logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motocykl Yamaha tzr 50 pali bezpiecznik przy akumulatorze.

Maciej204 30 Paź 2020 17:23 2034 13
REKLAMA
  • #1 19009711
    Maciej204
    Poziom 4  
    Mam problem z motocyklem Yamaha tzr 50. Ostatnio spaliło mi wszystkie żarówki myślałem że to wina regulatora. Więc zakupiłem nowy. Po założeniu tego nowego pali bezpiecznik przy akumulatorze po naciśnięci klaksonu, po włączeniu kierunkowskazu, itp. Podłączyłem tam gdzie bezpiecznik żarówkę i gdy nacisnę klakson to żarówka się zaświeca.od stacyjki idzie brązowy kabel i on powinien chyba mieć plusa po załączeniu stacyjki i tak ma ale gdy nacisnę klakson z plusa robi się minus. Dzieje się tak przy wszystkim co próbuje zrobić odpalić nacisnąć stop itp. Ktoś potrafi pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 19009884
    amator2000
    Poziom 25  
    Ocena: 153
    To załóż z powrotem stary regulator, weź jakiś woltomierz i sprawdź napięcie w instalacji - przed odpaleniem silnika - oraz po odpaleniu, przy dodawaniu gazu.
    :D
  • REKLAMA
  • #3 19009909
    Maciej204
    Poziom 4  
    amator2000 napisał:
    To załóż z powrotem stary regulator, weź jakiś woltomierz i sprawdź napięcie w instalacji - przed odpaleniem silnika - oraz po odpaleniu, przy dodawaniu gazu.

No właśnie na starym też się tak dzieje.
  • #4 19009948
    amator2000
    Poziom 25  
    To podmień aku - być może twój ma przerwę. Wszystko sprawdzisz woltomierzem za 10 pln z allegro.
  • #5 19009996
    Maciej204
    Poziom 4  
    amator2000 napisał:
    To podmień aku - być może twój ma przerwę. Wszystko sprawdzisz woltomierzem za 10 pln z allegro.

Próbowałem na innym aku i to samo. Woltomierz mam ale co z tego🤣🤣.
    Dodam że po np. przyciśnięciu klaksonu na regulatorze są 4 minusy. Szybciej moto chodziło bez zarzutów.
  • #6 19010011
    amator2000
    Poziom 25  
    Przeczytaj jeszcze raz post nr 2 - i postaraj się zrozumieć, co tam jest napisane ...
  • #7 19010032
    Maciej204
    Poziom 4  
    amator2000 napisał:
    Przeczytaj jeszcze raz post nr 2 - i postaraj się zrozumieć, co tam jest napisane ...

Przecież pisze ci kolego że pali mi bezpieczniki jak mam go odpalić, skoro po przekręcęniu stacyjki pali bezpiecznik?
  • REKLAMA
  • #8 19010071
    amator2000
    Poziom 25  
    Pisałeś, że bezpiecznik pali ci na nowy regulatorze - na starym paliło tylko żarówki.

Teraz rozumiesz, czemu cię odsyłam do postu nr 2 :?:
  • #9 19010092
    Maciej204
    Poziom 4  
    amator2000 napisał:
    Pisałeś, że bezpiecznik pali ci na nowy regulatorze - na starym paliło tylko żarówki.

Teraz rozumiesz, czemu cię odsyłam do postu nr 2 :?:

No wcześniej tak ale teraz już na starym też pali bezpiecznik.
  • REKLAMA
  • #10 19010107
    amator2000
    Poziom 25  
    1 - to pewno nie wykręciłeś wszystkich spalonych żarówek, i któraś z tych "spalonych" robi zwarcie.

2 - coś sknociłeś w instalacji podczas wymiany regulatora.

Innych pomysłów nie mam.
  • #11 19010299
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1433
    Ze stojana pradnicy wychodzą trzy przewody do regulatora napięcia, sprawdź jaki jest opór pomiędzy tymi przewodami a masą .
  • #13 19010701
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1433
    Potrzebny schemat i wg niego należy odłączyć wszystkie elementy które są zasilane z tego bezpiecznika i sprawdzać, który zrobi zwarcie.
  • #14 19010793
    Maciej204
    Poziom 4  
    No właśnie w tym problem ze odłączałem już wszystko po kolei i zostawiałem tylko na przykład przycisk od klaksonu i klakson i było to samo. Innym sposobem też próbowałem zostawiałem tylko kierunkowskazy a klakson też odpiąłem i nadal było to samo. Najdziwniejsze w tym jest to że przed tym nie miałem problemów z tą instalacją. Kable też nie są nigdzie poprzecierane czy coś bo już ją rozbebeszyłem z tych owijek.

Dodano po 5 [minuty]:

Dodam jeszcze, że bezpiecznik jest tylko jeden.

Dodano po 33 [minuty]:

Wszystkie kostki poodlaczane zostawiłem tylko przerywacz, stacyjke, klakson i przełącznik od klaksonu i od kierunków. W miejsce bezpiecznika dałem żarówkę i taki o to efekt jak na załączonym pliku.
    Załączniki:
    • VID_20201031_100955.mp4 (19.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z motocyklem Yamaha TZR 50, który pali bezpiecznik przy akumulatorze po naciśnięciu klaksonu lub włączeniu kierunkowskazów. Po wymianie regulatora napięcia na nowy, problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził różne elementy instalacji, w tym akumulator i żarówki, ale nie znalazł przyczyny zwarcia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie oporu przewodów, poszukiwanie zwarcia w instalacji oraz odłączenie wszystkich elementów zasilanych z bezpiecznika, aby zidentyfikować źródło problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA