logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozłączanie internetu INEA 250 mb/s na laptopie - kabel Ethernet Vivanco FUTP 5e

drabek9 06 Lis 2020 11:38 1143 9
REKLAMA
  • #1 19024764
    drabek9
    Poziom 8  
    Witam, chciałem się zapytać odnośnie tego dlaczego rozłącza mi się internet (INEA 250 mb/s). Pobieranie oraz upload prawidłowy. Sytuacja wygląda tak, że do modemu Technicolor CGA2121 podłączone są dwa urządzenia kablem Ethernet: jest to mój laptop oraz PS4. Od czasu do czasu (czasem w ogóle przez 1 dzień) tylko ja na laptopie tracę internet na 1-2 sekundy, gdzie po tych 1-2 sekundach wszystko wraca do normalnego działania (w tym czasie na PS4 internet normalnie funkcjonuje). Najbardziej irytujące jest to podczas grania, kiedy razem gram z bratem i tylko mi wywali internet, gdzie na PS4 wszystko w porządku. W czym może tkwić problem? Może kabel? Testowałem go poprzez cmd ping i raz wywaliło poprzez dotykanie kabla w pewnych miejscach, innym razem działał bez zarzutu... zgłupiałem totalnie... Jest to kabel Vivanco FUTP 5e. Nigdy nie wiadomo kiedy rozłączy na te ważne 1-2 sekundy. Teraz od godziny jest spokój.
    Czy może jakieś ustawienia?

U operatora twierdzą, że wszystko jest "perfekcyjnie" u nich w ustawieniach, bo kontaktowałem się z nimi.
    Dodatkowo, gdy włączę wykrywanie problemów poprzez Windows wyskakuje komunikat: " Ten komputer jest prawdopodobnie skonfigurowany poprawnie, ale urządzenie lub zasób (Serwer DNS) nie odpowiada. "
    Tylko, że taki komunikat wyskakuje również na Wi-Fi gdzie działa wszystko świetnie. To normalne?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19025726
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5427
    drabek9 napisał:
    Może kabel? Testowałem go poprzez cmd ping i raz wywaliło poprzez dotykanie kabla w pewnych miejscach, innym razem działał bez zarzutu... zgłupiałem totalnie...

No to podmień kabel sieciowy na inny.
    drabek9 napisał:
    Jest to kabel Vivanco FUTP 5e

Zrobiony pewnie z pajęczyny.
    Bitner pełna miedz, Madex pełna miedz - takich kabli szukaj.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19026015
    KOCUREK1970
    @drabek9
    Allegro Numer oferty: 7828516851 - to wystarczy aż nadto.
  • #5 19026059
    drabek9
    Poziom 8  
    Dziękuję za odpowiedź i pomoc.
    Tak zapytam z ciekawości, bo po prostu nie znam się na elektronice rozumiem, że nie warto dopłacać do tego droższego?
    Bo jeśli trzeba, to mogę oczywiście dorzucić parę złotych do tego droższego. Nie ukrywam, że mimo że to kabel to podoba mi się ten droższy. :D ;)
    Tylko czy jest między nimi jakaś kolosalna różnica w wykonaniu? cokolwiek? ;)
    Będę wdzięczny za pomoc i naukę. :D
  • #6 19026139
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19026268
    KOCUREK1970
    drabek9 napisał:
    Najbardziej irytujące jest to podczas grania, kiedy razem gram z bratem i tylko mi wywali internet, gdzie na PS4 wszystko w porządku.

Możesz jeszcze zamienić przewody/przepiać sprzęty na tych przewodach co masz.
  • REKLAMA
  • #8 19026277
    drabek9
    Poziom 8  
    KOCUREK1970 napisał:
    drabek9 napisał:
    Najbardziej irytujące jest to podczas grania, kiedy razem gram z bratem i tylko mi wywali internet, gdzie na PS4 wszystko w porządku.

Możesz jeszcze zamienić przewody/przepiać sprzęty na tych przewodach co masz.

Właśnie tak zrobiłem! Co najlepsze, dzisiaj był totalny spokój z rozłączeniem internetu. Używam teraz tego Ethernetu co był w PS4, a tamten przełożyłem do konsoli. Spróbowaliśmy grać i niby wszystko działa dobrze. Dodatkowo przetestowałem na tamtym kablu drugi laptop i dwa razy rozłączyło i znowu spokój, mimo ruszania i dotykania kabla w każdym miejscu... Mimo wszystko chyba kupię ten nowy kabel dla świętego spokoju. :D Tylko właśnie nie wiem, który wybrać... czy wziąć po prostu ten droższy, "lepszy" i dopłacić te kilka złotych czy ten tańszy.
    A coś takiego? Czy zostać już przy tamtych dwóch z wcześniejszych?
    https://allegro.pl/oferta/kabel-sieciowy-lan-...tp-cat6a-3m-9892439924?fromVariant=9891689794
  • #9 19027524
    KOCUREK1970
    drabek9 napisał:
    A coś takiego?

Ale ciśniesz :wink: , jeśli się już tak uparłeś, to ten Allegro Numer oferty: 6855541384
    To co Ty proponujesz to przewód FTP, możesz mieć problem z ekranowaniem, w skrócie dalsze problemy. To co ja proponuje to UTP, tu ekranowanie nie jest potrzebne (no i kilka złociszy tańszy, a efekt wizualny ten sam).
  • #10 19027554
    drabek9
    Poziom 8  
    Ok, w takim razie zamawiam ten: 6855541384 :) . Rozumiem i bardzo dziękuję za pomoc. :) Mam nadzieję, że problem zostanie rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rozłączaniem internetu przy prędkości 250 mb/s od dostawcy INEA na laptopie, podczas gdy inne urządzenia, takie jak PS4, działają bez zakłóceń. Problem występuje sporadycznie, trwając 1-2 sekundy. Użytkownik podejrzewa kabel Ethernet Vivanco FUTP 5e, który testował, a także rozważa wymianę kabla. W odpowiedziach sugerowane są różne modele kabli Ethernet, w tym kable kategorii 6 i 7, z uwagą na ich ekranowanie i zastosowanie. Ostatecznie użytkownik decyduje się na zakup kabla UTP, co powinno rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA