logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy możliwa wymiana membrany bez konieczności wymiany cewki i resoru dolnego?

BurdzyGG557 18 Lis 2020 18:21 693 3
REKLAMA
  • #1 19053099
    BurdzyGG557
    Poziom 4  
    Ocena: 11
    Dobry Wieczór,
    przychodzę tutaj ponieważ planuje wymianę odrapanej membrany wraz z zawieszeniem w głośniku GDN. Czy możliwa jest wymiana samego zawieszenia wraz z membraną czy muszę od razu wymienić resor dolny i cewkę? Nadmieniam, że wszystko gra dobrze tylko osoba regenerująca moje kolumny zamiast założyć zawieszenie 30/80/2 dała zawieszenie do KOBALTA, które nie pasuje wizualnie i jest założone krzywo. Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19053130
    tape
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Jak najbardziej taka wymiana jest możliwa, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19053882
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    BurdzyGG557 napisał:
    Nadmieniam, że wszystko gra dobrze tylko osoba regenerująca moje kolumny zamiast założyć zawieszenie 30/80/2 dała zawieszenie do KOBALTA, które nie pasuje wizualnie i jest założone krzywo.
    Co za partanina. Na pewno nie gra dobrze, bo skoro jest krzywo, to cewka na bank nie chodzi osiowo.
    Wymiana samej membrany jest możliwa, ale pojawia się problem klejenia. Ja używam kleju światłoutwardzalnego. Ma konsystencję gęstego miodu a po naświetleniu twardnieje na kamień i wytrzymuje temperaturę do 600 stopni.
  • Pomocny post
    #4 19056296
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Można, osobiście tak robiłem w parach GDN 20/30 i GDM 12/60.
    W obu typach karkas łatwo i przyjemnie czyściłem nożykiem tapicerskim z nowym ostrzem.
    Membrane do karkasu kleiłem klejem dwukomponentowym Pattex Repair Epoxy smarując od spodu z dużym umiarem. Pozostawiłem to w pozycji magnesem do góry i ładnie się wlewało w połączenie.
    Kosz z zawieszeniem kleiłem Butaprenem Pattexa, jednak ostatnio czasem czytam, że to błąd, bo ponoć szybciej się potem pianka poddaje i lepiej użyć kleju introligatorskiego.
REKLAMA