logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usunięcie Kubuntu 20.04 i reinstalacja Windowsa z bootowalnego pendrive

Kinsdd 25 Paź 2020 18:13 1413 5
REKLAMA
  • #1 18999544
    Kinsdd
    Poziom 2  
    Cześć mam problem ponieważ zainstalowałem kubuntu 20.04 i mam tylko go na dysku chciałabym go teraz usunąć i wrócić do Windowsa którego chce zbootowac z pendrive. Próbowałem już ale za każdym razem po próbie Bootwania jest chwila czarny ekran a potem znów włącza się kubuntu. Dodam jeszcze że nie mogę jakoś usunąć partycji bo jest napisane "umount v/ cel jest zajęty" Jakby ktoś może mi pomóc to proszę bardzo.
    windows linux instalacja

Potem zrobiłem to
    Najpierw zrób wolne miejsce dla Windowsa zmniejszając jakąś partycję . Zakładam, że bootowalny pendrive już masz więc tak - wyłącz komputer, wsadź pendrive'a i włącz komputer ponownie i jednocześnie zacznij spamić klawisz który przeniesie Cię do Boot Menu (zazwyczaj jest to F9 albo F12); wybierasz opcję z pendrive i normalnie bootujesz, dalej podczas instalacji wybierasz partycję którą wcześniej zmniejszyłeś i gotowe. Teraz powinieneś mieć 2 systemy i jak chcesz to możesz usunąć Linuxa.

No i teraz mam to

Mam teraz

Loading operating system...

Error: unknown filesystem

Entering rescue mode..

Grub rescue>

Sprawdzam partycje ls ale zadna nie ma plików

teraz za każdym razem wyskakuje ten grub nawet jak próbuje odpalić Ubuntu w livecd

Dodam ze wcześniej na livecd zrobiłem wolną partycje i nie wiem teraz co zrobić bo w żaden sposób nie chce się włączyć nawet z płyty linux mint
  • REKLAMA
  • #2 18999573
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18999760
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 19001201
    Kinsdd
    Poziom 2  
    Awyrdonyt napisał:
    A komputer wie że ma się uruchomić z pendrive?
    ustawione jest w biosie że z pena ma bootowac
  • REKLAMA
  • #5 19001246
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2050
    Witam,
    twoj opis jest "silnie niejasny" to w koncu co zrobiles?
    1) miales linuxa
    2) zainstalowales okna ( tak wnioskuje z drugiej czesci twojego opisu)
    3) grub nie bootuje sie - i wszystko jest w porzadku bo nadpisales boot sektor.
    - reinstaluj gruba i gotowe:
    -- boot z usb z linuxem:
    grub-install /dev/sdxxxx
    update-grub
    i gotowe, podczas tej procedury powinien ci pokazac jakie sysetmy zostaly wykryte.
    Pozdrawiam
  • #6 19003197
    Łukasz7689
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    W jaki sposób zainstalowałeś Windowsa, skoro został poprzedni system? Na pewno stworzyłeś na nowo wszystkie partycje? Poza tym w BIOS usuń z listy bootowania wszystko poza pendrive, z którego chcesz ruszyć. Przez jaki program tworzysz instalatory? Najlepiej byłoby, jak byś jeszcze raz dokładnie opisał swój problem.
REKLAMA