logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór telewizora 65 do 8000zł - LG, Sony, Samsung - 4m od ekranu, Netflix, YT, PS5

Emil166 22 Lis 2020 11:42 1137 20
REKLAMA
  • #1 19060554
    Emil166
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Witam, potrzebuje pomocy w dobrze odpowiedniego telewizora

Odpowiedz na poniższe pytania aby sprofilować Twoje potrzeby odnośnie poszukiwanego telewizora:
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? Okolo 4m.
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? Wprost.
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? W tym pomiszczeniu nie mialem tv.
    4. Jaką markę preferujesz? LG, Sony, Samsung
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? 65"
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? Telewizja internetowa oraz PS5.
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Netflix, YT, plyty blu ray.
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? Konsola
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? Raczej nie - wszystko zapewnia mi konsola.
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? Bez okreslonych por dnia, ale glownie wieczorem.
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? Do 8000zl

Od dluzeszego czasu nosze sie z zamiarem wykonczenia pokoju "biurowego" i ostatecznie zdecydowalem sie na wybor TV OLED.
    Gdyby jeszcze Sony XH95 posiadal HDMI 2.1 rozwazalbym jego zakup.
    Planuje zakup na lata i chcialbym, zeby na przestrzeni lat telewizor byl "mocny" w stosunku do biezacych szkielek sredniej polki :)
    Jezeli jakis telewizor bylby duzo lepszy, a nie miescil sie w przedziale cenowym to tez, prosze o informacje - moze zwieksze budzet, jezeli gra bedzie warta swieczki.

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie!
  • REKLAMA
  • #3 19062598
    Emil166
    Poziom 7  
    Dziekuje za szybka odpowiedz.
    Poszperalem o nim i faktycznie zacny.
    Jezeli chodzi o OLED LG to chyba dobry temat?

Rozgladajac sie wyczytalem jakis post odnosnie watpliwej jakosci paneli i spadku kontroli jakosci w LG.
    Wiesz moze cos w tym temacie?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19062896
    diego240
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Emil166 napisał:
    Dziekuje za szybka odpowiedz.
    Poszperalem o nim i faktycznie zacny.
    Jezeli chodzi o OLED LG to chyba dobry temat?

Rozgladajac sie wyczytalem jakis post odnosnie watpliwej jakosci paneli i spadku kontroli jakosci w LG.
    Wiesz moze cos w tym temacie?

Pozdrawiam

Pewnie znowu konkurencja podsyła Fake newsy aby odciągnąć klientów od produktów LG
  • REKLAMA
  • #5 19062921
    Emil166
    Poziom 7  
    Ludwik kilka tematow temu wrzucal link do promek i odnalazlem opcje dotyczaca omawianego LG.
    W komentarzach kilka razy padlo zdanie odnosnie paneli.
    Znajac zycie srednio wiarygodne zrodlo informacji i wole podpytac ludzi, ktorzy maja z telewizorami wiecej doczynienia ode mnie :)

https://www.pepper.pl/promocje/telewizor-lg-oled65cx3-oled-produkt-za-99zl-315764

Sam czytam od czasu do czasu hdtvpolska i tutaj zagladam od kilku lat.

Od 2014 jestem posiadaczem TOSHIBA 47L7453DG i jestem z niego bardzo zadowolony, ale przyszedl moment na wykonczenie pokoju biurowego.
    Ludwik tak zachwalal OLED, ze postanowilem siegnac glebiej do kieszeni :D
  • Pomocny post
    #6 19062939
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    OLED to po prostu dobra technologia w wydaniu LG.
    Ludzie piszą różne rzeczy i zbytnio nie ma się nimi co kierować. Matryce we wszystkich OLED pochodzą od LG...
  • Pomocny post
    #7 19062957
    diego240
    Poziom 20  
    Emil166 napisał:
    Ludwik kilka tematow temu wrzucal link do promek i odnalazlem opcje dotyczaca omawianego LG.
    W komentarzach kilka razy padlo zdanie odnosnie paneli.
    Znajac zycie srednio wiarygodne zrodlo informacji i wole podpytac ludzi, ktorzy maja z telewizorami wiecej doczynienia ode mnie :)

https://www.pepper.pl/promocje/telewizor-lg-oled65cx3-oled-produkt-za-99zl-315764

Sam czytam od czasu do czasu hdtvpolska i tutaj zagladam od kilku lat.

Od 2014 jestem posiadaczem TOSHIBA 47L7453DG i jestem z niego bardzo zadowolony, ale przyszedl moment na wykonczenie pokoju biurowego.
    Ludwik tak zachwalał OLED, ze postanowilem siegnac glebiej do kieszeni :D

Kolego odpowiedź jest prosta w segmencie Premium TV Oled oraz wysokich modeli TV LCD, model LG CX jest bez konkurencyjny, fake newsy wrzuca konkurencja, aby w jakiś sposób ograniczyć odsprzedaż tego modelu.
    Panel w CX jest taki sam jak w jego poprzedniku C9, nic się nie zmieniło po za elektroniką sterującą. W przypadku C9 nie było żadnych problemów więc i skąd teraz miałby się wziąć. No chyba że ktoś zamawiał TV przez internet i w transporcie dochodziło do uszkodzeń telewizora.
  • #8 19081512
    Emil166
    Poziom 7  
    Witam, przepraszam za trucie, ale pojawila sie dobra oferta odnosnie samsunga.
    Samsung QLED 8K QE65Q800TAT
    9000zl + daja 2000zl na karcie podarunkowej.

LG bedzie lepsza opcja czy jednak samsung przy tej cenie jest mocniejszy?
  • Pomocny post
    #9 19081680
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Nie widzę absolutnie żadnego sensu aby kupować tv 8K.
    Sygnał 4K dopiero zaczyna się rozwijać pod kątem dostępu, a materiałów 8k nie ma praktycznie nic.
  • #10 19083331
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1105
    Emil166 napisał:
    Witam, przepraszam za trucie, ale pojawila sie dobra oferta odnosnie samsunga.
    Samsung QLED 8K QE65Q800TAT

Z tych 4m to i tak nie widzisz na 65 calach różnicy między 4K, a FULL HD, a co dopiero 8K, czyli totalny bezsens zakupu.
  • #11 19085610
    Emil166
    Poziom 7  
    Dziekuje bardzo Ludwik za rozwianie watpliwosci :)

Kazik z odlegoscia nie mam wiekszego problemu - kanape przestawie na srodek pokoju i bedzie cacy :)
    Od sciany do sciany mam 4m. Na chwile obecna kanapa jest maksymalnie dosunieta do sciany i obecny stan rzeczy podalem w pierwszy poscie.
    Pokoj jest "biurowy" (gejmingowy xD), wiec z przestawieniem czegokolwiek pod efektywnosc glownego urzadzenia nie ma najmniejszego problemu.
  • Pomocny post
    #12 19087999
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    Krótko mówiąc, 8K na kilka lat to jest chwyt marketingowy bo i tak nawet jeszcze telewizji 4K praktycznie nie ma,
    QLED to ulepszony LED i może chodzi lepiej ale kiedy wybierzesz OLEDA za przeproszeniem przez miesiąc będziesz się na niego spuszczał, bo taki obraz i czerń jest fajna :)
    Pilot Magic w porównaniu do pilota Samsunga to bajka w wygodzie obsługi. Mam EVOBOXA z Polsatu, LG się pod niego podpiął swoim pilotem i pilota od tuneru nie używam. Samsung tego nie jest w stanie zrobić w pełni bo ma chyba tylko 8 przycisków.
  • #13 19118198
    Emil166
    Poziom 7  
    I wlasnie o ten efekt WOW mi chodzi przy zakupie telewizora :D

Mam jeszcze pytanie odnosnie roznicy CX vs GX - nie moge nigdzie testow gx wyszukac.
    Promocjami ladnie sypia i w jednych pieniadzach zaczynaja chodzic.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 19118719
    diego240
    Poziom 20  
    Emil166 napisał:
    I wlasnie o ten efekt WOW mi chodzi przy zakupie telewizora :D

Mam jeszcze pytanie odnosnie roznicy CX vs GX - nie moge nigdzie testow gx wyszukac.
    Promocjami ladnie sypia i w jednych pieniadzach zaczynaja chodzic.

Za GX-em idzie prestiż i wcześniej wspomniany efekt WOW. TV ma dedykacje do powieszenia na scianie, w zestawie jest uchwyt który ma pełną regulacje a po zbliżeniu TV do sciany, uchwyt chowa się do jego wnętrza, dzięki czemu TV idealnie przylega do sciany, odstając od niej, jedynie 19mm. Oczywiście producent ma tez jako akcesorium w zanadrzu stopy które mozna dokupic w sytuacji jak bysmy chcieli jednak postawić taki sprzęt.
    Generalnie po uzyskaniu bonu na zakupy który jest w prezencie przy zakupie GX-a, śmiało można na nim tylko skupić uwagę, bo finalnie po odjęciu wartości bonu, wychodzi w cenie CX-a.
  • #15 19119975
    Emil166
    Poziom 7  
    Dziekuje bardzo za informacje :)

A jezeli chodzi o bebechy to roznia sie czyms?
    HDR ect
  • #17 19141507
    Emil166
    Poziom 7  
    Witam!

Po temacie wymiany CX jednego z uzytkownikow ze wzgledu na fabrycznie wadliwa matryce poczytalem o OLEDach i niestety nie sa one dla mnie.
    Czesto tv chodzi mi 24/7 na menu konsoli, lub odpalonym Netflixe czy YT.
    Boje sie, ze w kilka chwil zarzne sprzet , na ktory oszczedzalem dwa lata.

Teraz pojawia sie pytanie co wybrac.
    Sony czy Samsung?
    LG odpada ze wzgledu na matryce IPS.

Z tego co ogladam, to parametry sa sredniawe i nie wiem czy ten rok slaby dla LCD i czekac na przyszly?
    Sony xh95 bez hdmi 2.1
    Sony xh90 parametry slabe
    Samsung 8 slabiej niz sony
    Wiecie cos moze odnosnie wyzszych modeli Samsunga?

Philips nie wchodzi w gre, mialem 2tv oba po 2 latach na smietnik.
  • #19 19141811
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1105
    Emil166 napisał:
    Czesto tv chodzi mi 24/7 na menu konsoli, lub odpalonym Netflixe czy YT.
    Boje sie, ze w kilka chwil zarzne sprzet , na ktory oszczedzalem dwa lata.

Przy takiej eksploatacji to chyba każdy ledwo przetrzyma gwarancję.
  • #20 19141971
    Emil166
    Poziom 7  
    @Ludwik XVI

Ten Samsung jest mocniejszy od Sony XH95?

@kazikszach

Toshiba od 6 lat wytrzymuje i ma sie dobrze :p

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje telewizora 65 cali do 8000 zł, z odległości 4 m, głównie do oglądania Netflixa, YouTube'a oraz do grania na PS5. Preferowane marki to LG, Sony i Samsung. W dyskusji polecany jest model LG 65CX, uznawany za najlepszy wybór w segmencie OLED, z technologią HDMI 2.1. Pojawiają się obawy dotyczące jakości paneli LG, jednak respondenci wskazują, że są to często nieprawdziwe informacje. Użytkownik rozważa również model Samsung QLED 8K QE65Q800TAT, ale wielu uczestników dyskusji podkreśla, że zakup telewizora 8K jest nieopłacalny z powodu braku dostępnych treści w tej rozdzielczości. W końcu, po rozważeniu opcji, użytkownik decyduje się na wybór między Sony a Samsungiem, odrzucając LG z powodu obaw o matryce IPS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA