logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB

marcinoxd 23 Lis 2020 23:04 1515 22
  • #1 19064633
    marcinoxd
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    witam
    Powyższy dysk WD miałem podzielony na 2 partycje, Filmy (ok,2 TB) i Kopie (reszta ok 850GB). Ostatnio zaczęły się problemy tj nie wykrywał go windows czasami, spr SMARTa i się okazały niestabilne sektory, problem się nasilał, niestabilnych sektorów przybywało wiec postanowiłem zrobić remap. Użyłem w tym celu programu Victoria 5.28. Niestety na win7 autor twierdził iż win7 i wyższe mają większe zabezpieczenia do edycji dysków i w tym celu zalecał wyłączenie MBR w programie i odapalenie przez usb. Tak też zrobiłem, udało się zrobić remap wadliwych sektorów, choć chyba nie wszystkich, gdyż gdzieniegdzie 2 miejsca, wystąpił błąd odczytu, ale reasumując, po tej operacji, windows/bios przestał wykrywać dysk. Szczególnie po podpięciu normalnym przez kabel sata, ale z powrotem po podpięciu przez usb zaczął go menager dyskow wykrywac i pozostale programy też, HDD sentinel, Victoria i DMDE. Oto screeny :
    DMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB DMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB

Tak więc odpaliłem DMDE i ukazała mi się taka info:
    oraz taki stan na tym dysku:
    międzyczasie sprawdziłem też zarządzanie dysków, gdzie zapytał o inicjacje dysku w celu dostępu, wiec zaznaczyłem GPT jako ze dysk powyżej 2 TB...
    i wygląda to tak:

No ale wracając do DMDE, kliknałem GPT On i zrobiło się tak:
    ale przed tym zapisalem dane wycofania plik w razie co.
    Teraz nie wiem dlaczego mam wolumen Filmy 2x, w zasadzie ten 1szy nie ma żadnych plikow, a ten 2gi (FILMY) oraz wolumen KOPIE maja oba moje pełne dane plikow.
    Tylko juz tyle nakombinowałem, ze boje się przekombinować, dlatego proszę o poradę jak to sensownie zrobić by te partycje wrociły do uzywalności...
    Te screeny wszystkie powyzej sa podczas podpięcia przez usb dysku
    a gdy podepnę kablem sata to w DMDE mam taki obraz:

z którego podpięcia działać? jak to odkręcić? by uratować wolumen KOPIE I FILMY 2 wiersze od dołu
    mam tez plik zapasowy do momentu sprzed włączenia GPT (obrazek 4)...
  • #2 19064638
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1075
    marcinoxd napisał:
    Tylko juz tyle nakombinowałem, ze boje się przekombinować

Zasadniczo na dysku z niestabilnymi sektorami nie należy podejmować takich działań. Najlepszym rozwiązaniem byłaby wcześniejsza próba wykonania kopi posektorowej.
  • #3 19065171
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2342
    marcinoxd napisał:
    windows/bios
    chyba tylko Windows - nie wiedzę powodu, dla którego BIOS miałby dysku nie widzieć, a to jest różnica mająca znaczenie dla diagnostyki problemu.

Twoja przejściówka USB jest 32, czy 64 - bitowa?

marcinoxd napisał:
    zapytał o inicjacje dysku w celu dostępu, wiec zaznaczyłem GPT jako ze dysk powyżej 2 TB...
    - ta czynność była całkowicie bezsensowna i szkodliwa. Niczego więcej na tym dysku nie zapisuj, chyba, że na wyraźne polecenie kogoś z forum.

Prawdopodobnie z jakiegoś powodu nie adresujesz danych w sektorach LBA 512 B, tylko w sektorach 4 kB.

Kliknij na poszczególne partycje i sprawdź ich zawartość przy pomocy funkcji "Otwórz wolumin"

Pokaż dla każdej partycji jej pierwszy sektor w hex-edytorze.

Prawdopodobnie wystarczające dla Twojego problemu byłoby ponowne włączenie MBR, ale dzięki serii Twoich chaotycznych ruchów nie mamy już powrotu do najprostsego rozwiązania problemu.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #4 19065959
    mati211p
    Ocena: 1133
    Przecież dysk ma problemy. Tu nie widać by było to 4k a wlaśnie 512B i tak jest odczytywany, można kliknać na pierwszą partycję ale w boot sektorze winna być informacja 512B. Najpierw kopia na sprawny a potem wstawianie. Powinno być ok - zależy jak wykona się kopia. Pierwsze wolne miejsce to po MSR.
  • #5 19065982
    kaleron

Mati, zwróć uwagę na zrzut ekranu z pierwszego postu po słowach:
    marcinoxd napisał:
    oraz taki stan na tym dysku:
    oraz
    marcinoxd napisał:
    No ale wracając do DMDE, kliknałem GPT On i zrobiło się tak:
    - możliwe, że problemy z adresowaniem są związane z przejściówką USB. Kopia posektorowa nigdy nie jest złym pomysłem, ale pewne rzeczy dobrze byłoby sprawdzić, by nie narobić większego zamieszania.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 19066005
    mati211p
    Pierwszy screen to wina przejsciówki adesującej w 4k. Tu jeszcze "nakopano" tworząc GPT 4k, co potwierdza screen 2. Niemniej jednak dysk winien zostać w trybie adresacji 512B.
  • #7 19066028
    kaleron

Też się tego spodziewam, jednak dla pewności chciałem zobaczyć którykolwiek z boot-rekordów.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #8 19066031
    mati211p
    DMDE pokazuje na pierwszym screenie przy partycji w oknie poprawną wartość, więć nie powinno być inaczej.
  • #9 19066039
    kaleron

Marcin, wyciągnij z tego taki wniosek, że dalej pracuj już tylko z tym dyskiem podłączonym przez SATA i nie podłaczaj go więcej przez tę przejściówkę.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #10 19066684
    marcinoxd
    Poziom 8  
    dzięki za zainteresowanie,
    zacznę od tego iż nie mam typowej przejściówki usb, a wyjąłem port(być może inna nazwa) ze starego dysku seagate STBV2000100 2 TB,który był na kabel USB 3.0 z zasilaczem, z powodu jego awarii, wymontowałem port który wygląda podobnie jak adapter usb i tym podpinam dysk/i w celach roboczych
    kaleron napisał:
    Twoja przejściówka USB jest 32, czy 64 - bitowa?
    znalazłem w sieci opis i dokładnie jaki kabel mam https://www.amazon.com/Cable-STBV2000100-STBV1000100-STBV3000100-STBV4000100/dp/B072K2299B , nie wiem jak to spr?:/

kaleron napisał:
    Prawdopodobnie wystarczające dla Twojego problemu byłoby ponowne włączenie MBR, ale dzięki serii Twoich chaotycznych ruchów nie mamy już powrotu do najprostszego rozwiązania problemu.

przypomniałem sobie,że od tego zacząłem, próbowałem to zrobić właśnie w programie Victoria, tam gdzie było MBR off, było i ON, ale to nie przyniosło żadnego skutku, dlatego zacząłem kombinować :/

Dziś podpiąłem omawiamy dysk przez sata i komputer w ogole nie chciał odpalić... tzn ładował się wieczność, ekran znikł jeszcze przed wczytywaniem widnowsa, bylo tak kilkukrotnie, stwierdzilem ze to wina dysku. Tak więc, podpiąłem go znów przez usb, nie od razu ale w końcu został wykryty i udało się uzyskać dostęp przez DMDE, zrobiłem screeny w razie co:
    3aDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB 3bDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB 3cDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB 3dDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB
    dodam tu iż, jak pisałem wcześniej, 2 ost wiersze, partycje FILMY 2.15T i KOPIE 853GB po otwarciu, są tam wszystkie dane i mogę je dowolnie kopiować
    1sze 2 wiersze natomiast są puste

w miarę dobrej myśli, podpiąłem dysk przez sata i udało się,normalnie wszystko poszło tj DMDE, HDsentinel widzi, dodaje screeny jak to wygląda po kolei:
    4aDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB 4bDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB 4cDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB 4dDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB 4eDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB 4fDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB 4gDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB 4hDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB 4iDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB
    dodam i tu,podoba sprawa jak i przy usb, w ostatnich 2ch wierszach woluminów FILMY i KOPIE, są wszystkie moje dane do których mam dostęp mogę je kopiować,odzyskiwać co też zaraz uczynię.

Po wejściu w wolumin odpowiednio Filmy 5a Filmy_2 5b Kopie 5c
    5a DMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB 5bDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB 5cDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB

obecnie organizuje dodatkowy dysk by skopiować/odzyskać najważniejsze rzeczy, bo by zrobić pełną kopię musiałbym kolejny potężny kilkuTB dysk zakupić...
    Także, lada chwila pokopiuję, więc dane dysku będą mogły pójść na straty ale mam nadzieję, że uda to dobrze poustawiać i uniknąć straty...
    Tylko jak to należycie zrobić właściwie?
  • Pomocny post
    #11 19066725
    kaleron

To wyjaśniła nam się kwestia przejściówki.
    Kiedy zabezpieczysz sobie dane, możesz wybrać Twoje partycje i obok przycisku "otwórz wolumin" znajdź przycisk "wstaw". Musisz je wstawić jako GPT.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #12 19069303
    marcinoxd
    Poziom 8  
    kopia zrobiona, przystępuje do pracy, ale pisałeś by wstawić moje partycje (7,8), ale co zrobić z pozostałymi ??
    7DMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB
    zaznaczyłem czerwonymi cyframi wiersze o których będę pisał, 1 i 2 mogę usunąć, 4 wstawić, 5 utworzyć, 6 wstawić (tam nic nie ma (nie wiem skąd się wziął ten sam wolumin), no i 7 i 8 wstawić to moje partycje z danymi

wersjaA:
    gdy wstawię moje partycje (7,8) to będzie tak:
    7aDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB
    gdzie nadal mogę tą partycję nieprzydzieloną usunąć w 3 wierszu i wtedy przeistoczy się w miejsce nieprzydzielone

wersjaB:
    czy usunąć wiersz 3 i następnie wstawić moje partycje (7 i 8) i wtedy będzie wyglądać to tak
    7bDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB
    wg mnie to najsensowniej wygląda, ale proszę o potwierdzenie
    i nie wiem co z tą drugą partycją nieprzydzieloną FILMY,(która jest pusta) czy się dysk nie pokrzaczy jak ona taka zostanie nieprzydzielona?

ps.nie wiem czy to ma znaczenie do powyższych operacji, ale od wczoraj mam dysk pod sata non stop, dziś włączyłem kompa i za 1 razem nie był wykrywany ten dysk nigdzie, DMDE, HDSentinel, za 2gim odpaleniem znowu przy wczytywaniu się systemu dluzej myślał, ale w koncu się uruchomił i w DMDE był taki widok:
    6DMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB 6aDMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB a po jakimś krótkim czasie znikł, nie był wykrywany nigdzie
    i dopiero po 3 odpaleniu kompa, normalnie dysk byl widoczny i mogłem pracować
  • Pomocny post
    #13 19070122
    mati211p
    Ta pusta uszkodzona Filmy to wygląda na taką która była utworzona np. przez Ciebie po zakupie dysku w stylu MBR a potem styl został zmnieniony na GPT. Jako, że żadna z nich nie ma 2 TB to i obie by w MBR działały. Zostaw wersję B, Zastosuj, zapisz plik do wycofywania zmian i restart.
  • #14 19071308
    marcinoxd
    Poziom 8  
    Panowie sukces, działa jak należy, tj windows widzi poprawie, wszystko się wczytuje, działa. Dzięki za pomoc i wsparcie ;)

No ale żeby nie było za kolorowo, dziś również, dysk został wykryty dopiero po 3 uruchomieniu PC. Aktualny smart wygląda tak:
    DMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB DMDE Ustawienie MBR/GPT - dysk WD30PURX-64P6ZY0 3TB
    wartosc C5 wskazuje 12
    czy oznacza to ze niestabilne sektory nie zostaly zremapowane Victorią?czy należy przeskanować znów? co dalej robić , dodam iż dysk jest jeszcze na gwarancji do 05.2021, tylko czy niestabilne sektory nadają się pod gwarancję?
    i dlaczego wartość 01 w victorii i hd tune pokazuje 1336 a crystal i HDsentinel 538
    co radzicie? a moze lepiej przeprowadzic naprawę dysku HDsentinelem, skoro w victorii takie problemy z dostępem
  • #15 19071333
    kaleron

1/ - klon na jakiś pewny nośnik, alboi co najmniej zabezpieczenie najważniejszych danych,
    2/ - dokładna kontrola stanu technicznego zasilacza,
    3/ - nie wiem, czy to przejdzie gwarancję, ale jakiekolwiek próby naprawy mają sens jedynie w przypadku, kiedy dają stabilne rezultaty. O odpowiedź, czy warto dalej walczyć o ten dysk będzie dużo łatwiej, kiedy zweryfikujesz stan zasilacza.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #16 19071353
    mati211p
    Dysk na gwarancję. C5 podstawą do niej nie jest ale 05 już tak. Skan nie spowoduje realokacji. Rożnica wartości wynika z tego, że masz ustawione w dwóch programach system szesnastkowy a w dwóch dziesiętny. To, że w tej chwili obie są jako wartości tylko liczbowe to przypadek. Jak zobaczysz C5 to tam masz C a w drugim programie 12. Autor pisze, że kopie ma. Myślałem że pracujemy już z kopią na nowym dysku 3TB.
  • #17 19071365
    kaleron

mati211p napisał:
    Myślałem że pracujemy już z kopią na nowym dysku 3TB.
    Przepraszam, jeśli tak jest. Śledzę kilka wątków, a przecież zajmuję się też komercyjną robotą i czasem coś mi umyka:)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #18 19071378
    mati211p
    Nie, to mój błąd. Autor napisał, że ma kopię, ale screen z CDI pokazuje, że przywrócenie nastąpiło na oryginale a nie kopii. Tam jeszcze i drugi dysk co "świeci się na żółto" też pewnie jest uszkodzony.
  • #19 19071414
    kaleron

mati211p napisał:
    drugi dysk co "świeci się na żółto"
    - tym bardziej warto zweryfikować zasilacz.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #20 19071476
    marcinoxd
    Poziom 8  
    hmm zasilacz :/ posiadam model Chieftec GPS-650AB, ale jak sprawdzić jego stan? jakimś miernikiem napięcia czy jest jakieś oprogramowanie?? i on miałby taki wpływ na 1 z 3ch dysków?

Mati nie ma sprawy, myślałem o takiej naprawie w HDsentinelu (remapowaniu)
    aktualnie skanuję w HDtune,także juz widać ze istnieją uszkodzone/niestabilne sektory

a jeśli chodzi o ten 2 dysk Seageta ST3500418AS, to jest moja stary 10letni dysk, ma 25000 h przepracowane, wiem, że jest na wykonczeniu i na śmietnik, kopie mam porobione z niego, ale puki chodzi to korzystam, a smart staruszka taki, jako ciekawostka :
  • #21 19072370
    kaleron

Miernikiem i sprawdź, czy pod obciążeniem napiecia nie spadają. Problemy ze stabilnym prawidłowym zasilaniem przekładają się na problemy z namagnesowaniem powierzchni talerzy dysków twardych, a to najczęstsza przyczyna pojawiania się niestabilnych sektorów. W trakcie naszych działań daje się zaobserwować pogorszenie stanu Twojego dysku, więc odpuść sobie próby jego naprawy, tym bardziej, że masz na niego gwarancję. Chyba, że na danych Ci nie zalezy i stać Cię na to, by sobie kupić nowy dysk, jak ten definitywnie padnie tydzień po gwarancji.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #22 19089945
    marcinoxd
    Poziom 8  
    Dopiero dotarł do mnie miernik więc dokonałem właśnie pomiaru napięcia, więc w stanie spoczynku jak pod obciążeniem napięcia nie spadają, wszystko w normie 3,3 5 jak i 12 v.

Problem z brakiem wykrywania dysku ciągle występuje, po 2,3 restartach chodzi i reaguje normalnie, choć zdarzało się raz, że po paru h też zniknął.
    Zamierzam go zgłosić na reklamacje do WD, czy macie jakieś pomysły? Od tamtej pory nie przeprowadzałem żadnych testów.
    ps.jakieś rady do reklamacji, smarta dodać?
  • #23 19104378
    kaleron

W MHDD wciskając F1 można wyświetlić listę poleceń...
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problemy z dyskiem WD30PURX-64P6ZY0 3TB, który miał niestabilne sektory i nie był wykrywany przez system Windows. Po remapowaniu sektorów za pomocą programu Victoria 5.28, dysk przestał być widoczny w BIOSie, ale był wykrywany przez menedżer dysków po podłączeniu przez USB. Użytkownicy forum zasugerowali, aby nie podejmować działań na dysku z uszkodzonymi sektorami bez wcześniejszej kopii posektorowej. Wskazano na możliwe problemy z przejściówką USB oraz na konieczność pracy z dyskiem podłączonym przez SATA. Po wykonaniu kopii danych, użytkownik został poinstruowany, jak wstawić partycje jako GPT. Po kilku próbach dysk został wykryty, ale nadal występowały problemy z jego stabilnością. Użytkownik rozważał reklamację dysku, ponieważ problemy z wykrywaniem i niestabilne sektory nadal się pojawiały.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA