logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proste sterowanie przekaźnikiem 12V poprzez tranzystor

ktomek71 07 Lis 2020 11:55 2523 23
  • #1 19026887
    ktomek71
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Potrzebuję zasterować typowym samochodowym przekaźnikiem poprzez odczytanie zwarcie czujnika do masy.
    Teoretycznie proste, bo zasilam jeden biegun cewki +12V i drugi podłączam do czujnika który w pewnym momencie po zwarciu do masy załącza przekaźnik.

Niestety nie działa to tak prosto ponieważ jest to czujnik używany przez sterownik pojazdu i podłączenie pod niego cewki powoduje że odczytuje on to jako stałe zadziałanie czujnika i wywołuje błędną jego reakcję.

Czujnik jest w pełni mechaniczny, na styku jest cały czas dodatni potencjał w spoczynku (ze sterownika) a po zadziałaniu jest masa.
    Powinienem więc to sterowanie zrobić na bazie tranzystora.
    Czy taki schemat będzie działał?
    Da się wykorzystać tranzystor BD135 bo takie akurat mam u siebie?
    Zależy mi na jak najprostszym układzie bo będzie w formie pajęczyny w trudnych warunkach, może zalany silikonem czy klejem termokurczliwym w małej obudowie.
  • #2 19026894
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    Nie. Problem polega na tym że nie możesz zmienić parametrów obwodu czujnika widzianych od strony sterownika.
    Proponowałbym użycie wzmacniacza operacyjnego i przy jego użyciu odczytywanie napięcia na czujniku. Wtedy ze wzmacniacza sterować tranzystorem który załącza przekaźnik.
  • Pomocny post
    #3 19027160
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Może użyj po prostu przekaźnika z dodatkowymi stykami, które podłączysz zamiast obecnego czujnika.
    Tak czy siak powinieneś zabezpieczyć cewkę przekaźnika za pomocą diody, podłączając tę cewkę bezpośrednio do wejścia sterownika możesz to wejście uszkodzić z powodu przepięcia.
  • #4 19027185
    moze-byc
    Poziom 29  
    krzysiek_krm napisał:
    Może użyj po prostu przekaźnika z dodatkowymi stykami, które podłączysz zamiast obecnego czujnika.

Ale to czujnik ma włączać przekaźnik. Jest potrzebny :)
  • #5 19027198
    dufek
    Poziom 32  
    Ocena: 406
    moze-byc napisał:
    Niestety nie działa to tak prosto ponieważ jest to czujnik używany przez sterownik pojazdu i podłączenie pod niego cewki powoduje że odczytuje on to jako stałe zadziałanie czujnika i wywołuje błędną jego reakcję.

Najprostsze rozwiązania są najlepsze;
  • #6 19027211
    moze-byc
    Poziom 29  
    A co jeżeli sterownikowi nie spodoba się napięcie podane od tyłu? Szeregowo z nim trzeba dać jeszcze diodę plus rezystor do jej polaryzacji.
  • #7 19027217
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3463
    ktomek71 napisał:
    Potrzebuję zasterować typowym samochodowym przekaźnikiem poprzez odczytanie zwarcie czujnika do masy.
    moze-byc napisał:
    Nie. Problem polega na tym że nie możesz zmienić parametrów obwodu czujnika widzianych od strony sterownika.
    Proponowałbym użycie wzmacniacza operacyjnego
    Nie żaden wzmacniacz opreracyjny.
    Trzeba dołożyć jeszcze jeden tranzystor w celu odwrócenia "fazy".
    Wtedy zwarcie czujnika zrobi zwarcie do sterowania przekaźnika.
  • Pomocny post
    #9 19027238
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    moze-byc napisał:
    Ale to czujnik ma włączać przekaźnik. Jest potrzebny

Nie przyszło mi do głowy, że ten skrót myślowy ktoś potraktuje dosłownie.
    Czujnik załącza cewkę, dodatkowe styki przekaźnika podłączamy zamiast czujnika do sterownika tam, gdzie teraz jest czujnik.
    Dioda jest potrzebna, przepięcia na cewce mogą powodować iskrzenie styków czujnika i obniżą jego trwałość.
  • #10 19028305
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Post #1.
    Autor zamieścił schemat czego potrzebuje i nie potrafi zrobić.
  • #11 19029122
    ktomek71
    Poziom 11  
    krzysiek_krm napisał:
    dodatkowe styki przekaźnika podłączamy zamiast czujnika do sterownika tam, gdzie teraz jest czujnik

W sumie racja, można zamiast wpinać się obwód sterownika rozłączyć go, a sygnał podawać przekaźnikiem.
    Wymagałoby to użycia dwóch przekaźników 541 bo przez wibracje (montaż w pojeździe) zwykły mały przekaźnik wielostykowy mógłby nie utrzymać styku w pozycji wyłączonej ze względu na słabą sprężynkę.

Zrobiłem jeszcze wieczorem coś takiego i zadziałało.
    Może pozostać, czy może dobrze byłoby usprawnić dla bezpieczeństwa?

• #13 19029374
    moze-byc
    Poziom 29  
    I dolny rezystor 2.2k jest zbędny.

Moderowany przez Marek_Skalski:

To jest szkodliwa porada. Tranzystor bipolarny wymaga prawidłowej polaryzacji. Jeżeli baza pozostanie niepodłączona, to tranzystor ulegnie uszkodzeniu.
    Ten dolny rezystor zapewnia prawidłowy potencjał bazy i jest konieczny. To jest minimum tego co należy zapewnić z takim układzie.

Kolejna porada w takim stylu może skutkować ostrzeżeniem.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #15 19029386
    moze-byc
    Poziom 29  
    Niby czemu?
  • #17 19029692
    ktomek71
    Poziom 11  
    Ok, to już chyba układ gotowy, dzięki wszystkim za pomoc.
    Ostatecznie wygląda to w ten sposób:

Dioda może trochę zbyt duża ale takie akurat mam więc taką dałem.
  • #18 19029723
    CYRUS2
    Poziom 43  
    moze-byc napisał:
    I dolny rezystor 2.2k jest zbędny.

dufek napisał:
    I złącze PN po jakimś czasie powie pa, pa.
    Nie powie.
    Dolny jest zbędny.
    ktomek71 napisał:
    Zrobiłem jeszcze wieczorem coś takiego i zadziałało.

Pod kątem logiki działania to to samo co w poście #1.
  • #19 19029774
    moze-byc
    Poziom 29  
    CYRUS2 napisał:
    Pod kątem logiki działania to to samo co w poście #1.

Nie do końca. Układ z postu pierwszego najprawdopodobniej włączyłby się na stałe a po chwili tranzystor stanąłby w ogniu :)
  • #20 19030002
    alexander3311
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    [Provereno-rabotayet...]
    Załączniki:
    • Proste sterowanie przekaźnikiem 12V poprzez tranzystor ???? ?? ????????.jpg (12.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 19030205
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ktomek71 napisał:
    Teoretycznie proste, bo zasilam jeden biegun cewki +12V i drugi podłączam do czujnika który w pewnym momencie po zwarciu do masy załącza przekaźnik.
    Jeżeli tak, to schemat autora nie zadziała.
    Dlatego zamieściłem schemat w poście #7.
    Ten schemat zrealizuje oczekiwania autora.
  • #22 19030858
    ktomek71
    Poziom 11  
    CYRUS2 napisał:
    Jeżeli tak, to schemat autora nie zadziała.
    Jeżeli masz na myśli ostatni schemat który wrzuciłem - to zadziała, bo sprawdzone ze działa.
    CYRUS2 napisał:
    Pod kątem logiki działania to to samo co w poście #1
    po kątem logiki może i tak, ale układ jako taki nie działa w wersji "gołej" w realnym zastosowaniu
  • Pomocny post
    #23 19031144
    CYRUS2
    Poziom 43  
    ktomek71 napisał:
    Jeżeli masz na myśli ostatni schemat który wrzuciłem - to zadziała, bo sprawdzone ze działa.
    ktomek71 napisał:
    podłączam do czujnika który w pewnym momencie po zwarciu do masy załącza przekaźnik.
    Po zwarciu do masy tranzystor przerywa prąd cewki przekaźnika - to oznaczą, że wyłącza przekaźnik.
  • #24 19031224
    ktomek71
    Poziom 11  
    CYRUS2 napisał:
    Po zwarciu do masy tranzystor przerywa prąd cewki przekaźnika - to oznaczą, że wyłącza przekaźnik.
    No tak, błąd w opisie w moim pierwszym poście, układ w momencie zadziałania przekaźnika jest odłączany od masy a zwarty jest w pozostałych przypadkach.
    Mea Culpa, mam dwa praktycznie identyczne pojazdy w różnych roczników i jeden bez komputera ma styk w skrzyni zwierany poprostu do masy a ten nowszy już ze sterownikiem okazało się że sam czujnik pomimo identycznego wyglądu ma inaczej przełączane styki i tego nie sprawdziłem.
    Okazałeś się najbardziej czujny z nas wszystkich (y)
    Twój schemat przyda się do układów z "masowanym" czujnikem bo też takie trafiają do mnie. Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na sterowanie przekaźnikiem 12V za pomocą czujnika, który w momencie zwarcia do masy miał załączać przekaźnik. Problemem okazało się, że podłączenie cewki przekaźnika bezpośrednio do czujnika powodowało błędne odczyty przez sterownik pojazdu. Proponowano różne rozwiązania, w tym użycie wzmacniacza operacyjnego oraz dodatkowego tranzystora do odwrócenia sygnału. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na układ z dwoma przekaźnikami, co zapewniło stabilność w trudnych warunkach montażu. Wskazano również na konieczność zabezpieczenia cewki diodą, aby uniknąć uszkodzeń spowodowanych przepięciami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA