logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prawidłowe podłączenie przekaźnika półprzewodnikowego

grzes-beton 07 Lis 2020 18:56 6858 8
REKLAMA
  • #1 19027791
    grzes-beton
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam,
    kupiłem przekaźnik w celach sterowniczych, dokładnie taki jak na obrazku.
    Aby najpierw zrobić próbę, podłączyłem go typowo, tak jak każdy przekaźnik - jak na rysunku.
    Jeszcze przed załączeniem przycisku sterującego, a już po podaniu 230VAC przekaźnik wystrzelił, pokrywka z napisami w ciemnościach pofrunęła na 2m, kontrolki led nie ma, zadziałała różnicówka i nadprądowy.
    Moje pytanie do Was: czy przekaźnik półprzewodnikowy łączy się jakoś inaczej niż normalny elektromagnetyczny? Może o czymś nie wiem? Czy po prostu kupiłem wadliwego, lub źle opisanego?
    Wygląda na to, że było wewnętrzne połączenie pomiędzy zaciskami :1 i :3. Po całym incydencie połączenia tam w każdym razie nie ma. Jest natomiast pomiędzy wyjściowymi :1 i :2 (0 omów).
    Prawidłowe podłączenie przekaźnika półprzewodnikowego
  • REKLAMA
  • #2 19027809
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Zwróć uwagę, że przekaźnik powinien być sterowany napięciem stałym (DC) z zachowaniem odpowiedniej polaryzacji.
  • REKLAMA
  • #4 19027859
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    any56 napisał:
    Zwróć uwagę, że przekaźnik powinien być sterowany napięciem stałym (DC) z zachowaniem odpowiedniej polaryzacji.

Jest to przekaźnik SSR-25 AA, czyli sterowany napięciem przemiennym. Natomiast SSR-25 DA jest sterowany napięciem stałym 3 - 32 V.
    A dlaczego wybuchło dowiesz się ze strony Link
  • REKLAMA
  • #5 19027983
    grzes-beton
    Poziom 10  
    adamjk napisał:
    any56 napisał:

Jest to przekaźnik SSR-25 AA, czyli sterowany napięciem przemiennym. Natomiast SSR-25 DA jest sterowany napięciem stałym 3 - 32 V.

Niestety, ta stronka nie otwiera się.
    Owszem, widziałem +/-, no ale AC to zawsze AC, przyjąłem że +/- to jakaś powtarzalna produkcyjna, np są przekaźniki które można sterować zarówno AC jak i DC i tylko przy DC polaryzacja ma siłą rzeczy znaczenie.
  • #6 19027994
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    78db78 napisał:
    bo na rysunku napisali + - ale napięcie wejściowe podane 80-280VAC co sugeruje zmienne a powinno byc DC.
    A skąd wiesz że "powinno być"? Przecież nawet sama obudowa zadaje sobie kłam.
    I to jest wielka zagadka... Czyżby chiński fake?
    A jak spojrzymy na stronę producenta Link, to twierdzi że AC na sterowaniu i AC na wyjściu.
    Input Data, Operating Voltage 80~250VAC 50 / 60Hz

EDIT:
    usunąłem wcześniej podany link do strony fotek com tw, możliwe że zawera malware.
  • REKLAMA
  • #7 19028035
    grzes-beton
    Poziom 10  
    Ale istotne jest tu jedno: Ja nie zdążyłem nawet podać fazy na cewkę, czyli nie zamknąłem obwodu sterującego bo przycisk jest sprawny i niewciśnięty nie zasilił cewki. Nie mogłem więc podać niewłaściwego napięcia sterującego, bo nie podałem żadnego, podałem natomiast na zestyk spodziewając się oczywiście separacji
    P.S.
    Ta strona także nie chce się wyświetlić, w obu przypadkach mam komunikat Avasta, że zainfekowane.
  • #8 19028148
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    Zrobiłem ci screenshot i faktycznie avast ma rację, sajt ma jakiś VBScript doklejony na końcu. mnie wszystko jedno, bo na linuxie to mi nie grozi.
    Coż, jakie produkty taki sajt. pewnie sam SSR też miał exploita w środku, i stąd objawy jak w pierwszym poście.
    Załączniki:
    • Prawidłowe podłączenie przekaźnika półprzewodnikowego SSR2.sch.png (6.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Prawidłowe podłączenie przekaźnika półprzewodnikowego SSR2.png (96.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19028197
    grzes-beton
    Poziom 10  
    janek_wro napisał:
    zrobiłem ci screenshot
    i faktycznie avast ma rację, sajt ma jakiś VBScript doklejony na końcu. mnie wszystko jedno, bo na linuxie to mi nie grozi.
    Coż, jakie produkty taki sajt. pewnie sam SSR też miał exploita w środku, i stąd objawy jak w pierwszym poście.

Dzięki, teraz widzę.
    Schemat się zgadza, z tą drobną różnicą że ja na wyjściu dałem odbiornik (lampkę) na :2 fazę na :1, a tutaj jest odwrotnie. Logika podpowiada jednak, że to nie powinno nic zmieniać - to tylko symetryczne "zamknij/otwórz".
    A w którym miejscu mam zobaczyć "dlaczego wybuchło"?

Dodano po 5 [minuty]:

adamjk napisał:

Teraz widzę, bo kolega Volvo wkleił mi obrazki. Więc gdzie zobaczę "dlaczego wybuchło"?

Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

https://www.ato.com/solid-state-relay-ssr-25aa-25a-70-280v-ac-to-ac
    tu jest kolejny schemat, na którym widać że należy ignorować symbole +/-, co więcej, nie podaje numeru zacisków wyjściowych, czyli chyba jednak jest dowolność.
    Zanim zwrócę się do sprzedającego aby powiedzieć mu,, że zamiast przekaźnika sprzedał mi toster, chciałbym abyśmy jednak rozwiązali tę technozagadkę, bądź co bądź ten produkt ma same pozytywne oceny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił przekaźnik półprzewodnikowy, który wybuchł po podłączeniu 230VAC, zanim obwód sterujący został zamknięty. W dyskusji zwrócono uwagę na różnice w podłączeniu przekaźników półprzewodnikowych (SSR) w porównaniu do elektromagnetycznych. Ustalono, że przekaźnik SSR-25 AA jest przeznaczony do zasilania napięciem przemiennym (AC), podczas gdy SSR-25 DA wymaga napięcia stałego (DC). Użytkownik zauważył, że oznaczenia na przekaźniku mogą być mylące, co prowadzi do nieprawidłowego podłączenia. Wskazano również na możliwość, że przekaźnik mógł być wadliwy lub źle opisany. Użytkownicy podzielili się linkami do schematów oraz informacjami o potencjalnych problemach z bezpieczeństwem związanych z zakupionym produktem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA