logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RTX 2070 - Wentylatory pół-pasywnego GPU non stop włączają się i wyłączają

Noob97 24 Lis 2020 17:39 2778 7
REKLAMA
  • #1 19066203
    Noob97
    Poziom 3  
    Ocena: 36
    Witam, problem mam w sumie od samego początku. Komputer zakupiłem niecałe 2 lata temu, więc jeszcze mam jakieś 4 miesiące gwarancji na wszystko. Na niektóre podzespoły było chyba nawet 3 lata.

Karta graficzna:
    RTX 2070 GAMING OC (Link)

Opis problemu
    Wiem, że karta pół-pasywna powinna włączać i wyłączać wentylatory w zależności od temperatury. Niestety mam wrażenie, że moja karta robi to w nieprawidłowy sposób. Wygląda to mniej więcej tak, że po osiągnięciu temperatury 40-50 stopni wentylatory karty zaczynają się "włączać i wyłączać". Nie włączają się i czekają aż karta się schłodzi i dopiero wyłączają, tylko widać że karta ewidentnie manewruje prędkością wentylatorów bez przerwy czego skutkiem jest dosyć duży hałas. Jeśli temperatura spadnie poniżej 40/45 stopni dopiero wtedy wentylatory wyłączają się całkowicie i hałas ustaje. Wentylatory pracują ciągle tylko wtedy kiedy temperatura jest na prawdę wysoka - coś koło 70 stopni. Wtedy cały ten system "włącz i wyłącz" zaprzestaje swojej pracy i karta po prostu odpala głośną i ciągłą pracę do momentu zbicia temperatury.
    Tak wygląda domyślny wykres krzywej wentylatorów mojej karty:
    RTX 2070 - Wentylatory pół-pasywnego GPU non stop włączają się i wyłączają

Z początku myślałem, że gry w które gram akurat jakoś tak pechowo trzymają moją kartę "w szachu" tzn. jej temperatura oscyluje w granicach włączania i wyłączania wentylatorów - stąd ten problem. Niestety po zmianie krzywej wentylatorów problem nie ustąpił tylko przeniósł się na inne temperatury. Tzn. jeśli ustawiłem że wentylatory mają załączać się stopniowo od np. 50 stopni to problem występował tak jak wcześniej tylko tym razem w przedziale 50-60 stopni.

Tutaj jest filmik nagrany telefonem, w którym słychać pracę tej karty kiedy bez przerwy włącza i wyłącza wentylatory, karta jest rozgrzana do około 45-50 stopni (proszę podgłośnić na maxa i powinno być słychać ten specyficzny hałas)
    (najlepiej słychać od 12 do 15 sekundy)

Na filmiku słabo to widać, bo jest to słaba jakość, ale jestem w stanie dostrzec, że te wentylatory zwalniają i nagle na chwile przyspieszają - stąd ten dźwięk (rrrrrrrrrrrrt, rrrrrrrrrrrrrrrrrrt...)

Czy powinienem oddać kartę na gwarancję, czy to co się dzieje to normalna sprawa? Nigdy nie miałem pół-pasywnej karty.
    Czy mógłby się ktoś na ten temat wypowiedzieć?
  • REKLAMA
  • #2 19066308
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    Faktycznie irytujące.
    Karta półpasywna (przynajmniej za czasów mojej ostatniej stacjonarki) po prostu miała wyłączone wentylatory do określonej temperatury, potem włączała na konkretny procent - automatem, lub według krzywej.
    Wydaje mi się to nienormalne i nienaturalne.
    Ściągałeś oprogramowanie Gigabyte do obsługi, czy robisz oprogramowaniem "firmy zewnętrznej"?
  • REKLAMA
  • #3 19066609
    Noob97
    Poziom 3  
    Użyłem msi afterburnera żeby przetestować jakąś inną krzywą wentylatorów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19066652
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    W afterburnerze ustaw załączanie od 50 °C, aby ominąć temperatury spoczynkowe w obudowie.
  • #5 19067058
    Noob97
    Poziom 3  
    Powiem szczerze, że trochę to pomogło, nie wiem co wtedy robiłem źle - tyle tylko że jak wyłączę afterburnera to wszystko jest po staremu. Można jakoś te krzywe ustawić na stałe?
  • Pomocny post
    #6 19067111
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Noob97 napisał:
    Można jakoś te krzywe ustawić na stałe?

Rivatuner uruchamiany przy starcie systemu lub przykładowo modyfikacja biosu karty.

Karta chyba jest na gwarancji? jeśli tak to odezwałbym się do sklepu i zgłosił to bo grzebanie w nowej karcie i zapisanie nowego biosu może skutkować późniejszymi problemami przy naprawach gwarancyjnych.
  • REKLAMA
  • #7 19067448
    Noob97
    Poziom 3  
    rtj71 napisał:
    Karta chyba jest na gwarancji?
    Tak

tronic1 napisał:
    W afterburnerze ustaw załączanie od 50 °C, aby ominąć temperatury spoczynkowe w obudowie.
    Niestety jednak zmiana tej krzywej nie pomogła :(. Potestowałem to trochę dłużej w innych tytułach i jeśli karta oscyluje w granicach 50-60 stopni to znowu te wentylatory wirują w cały świat. Problem rozwiązuje ustawienie na sztywno wentylatorów żeby zawsze się obracały na minimum 40% jeśli temperatura nie przekroczy 50 stopni. Każda próba zejścia poniżej 40% mocy wentylatorów np. jak ustawiam 30% to wtedy zamiast 30% mam bez przerwy to wirowanie w cały świat. Tak jakby ten wentylator nie potrafił zwolnić poniżej 40% tylko wyłącza się i załącza. Czyli reasumując problem występuje zawsze wtedy kiedy wentylator "próbuje" kręcić się poniżej 40% mocy.
  • #8 19075862
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Oddaj na gwarancję, nie ma sensu z tym czekać bo po czasie może być jeszcze gorzej, karta sama powinna dostosowywać prędkość wentylatorów bez zewnętrznego oprogramowania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną RTX 2070 GAMING OC, której wentylatory pół-pasywne włączają się i wyłączają w sposób nieprawidłowy, generując hałas. Po osiągnięciu temperatury 40-50°C wentylatory nie stabilizują się, co prowadzi do ciągłego manewrowania prędkością. Użytkownik próbował dostosować krzywą wentylatorów za pomocą MSI Afterburner, co przyniosło częściową poprawę, ale po wyłączeniu oprogramowania problem powraca. Inni użytkownicy sugerują, aby ustawić wentylatory na stałe na minimum 40% przy temperaturze poniżej 50°C lub oddać kartę na gwarancję, ponieważ powinna ona automatycznie regulować prędkość wentylatorów bez zewnętrznego oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA