logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam TV 55' do salonu, odległość 3-3,5m, głównie filmy, seriale, sport

BaconDaddy 07 Lis 2020 13:14 630 8
REKLAMA
  • #1 19027053
    BaconDaddy
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 3-3,5 m, dzieciaki bliżej
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? na wprost, czasami z boku przy posiłku, gotując w kuchni
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? Samsung UE48H6400AW
    4. Jaką markę preferujesz? raczej Samsung, ale jestem otwarty na inne
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? 55 cali
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? sygnał naziemny, laptop (stream z przeglądarki), router, może klawiatura i myszka
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy i seriale, mecze piłkarskie, bajki dla dzieci, youtube, streamy z przeglądarki
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? nie
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? tak, mam zamiar korzystać z netflixa, youtube, hbogo, prime i inne tego typu, a także polskie np. Canal Plus, Ipla itd.- do tego głównie wykorzystujemy TV
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? tak i tak, ale wieczorami oglądamy najważniejszy dla nas kontent
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? 3-5k

Pokrótce chciałbym dodać, że jesteśmy zadowoleni z Samsunga, chociaż niepotrzebnie kupiliśmy z 3D- zakup był nieprzemyślany. Piloty przetrwały wiele upadków i jest to dla nas ważne ze względu na dwójkę rozrabiaków w domu. Najważniejsze dla mnie jest to, aby kupić "Best value for money", nie przepłacać za niepotrzebne dodatki, ale też nie dziadować i potem nie narzekać.

Chcemy zawiesić TV nad regałem, aby dzieci miały utrudniony dostęp. Czy trzeba dokupić oddzielny zestaw do zawieszenia? Czy sklepy oferują montaż i czy opłaca się korzystanie z tej opcji, czy może lepiej zrobić to samemu?

Czy są obecnie dobre promocje? Stary TV jeszcze w miarę działa, więc moglibyśmy zaczekać miesiąc do Black Friday. Chyba, że podczas tego "święta" wcale nie ma takich rabatów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19027286
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Best value na ten tydzień to Samsung 55Q77T za ok 2,7k pln lub OLED od LG czyli 55BX3 za 4,7k pln
    Trzeba śledzić promocje ale łatwiej to robić jak się ma wytypowane 3-4 modele które chce się kupić...
  • REKLAMA
  • #3 19029061
    BaconDaddy
    Poziom 5  
    Na ten moment skłaniam się ku zakupowi 55BX3, choć nie ukrywam, że trochę boję się o te wypalanie. Bądź co bądź, jest to dość drogi zakup jak dla przeciętnego człowieka. Nigdzie nie mogłem znaleźć go za 4,7k pln. Natomiast w jednym ze sklepów jest dostępny za 4,9k i można w promocji dokupić soundbary LG SL6YF za 900 pln lub LG SN4R za 700 pln. Warto?

Czy zwykły uchwyt mocowania do ściany za 100 zł wystarczy?
  • Pomocny post
    #5 19029359
    diego240
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    BaconDaddy napisał:
    Na ten moment skłaniam się ku zakupowi 55BX3, choć nie ukrywam, że trochę boję się o te wypalanie. Bądź co bądź, jest to dość drogi zakup jak dla przeciętnego człowieka. Nigdzie nie mogłem znaleźć go za 4,7k pln. Natomiast w jednym ze sklepów jest dostępny za 4,9k i można w promocji dokupić soundbary LG SL6YF za 900 pln lub LG SN4R za 700 pln. Warto?

Czy zwykły uchwyt mocowania do ściany za 100 zł wystarczy?

W Oledach od LG od serii B8 w góre juz naprawde ciezko o wypalenie a wrecz trzeba by sie samemu o nie postarać.
    Generalnie wychodzac z takiego załozenia, wez pod uwage ze w matrycy LCD jest zdecydowanie wieksze prawdopodobieństwo spalenia diód ja podswietlajacych, niby da sie naprawić ale naprawa do tanich nie nalezy szczegolnie wtedy jezeli TV jest z wyzszej połki.
    Juz to kiedys przerabiałem, padła jedna dioda w LCD i problem pozniej byl aby dopasowac przez serwis zamienna o takich samych parametrach bo po 4 latach brakowało orginalnych czesci.
    Finalnie skonczylo sie na tym ze serwis wymienił jedna diode aby bylo taniej ale na ekranie widac bylo jasniejsza plame spowodowana tym ze dioda poprostu miala inna moc świetlna a naprawa kosztowala ok. 700zł.
  • REKLAMA
  • #6 19029406
    BaconDaddy
    Poziom 5  
    Rozumiem. Wyczytałem gdzieś, że przy montażu TV do ściany trzeba uważać na przestrzeń do podłączenia kabli, ewentualnie wstawić dystanse. Czy to rzeczywiście bywa problematyczne i lepiej zrobić research przed zakupem uchwytu?

Pozostaje kwestia dźwięku. Podobno w 55BX3 jest słaby. Nie jestem jakoś specjalnie wrażliwy na to. Po prostu chcę, aby przyjemnie się oglądało. Czy zatem soundbary albo jakiś inny sprzęt do 1k pln jest wart inwestycji? Więcej na to nie mogę przeznaczyć.
  • REKLAMA
  • #8 19034133
    BaconDaddy
    Poziom 5  
    OLED55BX3 został zamówiony i już w czwartek zawiśnie na mojej ścianie. Prawdę powiedziawszy, nie mogę się już doczekać. Pozostaje tylko kwestia kabli. Czy warto kupić HMDI 2.1 i tego typu wynalazki, czy wystarczy zwykłe hdmi? W ten sposób będzie podłączony soundbar oraz laptop, z którego będzie leciał streaming z meczami. Niestety w starym TV (model podany w pierwszym poście) zacinało tak, że nie dało się tego oglądać. Stream był przez przeglądarkę internetową (strona Canal+). Niestety Canal+ nie jest dostępny na webOS i według informacji od nich nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie, zatem zostaje mi przeglądarka i HDMI.
  • #9 19039881
    83piotrek
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Szukam pewnych info nt qe5574t. Mam go zamówionego z Neonet za 2600. Czy matrycę są nadal 100 Hz tego samego producenta co na początku czy znów obniżyli cenę i kombinują z jakością ?
    Jak ona się ma do. Sony xh90 ? Bo światło siłę matrycy mają chyba podobno ok 500nit

Ludwik XVI napisał:
    Best value na ten tydzień to Samsung 55Q77T za ok 2,7k pln lub OLED od LG czyli 55BX3 za 4,7k pln
    Trzeba śledzić promocje ale łatwiej to robić jak się ma wytypowane 3-4 modele które chce się kupić...

Dodano po 2 [minuty]:

Muszą dzis wybrać tv do ciemnej sypialni. Ogólnie Samsung jest bardziej estetyczny i tańszy, za to Sony 700 droższy ale ma fałd i androida- no i podobno choroby wieku dziecięcego czyli zawiechy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora 55 cali do salonu, z odległości 3-3,5 m, głównie do oglądania filmów, seriali i sportu. Preferuje markę Samsung, ale jest otwarty na inne opcje. W dyskusji polecane są modele Samsung 55Q77T oraz LG OLED 55BX3, z uwagą na potencjalne problemy z wypalaniem w OLEDach. Użytkownik zamówił model 55BX3, zastanawiając się nad jakością dźwięku i możliwością podłączenia soundbara. Wskazano, że soundbar z subwooferem jest najlepszym wyborem. Użytkownik pyta również o potrzebę zakupu kabli HDMI 2.1 w kontekście podłączenia laptopa i soundbara.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA