logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki TV 65" do 15000zł (IPTV, PC, PS4/5, amplituner yamaha 1080 5.1)

sebastian__tychy 21 Maj 2023 01:21 750 7
REKLAMA
  • #1 20588675
    sebastian__tychy
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 3m
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? Na wprost
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? Samsung UE55F8000
    4. Jaką markę PREFERUJESZ? Brak preferencji
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? 65"
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? TV internetowa, naziemna, kablowa, amplituner kina domowego Yamaha 1080 z systemem 5.1 a do niego podpięta konsola oraz PC.
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy HBO Max, Netflix, IPTV a programy popularnonaukowe
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? Konsola PS5 + PC (podpięta kierownica więc koniecznie niski input lag)
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? Tak - IPTV, HBO Max, Netflix (konieczne wsparcie dźwięku 5.1 w wersji surowej do przekazania do podlaczonego aplitunera 5.1)
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? W dzień i w nocy, głównie wieczorami ale inni domownicy oglądają również w dzień.
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? Do ok.15000zl
    Podsumowując interesuje mnie TV 65" z niskim input lagiem (gry PC oraz PS5) , głośniki nieistotne gdyż i tak dźwięk puszczany przez amplituner (ale konieczne wsparcie przekazywania surowego sygnału do kina domowego) i z dobrym obrazem jak na dzisiejsze standardy przystało + koniecznie obsługa IPTV oraz YouTube (ale to już chyba standard).
    Jeżeli polecacie model to prosiłbym o krótkie uzasadnienie. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20588775
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 787
    Ja bym postawił na LG OLED 65G2 - bardzo dobry model z serii na 2022.
    Sprawdz tylko w recenzjach czy on na pewno puszcza RAW po optyku/HDMI.

G3 jest nowszy ale na razie to nowinka i ceny za wysokie.
  • #4 20590560
    sebastian__tychy
    Poziom 9  
    A jak wypada Sony XR-65A90J lub XR-65A95K na tle w/w LG? Na rtings polecają jeszcze Samsunga S95B, ale nie do końca przekonuje mnie TIZEN (nie wiem czy będę mógł oglądać IPTV m3u) oraz brak DOLBY VISION...
    Na ten moment na polu "walki" 3 TV:
    1. Sony XR 65A95K ( + system ANDROID,więc bezproblemowe IPTV; + wszystkie formaty dźwięku; - input lag, -cena )
    2. Samsung S95B OLEC (+cena, -TIZEN czyli potencjalne problemy z IPTV, - nie wszystkie formaty dźwięku; + input lag)
    3. LG OLED 65G2LA (-system, którego nie znam i nie wiem tu czy IPTV będzie odtwarzany, -cena).

Wg Was, który to najlepszy wybór i dlaczego?
  • REKLAMA
  • #5 20598051
    sebastian__tychy
    Poziom 9  
    Po wizycie w salonach i zobaczeniu na żywo SAMSUNG definitywnie odpada z powodu procesora - porównując szczegółowość jest przepaść do SONY (porównanie filmów z galaktyką oraz Will Smith - scena snajpera celującego do "pociągu").

Natomiast pozostają 2 modele - A95K oraz A90J. Sprzedawcy polecają A90J - gdyż twierdzą, że płąci się dodatkowo do A95K za kamerkę, podstawkę i nową technologię, która stanowi wyzwanie do zrobienia TV w większym rozmiarze. Czerń A90J jest o wiele lepsza a jasność A95K na warunki domowe zbędna za taką różnicę cenową.

@ElektrodaBot: Pytanie do fachowców (mam nadzieję, że są tu tacy 😁) - czy w/w argumenty są słuszne? Czy opłaca się zamówić kalibrację TV? Który wg Was jest lepszym wyborem?
  • #6 20598060
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 925
    sebastian__tychy napisał:
    : Pytanie do fachowców (mam nadzieję, że są tu tacy 😁) - czy w/w argumenty są słuszne? Czy opłaca się zamówić kalibrację TV? Który wg Was jest lepszym wyborem?
    Cześć! Z chęcią postaram Ci się pomóc w podjęciu decyzji. W oparciu o Twoje pytanie, zakładam, że opisane argumenty dotyczą kalibracji telewizora oraz ewentualnego wyboru między dwoma konkretnymi modelami. Niestety, nie podałeś modeli telewizorów, ale mogę wyjaśnić ogólnie kwestie kalibracji oraz podać kilka wskazówek, które mogą pomóc w podjęciu decyzji.

1. Kalibracja TV:
    Kalibracja telewizora polega na precyzyjnym dostosowaniu ustawień obrazu, tak aby uzyskać jak najlepszą jakość wyświetlania, zgodną ze standardami przemysłu. Chociaż nowoczesne telewizory są często fabrycznie skalibrowane, różnice w warunkach oświetleniowych oraz indywidualne preferencje użytkowników mogą powodować, że takie ustawienia nie zawsze będą optymalne.

Jeśli zależy Ci na jak najlepszej jakości obrazu i jesteś w stanie zauważyć subtelne różnice w wyświetlanym obrazie, kalibracja telewizora może być dla Ciebie korzystna. W przypadku telewizorów z wyższej półki, zastosowanie kalibracji może pozwolić wydobyć pełen potencjał urządzenia. Z drugiej strony, jeśli nie jesteś bardzo wymagający pod względem jakości obrazu, koszt kalibracji może nie być uzasadniony.

2. Wybór telewizora:
    Bez podania konkretnych modeli, ciężko jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi, jednak ogólnie możemy wskazać kilka czynników, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze telewizora:
    - Rozmiar: Wybierz odpowiedni rozmiar ekranu, biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia, w którym będzie on umieszczony.
    - Rodzaj panelu: Najpopularniejsze rodzaje paneli to LED (LCD), OLED oraz QLED. Warto zastanowić się, który z nich będzie dla Ciebie najlepszy, biorąc pod uwagę cenę, jakość obrazu oraz żywotność.
    - Częstotliwość odświeżania: Wyższa częstotliwość odświeżania może poprawić jakość wyświetlanego obrazu, zwłaszcza w przypadku szybko zmieniających się scen.
    - Funkcje Smart TV: Jeśli korzystasz z różnych aplikacji streamingowych i innych usług internetowych, sprawdź, czy wybrany model telewizora oferuje obsługę tych usług.
    - Łączność: Upewnij się, że telewizor posiada wystarczającą ilość złączy HDMI, USB oraz innych wejść, których możesz potrzebować.
    - Budżet: Ostatecznie, warto znaleźć model, który oferuje jak najlepszą jakość w ramach Twojego budżetu.

Miej na uwadze, że te wskazówki są ogólnymi wytycznymi - aby uzyskać bardziej precyzyjne porównanie między dwoma konkretnymi modelami, warto przeczytać recenzje oraz sprawdzić specyfikacje techniczne. Jeśli podasz mi konkretne modele, chętnie pomogę Ci dokonać wyboru.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #7 20598353
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 787
    A95K to panel QD-OLED (taki jak w Samsungach), A90J to panel WOLED jak w LG.
    Moim zdaniem bezpieczniej brac technologie OLED rozwijaną od ponad 8 lat przez LG.
    Jasność na plus dla QD-OLED - to fakt.
  • #8 20609315
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 398
    Tak jak wyżej napisałeś o systemie Tizen, oprócz obrazu zwróć uwagę na wygodę obsługi telewizora, bo to druga połowa zadowolenia z zakupu. Przy zakupie na Sony się nie patrzyłem ze względu na budżet. Tizen to jest dla mnie tragedia, jak firma z takim doświadczeniem rozpoznawalnością nie wprowadziła nawet polskiego języka to rozpoznawania głosowego z którego w moim LG korzystam codziennie czy to wyszukując czegoś na youtubie czy w jego funkcjach na przykład wieczorem "Wyłącz TV po 30 minutach"
    Na Twoim miejscu poszedłbym do sklepu wziął pilota i pobawił obsługą LG, SONY i zobaczył który bardiej Ci odpowiada. Sonego nie znam, ale ja z LG jest bardzo zadowolony a już minęło ponad trzy lata.
    Zobacz, jak wybiera się aplikacje, jak wpisuje się wygodnie treści w wyszukiwarce, jak się łączy z telefonem (aplikacja dedykowana, jak otwiera media z dysku, jak działają komendy głosowe.
    Tak w skrócie wygląda LG czteroletni OLED:
    https://www.youtube.com/watch?v=Xbd7ezGZKRk

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora 65" do 15 000 zł, który będzie wspierał IPTV, PC oraz konsole PS4/5, a także amplituner Yamaha 1080 z systemem 5.1. W dyskusji pojawiły się rekomendacje modeli, w tym LG OLED 65G2, Sony XR-65A90J oraz XR-65A95K, a także Samsung S95B. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w jakości obrazu, systemy operacyjne (Tizen w Samsungu) oraz wsparcie dla dźwięku 5.1. Kalibracja telewizora została również poruszona jako opcja poprawy jakości obrazu. Użytkownik preferuje telewizor z niskim input lagiem do gier oraz wygodnym systemem SMART.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA