logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu, komp nie staruje - nie włącza się

pawel320all 20 Lis 2020 21:40 561 7
REKLAMA
  • #1 19057906
    pawel320all
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Asus P5QL/EPU
    Intel core 2 duo 6500
    ram DDR 2 kingston hyper x dual 2gb x 2 + 1gb kingston
    asus hd4350 1gb
    zasilacz logic 500w
    zestaw używany 10 lat bez żadnych awarii
    komputer podłączony do gniazdka podwójnego razem z nagrzewnicą 1kw pochodził 3 min, komp wydał dziwny dźwięk przez głośniki, na ekranie paski poprzeczne i wyłączył się. Przy próbie uruchomienia, monitor standby, wiatraki kręcą, hdd pracuje, led na płycie głównej zielony świeci, grafika podmieniana na inna hd, resetowanie bios zworkami + wymiana/wyjęcie baterii, kondensatory - OK
    kości ram mieszane w slotach w różnych kombinacjach, procesor podmieniany na inne dual core e8400, monitor na samym kablu zasilania wyświetla że żyje (piksele + tekst), uruchomienie płyty bez ramu - przerywany dźwięk z głośniczka płyty gł.
    w domu remont - sporo pyłu
    obstawiam płytę główną, ram, lub zasilacz, może ktoś doradzić coś? więcej?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19058021
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    To że zasilacz jest z "czarnej listy" to jeszcze o niczym nie świadczy.
    Przecież autor napisał że komputer się uruchamia, wentylatory startują, dyski chodzą itp.

@pawel320all
    Podłącz komputer do innego ekranu na próbę, np. TV.
  • REKLAMA
  • #4 19058036
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    RADU23 napisał:
    To że zasilacz jest z "czarnej listy" to jeszcze o niczym nie świadczy.
    Przecież autor napisał że komputer się uruchamia, wentylatory startują, dyski chodzą itp.

Świadczy, nie świadczy, warto sprawdzić i tyle. Zwłaszcza, że sprzęt swoje lata ma.
    Usterki układów zasilania przecież nie zawsze są oczywiste, nie ma reguły, że jak niesprawny zasilacz, to od razu nic nie będzie działać.

Można także sprawdzić monitor pod innym sprzętem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19058341
    pawel320all
    Poziom 10  
    piotrkol7 napisał:
    Ram mieszany w różnych kombinacjach, to znaczy próbowałeś także uruchomić komputer bez którejś z kości ramu?

pawel320all napisał:
    uruchomienie płyty bez ramu - przerywany dźwięk z głośniczka płyty gł.

każdą kość osobno testowałem w różnych slotach,
    rozkręcałem też zasilacz, nie wiem czy oryginalnie zwoje miedziane były czymś żółtym "oblane" czy to coś się wylało nie widać żadnych nadpaleń
  • #6 19060182
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    pawel320all napisał:
    nie wiem czy oryginalnie zwoje miedziane były czymś żółtym "oblane" czy to coś się wylało

Nic się nie wylało. Zwoje cewek są zalewane by wyeliminować efekt piszczenia.
  • #7 19066611
    pawel320all
    Poziom 10  
    Dziś monitor razem z przewodami sprawdzany na innym Pc - działa, komp podpięty pod inny zasilacz be quiet 300w - żadnych zmian.
  • REKLAMA
  • #8 19131333
    pawel320all
    Poziom 10  
    Problem rozwiązałem. RAM'y były ok. Po wymianie płyty głównej wszystko się uruchomiło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie uruchamia się prawidłowo po wystąpieniu dziwnego dźwięku i pojawieniu się pasków na ekranie. Komputer, zbudowany na płycie głównej Asus P5QL/EPU i procesorze Intel Core 2 Duo 6500, wykazuje oznaki działania (wiatraki, HDD, zielona dioda na płycie), ale monitor pozostaje w trybie standby. Użytkownik próbował różnych kombinacji pamięci RAM, wymieniał procesor oraz monitor, a także resetował BIOS. Po testach z innym zasilaczem i monitorowaniem objawów, problem został ostatecznie rozwiązany przez wymianę płyty głównej, co przywróciło pełną funkcjonalność komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA