logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie dopasować CB radio do wzmacniacza mocy w aucie?

rekinisko 13 Paź 2005 15:43 1742 4
REKLAMA
  • #1 1895501
    rekinisko
    Poziom 22  
    Ocena: 142
    Witam :)
    Postanowiłem zamontować w aucie dodatkowy wzmacniacz mocy do CB radia. Na wejściu i wyjściu wzmacniacz posiada trymery jak na rysunku. Wiem, że aby dopasować wzmacniacz do anteny trzeba wyregulować trymerem na jego wyściu tak aby osiągnąć największą moc na antenie. Moje pytanie: Jak dopasować CB do wzmacniacza aby nie uszkodzić końcówki mocy w radiu, czym to zmierzyć przy regulacji, wpiąć miernik mocy w miejsce znaku "?" ? Czy może także regulując trymerem na wejściu patrzeć na miernik mocy podłączony jak na rysunku?
    Załączniki:
    • Jak bezpiecznie dopasować CB radio do wzmacniacza mocy w aucie? dopasowanie.JPG (20.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1895720
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury z dnia 26 lipca 2004r. (Dziennik Ustaw Nr 169 pozycja 1774) - paragraf 1 ustep 1 "Nie wymaga pozwolenia radiowego uzywanie nastepujacych urzadzen radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych:" punkt 3 "Radia Obywatelskiego wyłacznie w zakresie czestotliwosci 26,96-27,41 MHz" litera b) "pracujących z modulacja czestotliwosci lub amplitury (FM/AM/SSB) z moca wyjsciowa nadajnika do 4W dla AM i FM oraz z moca 12 W (PEP) dla SSB."
    Jak wynika z powyzszego uzywanie wzmacniacza mocy do CB jest nielegalne.
    Mam nadzieje ze jestes kulturalnym czlowiekiem i zrezygnujesz z zamiaru montowania wzmacniacza.
    Zamontuj lepiej wzmacniacz do odtwarzacza CD i duze dobre glosniki, co nie oznacza ze musisz potem sluchac glosno. Po prostu jakosc bedzie lepsza.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1895794
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Strój na max mocy. :)
  • #5 1895827
    rekinisko
    Poziom 22  
    Ocena: 142
    sp8gsc napisał:
    Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury z dnia 26 lipca 2004r. (Dziennik Ustaw Nr 169 pozycja 1774) - paragraf 1 ustep 1 "Nie wymaga pozwolenia radiowego uzywanie nastepujacych urzadzen radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych:" punkt 3 "Radia Obywatelskiego wyłacznie w zakresie czestotliwosci 26,96-27,41 MHz" litera b) "pracujących z modulacja czestotliwosci lub amplitury (FM/AM/SSB) z moca wyjsciowa nadajnika do 4W dla AM i FM oraz z moca 12 W (PEP) dla SSB."
    Jak wynika z powyzszego uzywanie wzmacniacza mocy do CB jest nielegalne.
    Mam nadzieje ze jestes kulturalnym czlowiekiem i zrezygnujesz z zamiaru montowania wzmacniacza.
    Zamontuj lepiej wzmacniacz do odtwarzacza CD i duze dobre glosniki, co nie oznacza ze musisz potem sluchac glosno. Po prostu jakosc bedzie lepsza.

Kolego jestem radiowcem i znam przepisy. Dzieki za odpowiedz ale temat postu jest inny, w poście nie ma mowy o wielkości mocy wyjściowej. Pozdrawiam.

Pytanie do kolegów: To mam stroić oba trymerki z miernikiem podłączonym bezpośredio do anteny? A jak ten na wejściu wzmacniacza będzie źle ustawiony to radio cb mi nie padnie?
REKLAMA