logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować piecyk gitarowy 60W z Eltrona 60 i głośnikiem GDS?

marniu 14 Paź 2005 13:11 1187 6
REKLAMA
  • #1 1897853
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Witam jak w temacie , mam taki problem koleżka mój gra na gitarce
    (nawet nie wiem jakiej i co gra , ale to napewno nie jest to bas) i chciałby zeby zbudowac mu jakis piecyk ! moc max 50 - 60 wat
    więc tak moje pytania brzmią
    • czy moge zaadaptować stary wzmacniacz z ELTRONA 60 moc była by wystrczająca !
    • jaki głosnik moge zastosować czy może to byc GDS np TONSILA lub cos z oferty STXa np GDS 22-120-4SE ! lub TVM ARZ6604
    • zapewne potrzebny będzie jakis przedwzmacniacz , tu nie zabardzo wiem co moge zastosować

prosze o jakieś podpowiedzi co i jak , i jesli ten głosnik się nadaje to jaka obudowa zastosować ,
    na tą konstrukcje mam 300 pln max, ale jesli sie da taniej to jeszcze
    lepiej , eltrona mam to juz odpada pod warunkiem że sie nadaje
    jeszcze jedno pytanie czy moge zastosowac jeden kanał miksera z eltrona jak przedwzmacniacz po przeróbkach oczywiście !!

pozdrawiam i dziękuje za co kolwiek marniu
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1900170
    marniu
    Poziom 25  
    Micho a dzieki za podpowiedż , czy 2 glosniki ARZ 6608 połączone równolegle spełnia swoja role ! (czy eltron 60 ich nie spali ) i jaką obudowe zastosować do tych ARZ zamknięta czy otwartą , czy trzeba ja jakos stroić , czy poprostu wsadzic i jakiej objetości ! , zastanawiam się jeszcze czy nie można by przerobic jednego kanału mixera z eltrona żeby pracował jako korektor !

jeszcze jedno kolezka ma jakiś efekt czy cos takiego jak FUZZ czy bedzie mozna to podłaczyc do tego korektora ?

pozdrawiam marniu
  • #4 1900235
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    preampy z eltrona wywal na smietnik bo szumia jak wodospad i ich przerobka chyba nie ma sensu.
  • REKLAMA
  • #5 1900277
    marniu
    Poziom 25  
    oki więc zastosuje przedwzmacniacz kol. Janka11389 , a obudowa ile litrów powinna mieć ,

pozdr. marniu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1900296
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    daj 2 tesle arz równolegle 8 omowe natomiast buda koniecznie otawarta ale strojenie to kwestia indywidualna grajacego nie ma śćisłej recepty
  • #7 1900323
    marniu
    Poziom 25  
    ok Micho a więc zamawiam juz głosniki i będe działał , powiadasz strojenie to kwestia upodobań grającego , dzięki za porady a efekty mojej pracy przedstawie nie bawem na fotkach ,

pozdr. marniu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy piecyka gitarowego o mocy 50-60W z wykorzystaniem wzmacniacza Eltron 60 oraz głośników GDS. Można zaadaptować wzmacniacz Eltron 60, który ma wystarczającą moc, jednak zaleca się stosowanie 2-4 głośników, np. GDS 30/30 Tonsil lub ARZ 6608 (Tesla). Głośniki ARZ 6608 należy łączyć równolegle, najlepiej o impedancji 8 omów. Obudowa powinna być otwarta, a strojenie zależy od preferencji grającego, nie ma ścisłych wymagań co do pojemności. Przedwzmacniacz z Eltrona jest niezalecany ze względu na duże szumy i brak sensu przeróbek; lepiej zastosować dedykowany przedwzmacniacz, np. od innego użytkownika. Możliwe jest podłączenie efektów typu FUZZ przed przedwzmacniaczem. Całość można zbudować w budżecie około 300 PLN, wykorzystując posiadany wzmacniacz Eltron 60 i zakupione głośniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA