logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie portów w centrali KX-TD 816 Panasonic z bramkami Nokia 32

pioterko73 13 Paź 2005 15:01 1509 7
REKLAMA
  • #1 1895393
    pioterko73
    Poziom 2  
    Opiszę stan istniejący:
    centrala KX-TD 816 Panasonic
    2x bramka Nokia 32
    Konfigurację centrali dołączyłem w pliku.

Problem polega na zawieszaniu się portów do których podłączone są bramki.
    Próbowałem przepinać porty, podłączyłem uziemnienie do bramek, zmieniałam odległości. Jednym słowem nie mam pomysłu co zrobić. Po zawieszeniu się na bramki nie można się dodzwonić lecz można generować ruch na telefonach stacjonarnych (2x ISDN 2B+D). Zawiesza się dwa, trzy razy dziennie. Aby usunąć awarię trzeba wykonać restart.
    Dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • 13102005.zip (1.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1897457
    pleban
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    Myśle że problem polega w ustawieniach - synchronizacji bramki i linni analogowej w centrali. Najlepiej uzyc configuratora bramki i ustawic takie parametry jak:
    - odwrócenie polaryzacji
    - czas rozlaczenia
    itp.
    Wtedy bramki nie zawieszaja sie tak czesto ale zdaza sie ze i wtedy trzeba je restartowac.
    No chyba ze istnieja inne sposoby - w/w uruchomilem na bramkach nokia22 i centrali Alcatel4400 gdzy na samym poczatku rowniez bramki wieszaly sie 3-4 razy dziennie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1942646
    pioterko73
    Poziom 2  
    To może warto skonfiguraować bramkę. Czy program udostępniany na stronach Nokii jest tylko wersją demo? Nie ma tam żadnej informacji na ten temat. U mnie nie działa!
  • Pomocny post
    #4 1946963
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Działa działa
    Tylko kabelek jest specjalny
  • REKLAMA
  • #5 1947066
    pioterko73
    Poziom 2  
    Ja używałem wersji od central Platana. Może ktoś posiada schemat takiego kabla?
    Pozdrawiam
    Piotr
  • #6 1947347
    Jack14
    Poziom 38  
    Niestety orginalny kabelek do Noki jest zalewany na "amen"
    Schematu nie znam
  • REKLAMA
  • #7 1950478
    pioterko73
    Poziom 2  
    Jak znajdziesz czas to można przetestować miernikiem.
  • Pomocny post
    #8 1951956
    Jack14
    Poziom 38  
    No to zbyteczne działanie z mojej strony.
    W kabelku od strony RS jest wpakowany układ elektroniczny podobny do takiego jakim ściąga się simlock z telefonów GSM a jak to ma być podłączone to "jest pytanie".

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszania się portów w centrali Panasonic KX-TD 816, do których podłączone są dwie bramki Nokia 32. Po zawieszeniu bramek nie można się dodzwonić, choć ruch na telefonach stacjonarnych (ISDN 2B+D) jest możliwy. Awaria występuje kilka razy dziennie i wymaga restartu centrali. Sugerowane rozwiązania obejmują konfigurację synchronizacji bramki z linią analogową w centrali, w tym ustawienia takie jak odwrócenie polaryzacji i czas rozłączenia, co może zmniejszyć częstotliwość zawieszeń. Do konfiguracji bramek Nokia potrzebny jest specjalny kabel z układem elektronicznym, którego schemat nie jest powszechnie dostępny, a oprogramowanie Nokii działa, lecz wymaga odpowiedniego interfejsu. Testy miernikiem mogą pomóc w diagnozie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA