logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat i elementy do samodzielnego dopału CB radia - poszukuję instrukcji

czuczu35 09 Paź 2007 19:50 2219 3
REKLAMA
  • #1 4363268
    czuczu35
    Poziom 11  
    Witam wszystkich. Mam taki problem. Chciałbym samemu zrobić dopał do CB radia. Posiada ktoś jakiś ciekawy schemat i opis elementów w nim wykorzystanych. pozdrawiam i liczę że ktoś będzie w stanie mi pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 4363290
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3238
    Jeśli się nie mylę to w Polsce max. moc to 4W, czyżby Twoje radio miało mniej niż 4W i chcesz podnieść moc do 4W?
    Wzrost mocy nie idzie w parze z zasięgiem, lepiej popracuj nad anteną.
  • REKLAMA
  • #3 4363337
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.

czuczu35
    Przyrost mocy z 4W na np. 10W to żaden przyrost. Szkoda fatygi.

Wzmacniacz mocy (tzw. dopał) jest "widoczny" dopiero od mocy wyjściowej 40W i wyżej.

Myslę jednak , że zrobienie takiego wzmacniacza to wyczyn dla profesjonalistów. Sam nie mając głównie doswiadczenia z techniką w.cz. i ze wzmacniaczami na 27MHz , możesz sobie poprostu NIE poradzić.

Pomijam już sam fakt, że 4W przy naprawdę dobrej antenie możesz pogadać z całym światem . Oczywiście przy dobrych warunkach propagacyjnych.
    Przypominam, że wzmacniacz nadajnika przy emisji AM musi być koniecznie "stopniem liniowym". Tak aby obwiednia sygnału AM była wzmacniana liniowo i nie wprowadzała zniekształceń.

Ogólnie strumień słoneczny SFI , idzie już do góry i za około 2 lata będzie można gadać z każdym kontynentem (na 4Watach AM).

Przypomnieć tylko wypada , że w RP i EU obowiązuje mac TX-a max. 4W AM.

Pozdrawiam.
  • #4 4363360
    czuczu35
    Poziom 11  
    wszystko sie zgadza, antena jest super zestrojona SWR 1.2 na 1 i 1.1 na 40 wiec do anteny nie mam zastrzeżeń. 4 W też w zupełności starczają ale chciałem sobie zorganizować jakieś ciekawe zajęcie na zbliżające sie długie zimowe wieczory. A jak już coś robić to niech to sie przyda.

dzięki
REKLAMA