mam następujący problem:
    siedzę sobie na kompie po chwili się zawiesił, głos zniknął, po tym dałem uruchom ponownie, i już sie nie uruchomił. Naciskam przycisk załącz nic, po chwili sam się załączył, ale świecą tylko obie diody czerwona i zielona, nic nie piszczy. Wiatraczki się kręcą. Po jakimś czasie już się wogóle nie włącza, zmieniłem zasilacz, komp. startuje bez problemu witraczki się kręca ale obie diody świecą, cisza w głośniczku.
    Odłączyłem wszystkie elementy i to samo, co może być przyczyną???
    Po wyjęciu proca to samo rusza, nic nie piszczy obie diody się świecą, monitor ciemny.
    Wina płyty czy proca?
  • REKLAMA
  • #3 4944291
    punol
    Poziom 15  
    tak clear zrobiony
  • REKLAMA
  • #5 4944303
    punol
    Poziom 15  
    jedno pewne na starym zasilaczy wogóle nie stratuje, na innym startuje ale nic pozatym. Więc może tamten zasilacz uszkodził płyte?

Dodano po 4 [minuty]:

Płyta Asus K8V-X
    Proc Athlon 64 ADA 2800AEP4AR podaje oznaczenie z proca bo to nie moj komp i nie wiem dokładnie jaki to proc
    512ram\
    grafa
    Galaxy GF6200A 128MB ddr 64bit
    Zasilacz był Colorsit 480W
    Teraz Codegen 350W zeby to sprawdzic
  • #6 4944330
    author0928
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    A jak sprawa z kondensatorami na płycie ? Podejrzewam, że padł zasilacz i przy okazji płyta... Procek raczej wykluczam ponieważ rzadko siadają,

Dodano po 53 [sekundy]:

A ten procek to AMD Athlon 64 2800 na socket 754 :)
  • #7 4944360
    punol
    Poziom 15  
    kondonki spox, żaden nie jest wybrzuszony.
  • REKLAMA
  • #9 4944712
    sebas8503
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Pod zasilaczem zostaw tylko płytę i procka. Odłącz grafe i ram - jeżeli będzie coś "pikać" to płyta z prockiem dobra, jeżeli nie to tutaj szukaj przyczyny.
  • #10 4946645
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Tylko testuj płytę na zasilaczu, a nie na Colorsicie/Codegenie ;) Bo narobisz się i naszukasz a okaże się że to zasilacz jest do /wiadomo czego/.
  • REKLAMA
  • #11 4947750
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    punol napisał:
    kondonki spox, żaden nie jest wybrzuszony.

Proszę sobie darować tego typu zwroty. Czym są kondonki wszyscy wiemy ale jesteśmy na forum technicznym i wymagana jest pewna fachowość w stosowanej terminologii. Dlatego zalecam stosowanie formy kondensator jak inni koledzy zamiast własnych neologizmów czy form skrótowo slangowych.
    regulamin forum pkt.10.9.
  • #12 4949050
    punol
    Poziom 15  
    Ok poprawię się. :)

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną Asus K8V-X i procesorem AMD Athlon 64 2800AEP4AR nie uruchamia się poprawnie – po zawieszeniu i próbie restartu świecą się dwie diody (czerwona i zielona), wiatraki działają, ale brak sygnału dźwiękowego i obrazu. Po wymianie zasilacza z Colorsit 480W na Codegen 350W problem nadal występuje. Po odłączeniu wszystkich podzespołów i nawet po wyjęciu procesora sytuacja się nie zmienia. Kondensatory na płycie są w dobrym stanie, bez wybrzuszeń. Sugeruje się, że uszkodzony zasilacz mógł uszkodzić płytę główną, natomiast procesor jest mało prawdopodobnym źródłem problemu. Zalecane jest testowanie płyty z procesorem na innym zasilaczu i ewentualnie na innej płycie z socket 754, aby wykluczyć uszkodzenie procesora lub płyty. Wskazano również na konieczność testów bez pamięci RAM i karty graficznej, aby sprawdzić, czy płyta i procesor generują sygnały dźwiękowe POST. Podkreślono, że używanie zasilaczy niskiej jakości może wprowadzać błędne diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA