logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymontowanie zablokowanego zaworu ciśnieniowego w myjce Karcher K7.85 - jak to zrobić?

zochu 12 Lis 2020 21:15 6156 4
REKLAMA
  • #1 19040019
    zochu
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dzień dobry,

Uprzejmie proszę o podpowiedź w temacie...Myjka nie włącza się - powodem jest zablokowany zawór ciśnieniowy/zawór przelewowy - ten "pod " włącznikiem urządzenia. Pytanie moje dotyczy sposobu, jakiegoś możne sprawdzonego patentu na wymontowanie tego zaworu. Wyłącznik zdemontowałem, pod nim blaszkę mocującą/blokującą ten zawór, dalej taką żółtą palstikową podkładkę - no i widzę plastikowy trzpień zaworu. Próbuje to wyciągnąć ale nie ma szans...wiem że ten plastikowy trzpień jest wkręcany no ale wykręcić też nie mogę , żaden klucz też nie pasuje .
    Próbowałem wyciągnąć kombinerkami przy użyciu naprawdę dużej siły ale nawet nie drgnie - póki co jeszcze tego nie wyłamałem.

Prośba o jakieś wsparcie w temacie - z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 19058134
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Witam
    Może na tym filmiku FILM dojrzysz coś czego nie wiesz - serwisant coś dłubie przy myjce.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 20442763
    _Hose_
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Właśnie naprawiam takiego Karchera, zawór ciśnieniowego wyłącznika zablokowany. Rozebrałem pompę odkręciłem blaszkę zaworu, zdjąłem korek z uszczelnieniem, zalałem to penetrantem, dzień później nadal nie do wyciągnięcia (plastikowy trzpień został w końcu rozerwany (pewnie po to jest plastikowy by nie dało się nic zrobić bez uszkodzenia tego ustrojstwa) po wyrwaniu tego trzpienia wkręciłem w jego miejsce wkręt stalowy, dało się to wreszcie wyjąć resztę, środek oczyściłem włókniną ścierną i po zakupie nowego zaworu za SIC 215zł wszystko działa. Piękny sposób na robienie kasy na klientach.
  • REKLAMA
  • #4 20554960
    naprawnarzedzie
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Na początku należy odkręcić część głowicy w której znajduje się zawór, następnie sprężonym powietrzem wydmuchać element uszczelniający, wykręcić trzpień zaworu łapiąc go szczypcami przy samym zaworze- sześciokąt jest, jeśli był z czarnego plastiku to w zaworze jest gwint m5 i śrubą m5 po wkręceniu wyciągamy zawór, jeśli jest niebieski plastik to w zaworze jest gwint który dobieramy śrubą wg wzoru na elemencie niebieskiego plastiku wykręconego. Bardzo często zablokowanie tego zaworu spowodowane jest korozją i wżerami w głowicy aluminiowej, stosowaniem chemii która w tej myjce lubi się "cofać". Następnie nowe o-ringi na zawór + smar silikonowy obficie. W kilkunastoletniej myjce tego typu nie ma możliwości aby tylko to było zużyte- do naprawy, do sprawdzenia olej w pompie, stan tłoków, uszczelniaczy, zaworków kierunkowych, zaworu chemii, zaworu zwrotnego i jego gniazda w głowicy. W 99% po złożeniu tej myjki będzie przeciek między głowicami, należy dodatkowo wymienić podkładki dociskowe
REKLAMA