logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid LG 2778 - drżący obraz i zakłócenia podczas odtwarzania kaset

DarekRz4 13 Paź 2005 12:25 1977 6
REKLAMA
  • #1 1894989
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Witam !!
    mam w naprawie taki magnetowid (ma kilka lat) . W trakcie odtwarzania z kasety obraz jest beznadziejnej jakości .Drży i skacze a dodatkowo cały czas z mniejszą lub większą intensywnością pojawiają się zakłócenia widoczne na fotkach . Czysciłem głowice ,sprawdzałem tor przesuwu tasmy-wszystko wydaje się być w porządku . Obraz z tunera wewn. jest bardzo dobry .Czy ktoś z kolegów ma jakieś sugestie co to może byc . Mi nasuwa się tylko taka sugestia ze padła głowica .

pozdro D.RZ
  • REKLAMA
  • #2 1895389
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 771
    Mnie to wygląda na złą filtrację napięć w torze video, jak z fonią?.
  • REKLAMA
  • #3 1895682
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam !!!

Fonia jak najbardziej prawidłowa .

pozdrawiam D.RZ
  • REKLAMA
  • #4 1897281
    marioer
    Poziom 26  
    Ocena: 61
    Pytanie: Czy pogorszenie jakości odtwarzania nastapiło nagle czy też stopniowo pogarszał się obraz?
  • #5 1897568
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam !!!

Z tego co mówi właściciel to obraz pogorszył się raczej nagle i nie był to długotrwały proces .

pozdrawiam D.RZ
  • REKLAMA
  • #6 1899954
    Andy_M
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam !
    Po mojemu wygląda to na brudny lub uszkodzony tips (głowica ) w bębnie wizyjnym. Kiepskie synchro przy przejsciu na nieczytającą głowicę i charakterystyczne drop-outy na ostrych krawędziach w obrazie ( krawędzie nart ).
    Pozdrawiam A M

PS. Głowica może stracić chęci do życia nawet w ciągu kilkunasty sekund, osiągnie granicę i koniec :( .
  • #7 1899957
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam !!!

Dzięki za sugestie . W poniedziałek rozbiorę bęben i zobaczymy co tam "znajdę" .

pozdrawiam D.RZ

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid LG 2778 wykazuje problemy z jakością obrazu podczas odtwarzania kaset – obraz drży, skacze i pojawiają się zakłócenia o zmiennej intensywności. Czyszczenie głowic oraz kontrola mechanizmu przesuwu taśmy nie przyniosły poprawy, a sygnał z tunera wewnętrznego jest prawidłowy. Pogorszenie jakości obrazu nastąpiło nagle. Sugerowane przyczyny to uszkodzony lub zabrudzony tips głowicy w bębnie wizyjnym, co powoduje słabe synchronizacje i charakterystyczne drop-outy na krawędziach obrazu. Możliwe jest szybkie uszkodzenie głowicy, które skutkuje natychmiastowym pogorszeniem jakości sygnału wideo. Wskazane jest rozebranie bębna i dokładna inspekcja głowicy wizyjnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA