logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C62 nie włącza się, brak komunikacji z programem serwisowym

mahcin 14 Paź 2005 15:18 2079 16
  • #1 1898142
    mahcin
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    witam , mam martwego siemensa c62. Podejzewam soft...mam kabelek serwisowy do x55, rozebralem koncowke, polaczylem piny jak na schemacie i do koncowki podpialem zasilanie 12V i lipa, nie komunikuje sie z programem:( co robic?
    Załączniki:
    • Siemens C62 nie włącza się, brak komunikacji z programem serwisowym c62_cable_197.jpg (21.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1898255
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Bateria naładowana?
  • #3 1899389
    mahcin
    Poziom 27  
    oczywiście
  • #4 2371768
    mati10025
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mam ten sam problem.martwego c62 Rozebralem koncowke podpiolem zasilanie(moim przypadku +7V pod 9 pin no i "-" pod GND czyli 2 pin. no i nie telefon nie komunikuje sie z Flash Programerem?Co powinienem najpierw zrobic?czy 12 volt jest konieczne??i czy nie popali mi to plyty??Z kad wziasc pewne zrudlo 12v odpowiednie do tej naprawy, akumulator samochodowy???prosze o pełna pomoc
  • #5 2371785
    mahcin
    Poziom 27  
    w zadnym przypadku nie podlaczaj akumulatora, on ma za duzo amperow, spali ci wszystko, zasilacz jakis od skanera predzej, popatrz na allegro sa jakies po 2 , 3 zl zasilacze nikt nie wie do czego;) popytaj o 12V i juz;)
  • #6 2372630
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Niedawno też miałem problem z brakiem komunikacji z C62,okazało się że problem był w tym że dokładałem zasilanie na pin 9 a reszta była zasilana z komputera (przerabiałem kabel oryginalny). Po zbudowaniu kabla dokładnie takiego jak na schemacie powyżej telefon od razu zaczął się komunikować. Jeśli nie pomoże podanie 12 V na 9 pin, zbuduj kabel od podstaw i na pewno zadziała.
  • #7 2589520
    mati10025
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    a czy dobra bedzie bateria 12v (sa takie male w Media Markt widzialem)ale nie wiem wlasnie ile to amper ma.
  • #8 2589626
    mahcin
    Poziom 27  
    akumulator samochodowy tez ma 12V a amperow zabójczo dużo;) Proponuję się dowiedzieć;)
  • #9 2590437
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Zasilanie +12V pociągnełem z zasilacza komputerowego (tam też idzie około 20A ;) i tel działa normalnie). Jeśli program nie wykrywa ci telefonu, to albo masz zle ustawienia w programie, albo telefon ma walniete HW.
  • #10 2590445
    mahcin
    Poziom 27  
    20A.... szaleńcy:P :D
  • #11 2591013
    emiter
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    musi byc 12V stabilizowane wystarczy o wydajności 200mA i dobrze ustaw ustawienia portu com, najlepiej przerobić kabel od s55 dorabiając zewnętrzne zasilanie, możesz spokojnie wziąc napięcie z akumulatora a tych co się nie zgadzają odsyłam do lektury podstaw czyli prawa oma, niestety częstą przyczyna braku komunikacji jest uszkodzenie plyty..
  • #12 2592337
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    z tym akumulatorem to ja sie tez nie zgodze ale nie ze wzgledu na jego prad:) poprostu naladowany akumulator samochodowy podaje napiecie 14,4V i to dla tego telefonu moze byc juz zabojcze...najlepiej podlacz tak jak to pisze "emiter" do jakiegos zasilacza stabilizowanego, ktory podaje 12V i nic wiecej, najlepiej zmierz najpierw napiecie miernikiem bez obciazenia...
  • #13 2828730
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Panowie, nie chcę być marudny, ale nie piszcie takich bzdur, że akumulator samochodowy ma za dużo amper, a przynajmniej nie na Elektrodzie. Ważne jest, aby wydajność prądowa zasilacza nie była zbyt mała, za duża nigdy nie będzie, ponieważ układ i tak nie pobierze większego prądu, niż potrzebuje. Wynika to z pierwszego, najważniejszego i podstawowego prawa Ohma.
    Do zasilania tego układu wystarczy mały zasilacz z wbudowanym stabilizatorem 78L12, lub zasilacz do słynnych anten siatkowych - jest najlepszy - stabilizowany i ma filtry przeciwzakłóceniowe.
    Pozdrawiam.
  • #14 2829591
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    U mnie na kabelku zrobionym od podstaw smiga bez zastrzezen, przerobiony z x55 plus dodatkowe zasilanie nie dawal rady, jedynie zczytywal info w FlashProgrammerze.

pozdrawiam
  • #15 2900746
    olegunar
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Kup sobie na allegro kabel servisowy cena od 5-10zł i bedzia chodzil 100% :D
  • #16 2901329
    matidanko6
    Poziom 27  
    mahcin napisał:
    w zadnym przypadku nie podlaczaj akumulatora, on ma za duzo amperow, spali ci wszystko, zasilacz jakis od skanera predzej, popatrz na allegro sa jakies po 2 , 3 zl zasilacze nikt nie wie do czego;) popytaj o 12V i juz;)

człowieku czy ty się znasz na elektronice?

urządzenie samo bierze Amperaż. jak chcesz coś spalić to Volarzem a nie amperażem!!!!!!!!!
  • #17 2960962
    mateusz Kubański
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    witam, to ze akumulator ma duzo amper'ow w niczym nie przeszkadza , to jest tylko wydajnosc pradowa źrodla czyli tego akumulatora, koledzy wyzej napisali juz ze urzadzenie samo pobiera sobie amperaz , czyli tyle prau ile jest potrzeba, źrodlo moze miec nieskonczenie wielka :) wydajnosc pradowa a odbiornik jak ma wziasc 10mA to i tak je wezmie

mati10025 napisał:
    Cytat:
    a czy dobra bedzie bateria 12v (sa takie male w Media Markt widzialem)ale nie wiem wlasnie ile to amper ma.

dobra to ona bedzie, wkoncu 12V posiada pytanie tylko ile pochodzi : :wink:

a teraz do zeczy,
    mam tez martwego c62 flash programer nie widzi telefonu , jedynym programem ktory cos tam czyta jest c62_logger ale wywala takie cos

Siemens C62 nie włącza się, brak komunikacji z programem serwisowym
    zarowno na Com1 jak i Com2
    czy sa szanse zeby mu pomoc ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku komunikacji martwego telefonu Siemens C62 z programem serwisowym Flash Programmer. Użytkownicy sugerują, że kluczowe jest prawidłowe zasilanie kabla serwisowego stabilizowanym napięciem 12V o odpowiedniej wydajności prądowej (około 200mA), unikając bezpośredniego podłączania akumulatora samochodowego ze względu na zbyt wysokie napięcie (około 14,4V) mogące uszkodzić płytę telefonu. Zaleca się budowę kabla serwisowego zgodnie ze schematem, np. przerobionego z kabla do modelu Siemens S55 lub X55, z osobnym zasilaniem na pin 9. Problemy z komunikacją mogą wynikać także z nieprawidłowych ustawień portu COM w programie lub uszkodzenia hardware telefonu. Do zasilania najlepiej użyć stabilizowanego zasilacza 12V, np. z wbudowanym stabilizatorem 78L12 lub zasilacza komputerowego. Wskazane jest także sprawdzenie napięcia miernikiem przed podłączeniem. Niektórzy użytkownicy polecają zakup gotowego kabla serwisowego na aukcjach internetowych, co gwarantuje poprawną komunikację. Częstą przyczyną braku komunikacji jest uszkodzenie płyty głównej telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA