Witam wszystkich. Mam poważny problem - dotyczy telewizora Recor model RC-4421PS chassis RC4121A. Telewizor normalnie działał aż tu nagle po włączeniu zamilkł - nie wyświetla obrazu ale jakby lekko "świergoli".
Po rozebraniu telewizora zauważyłem upalony rezystor R411 0,5W - niestety nie znam jego wartości gdyż jest zwęglony. Po dokładniejszych pomiarach znalazłem także przebity tranzystor D2499(2SD2499) oraz diodę D504.
W związku z tym moje pytanie: czy po wymianie tranzystora, diody oraz rezystora wszystko będzie ok?
O ile pamiętam telewizor przed usterką miał pewną bolączkę:
czasami po wyłączeniu po chwili z głośników wydobywały się dziwne dźwięki tzn. charczenie, które po chwili ustępowało.
Proszę również o podanie wartości tych elementów i schemat.
Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję.
Po rozebraniu telewizora zauważyłem upalony rezystor R411 0,5W - niestety nie znam jego wartości gdyż jest zwęglony. Po dokładniejszych pomiarach znalazłem także przebity tranzystor D2499(2SD2499) oraz diodę D504.
W związku z tym moje pytanie: czy po wymianie tranzystora, diody oraz rezystora wszystko będzie ok?
O ile pamiętam telewizor przed usterką miał pewną bolączkę:
czasami po wyłączeniu po chwili z głośników wydobywały się dziwne dźwięki tzn. charczenie, które po chwili ustępowało.
Proszę również o podanie wartości tych elementów i schemat.
Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję.