logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie dotyczące podłączenia drukarki jako klient sieci na bazie arduino

Nikokiki1 19 Lis 2020 13:30 393 6
REKLAMA
  • #1 19054583
    Nikokiki1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Chce podpiąć drukarkę do istniejącej sieci wifi za pomocą zaprogramowanego arduino. Drukarka ma jedynie złącze rj45 więc chce aby arduino aby łączyło się z siecią wifi a następnie konwertowała sygnał do rj45 (komunikacja dwukierunkowa)
    To co mogę użyć to:
    Wemos D1 mini pro
    Wemos D1 mini
    ESP8266 NodeMCU v3 WiFi CH340 2.4GHz
    W5500 Ethernet moduł
    Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 19055197
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Pomysł jest taki: kup sobie AP, znajdziesz na aukcjach za koszt wysyłki, są też modele za 40zł z wysyłką SMART.
    Podobny pomysł do Twojego miał ktoś tu: https://esp32.com/viewtopic.php?t=13643 ale z ESP32, który ma oba interfejsy - Ethernet i WIFI. Brak informacji, czy mu się to udało zrealizować. Koszt na pewno nie będzie niższy. AP czy router podłączasz, ustawiasz i działa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19055236
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    kaczakat napisał:
    Pomysł jest taki: kup sobie AP,
    To ja mam jeszcze lepszy. Jeśli już jakiś LAN na ethernecie jest, jeśli jest router mający porty RJ45 i WIFI. Drukarkę wpiąć w wolny port RJ45 po stronie LAN. I zwykle już jest dostępna po tym WIFI. Chyba że ktoś zrobił izolację wifi/ethernet.
  • REKLAMA
  • #4 19055257
    Nikokiki1
    Poziom 2  
    janek_wro napisał:
    kaczakat napisał:
    Pomysł jest taki: kup sobie AP,
    To ja mam jeszcze lepszy. Jeśli już jakiś LAN na ethernecie jest, jeśli jest router mający porty RJ45 i WIFI. Drukarkę wpiąć w wolny port RJ45 po stronie LAN. I zwykle już jest dostępna po tym WIFI. Chyba że ktoś zrobił izolację wifi/ethernet.

Domyślam się że chodzi Ci o podpięcie się do istniejącego już routera który nadaje WiFi do którego chcecie podpiąć bezprzewodowo ale rzecz w tym że router jest daleko i nie opłaca mi się ciągnąć kabla Ethernet do tego routera
    Pytanie czy dobrze Ciebie zrozumiałem?

Dodano po 2 [minuty]:

kaczakat napisał:
    Pomysł jest taki: kup sobie AP, znajdziesz na aukcjach za koszt wysyłki, są też modele za 40zł z wysyłką SMART.
    Podobny pomysł do Twojego miał ktoś tu: https://esp32.com/viewtopic.php?t=13643 ale z ESP32, który ma oba interfejsy - Ethernet i WIFI. Brak informacji, czy mu się to udało zrealizować. Koszt na pewno nie będzie niższy. AP czy router podłączasz, ustawiasz i działa.

Zerknę w wolnej chwili na to co tam gościu zaproponował może uda mi się dopasować to co mam do tego pomysłu. Co do kupna Access Point to nie mam na to środków 😅
  • #5 19055280
    janek_wro
    Poziom 29  
    Nikokiki1 napisał:
    Tak, o to chodziło. Skoro kabel nie wchodzi w grę, to rób metodą kol kaczakat.
  • REKLAMA
  • #6 19055286
    Nikokiki1
    Poziom 2  
    janek_wro napisał:
    Nikokiki1 napisał:
    Tak, o to chodziło. Skoro kabel nie wchodzi w grę, to rób metodą kol kaczakat.

"Kol kaczkat"?
  • #7 19055312
    janek_wro
    Poziom 29  
    Kolegi kaczakat, post #2

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączyć drukarkę z interfejsem RJ45 do istniejącej sieci WiFi za pomocą Arduino. Proponowane rozwiązania obejmują użycie modułów Wemos D1 mini pro, Wemos D1 mini, ESP8266 NodeMCU v3 oraz W5500 Ethernet. W odpowiedziach zasugerowano alternatywne podejścia, takie jak zakup Access Pointa lub podłączenie drukarki bezpośrednio do routera z portami RJ45, co może być bardziej efektywne, jeśli router jest w zasięgu. Użytkownik wyjaśnił, że nie może ciągnąć kabla Ethernet do routera, co skomplikowało jego projekt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA